عمومی | وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

دستگاه سرند دوار تراکتوری طراحی و ساخته شد

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از خبرگزاری ایرنا، حسن قمری ساعی عضو شورای پارک علم و فناوری استان مرکزی اظهار داشت: انتقال آب از شهرها و رودخانه‌های مرزی اهمیت حیاتی دارد و نقش این دستگاه در عمر و دوام لوله‌گذاری برای آبرسانی و انتقال گاز مهم است.
وی افزود: در آبرسانی و یا انتقال گاز بر اثر عبور سیال در درون لوله‌ها به واسطه تاثیر وزن سیال، ارتعاش مکانیکی به وجود می‌آید که از نظر علمی با همسانی فرکانس (بسامد) حاصل با فرکانس طبیعی مواد جدار لوله موجبات ترک و پارگی دیواره لوله شده و در مدت کوتاهی خسارت و خطرات زیادی را موجب می‌شود.
قمری ساعی تصریح کرد: این دستگاه با سرند کردن خاک و دادن قطر مناسب و قابل تنظیم در کنار ریزش آن به قسمت زیر و بالای لوله به خصوص در حالت مرطوب موجب میرا کردن ارتعاشات و بهبود چندین برابری طول عمر لوله می‌شود.
وی گفت: این عمل در کشورهای پیشرفته به وسیله خودروهایی در حد و اندازه شبیه بولدوزر و گریدر به نام لایه ریز خط لوله (pipeline padder) در امر لوله‌گذاری ایمن به کار گرفته می‌شود.
عضو شورای پارک علم و فناوری استان مرکزی افزود: استفاده از سرند دوار توسط معاونت آب و خاک جهاد کشاورزی به جای سرندهای دستی الزام و بخشنامه شده است.
عضو انجمن بین المللی مهندسان مکانیک آمریکا توضیح داد: در ایران به علت گرانی تجهیزات خودرو از یک سو و فراوانی تراکتورهای کشاورزی از سوی دیگر تجهیزات مذکور با اتصال به تراکتور برای کشش و با تغییراتی در سیستم پیشروی تراکتور و به کارگیری سیستم هیدروستاتیکی و هیدرولیکی در انتقال نیروی بخش های مختلف دستگاه، با قیمت نازل‌تر در مقایسه با ماشین‌های پر هزینه خودرو در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرد.
قمری ساعی گفت: این دستگاه از یک شاسی مقاوم برای شرایط سخت که روی آن استوانه دوار اختصاصی انتقال مواد و با پروانه تغذیه و بیل جمع کننده و در انتهای آن قسمت نخاله ریز و در زیر سرند دوار، نوار نقاله برای پرتاب و ریختن خاکدانه مناسب سرند تشکیل شده است.
وی افزود: این ماشین به شکل فعلی مشابه خارجی ندارد و نمونه اولیه آن با صرف هزینه ای در حدود یک میلیارد و پانصد میلیون ریال در مدت ۸ ماه ساخته شده است.
عضو شورای پارک علم و فناوری استان مرکزی اظهار داشت: این دستگاه به شماره ثبت ۹۶۳۳۹ در ۱۳ مرداد ۱۳۹۷ به عنوان اختراع در اداره مالکیت صنعتی (معنوی) کشور برای مدت ۲۰ سال به ثبت رسیده و ثبت فرا ملی آن در حال انجام است.
ل.م ۵۴/ ع. ع ۵۷