عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

راهنمای سفر ایمن برای افراد آسیب پذیر

سفر ایمن برای افراد آسیب پذیر
فرد یا افراد آسیب پذیر کسانی هستند که مستعد برای ابتلا به یک بیماری یا عارضه بوده و در برابر جراحت یا آسیب جسمانی یا روانی آمادگی و یا توانایی کافی برای دفاع را ندارند یا کمتر دارند. عواملی که این افراد را در گروه آسیب پذیر قرار می دهد می تواند سن، شرایط خاص، وضعیت دفاعی و ایمنی بدن، بیماری، مخاطرات و فوریت ها، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی و عوامل فرهنگی باشد. با توجه به این تعابیر، همه افراد می توانند آسیب پذیر باشند اما زنان باردار، کودکان زیر ۵ سال و سالمندان در جوامع به طور معمول به عنوان افراد آسیب پذیر طبقه بندی و معرفی می شوند.
افراد آسیب پذیر ممکن است برای انجام بسیاری از کارهایی که سایر افراد به طور معمول و طبیعی انجام می دهند با محدودیت مواجه شوند. سفر کردن یکی از آن مواردی است که ممکن است محدودیت و معذوریت را برای این افراد فراهم کند. خانم های باردار به دلیل اینکه منتظر زایمان و تولد نوزاد هستند یا کودکان زیر۵ سال و سالمندان به دلیل اینکه نیازمند مراقبت بیشتر و خدمات خاص هستند معمولا از سفر کردن محروم می شوند .
لازم است بدانید اگر خانم باردار، کودک زیر ۵سال و فرد سالمند قبل از مسافرت توسط پزشک معاینه شود و دستورات لازم را دریافت کند، می تواند به سفر برود، گرچه لازم است نکات بهداشتی و ملاحظات لازمه سفر را رعایت کند .

سفر ایمن برای زنان باردار
مسافرت در زمان بارداری، احتیاج به مراقبت و احتیاط بیشتری دارد . اگر بارداری سالمی دارید و در وضعیتی نیستید که مجبور به استراحت مطلق باشید، می توانید به سادگی و با رعایت چند نکته، سفر خوب و خاطره انگیزی را تجربه کنید. باید در مورد مسافرت در دوران بارداری آگاهی کافی داشته باشید تا در صورت بروز علا یم و خطرات، آن ها را تشخیص داده و به پزشک مراجعه کنید.
زنان باسابقه عوامل خطر مانند اختلالات جفت، سابقه زایمان زودرس، پرفشاری خون، لکه بینی و... باید از عوامل خطر آگاهی کافی داشته باشند و در صورت دیدن عوامل خطر حتما به اولین بیمارستان مراجعه کنند.
در اغلب موارد اگر زنان باردار مشکلی نداشته باشند می توانند تا هفته ۳۶ به مسافرت بروند. بهترین زمان برای سفر در بارداری هفته ۲۸-۱۴ است؛ زیرا بسیاری از علایم حاملگی کمترشده و مسافرت لذت بخش ترخواهد بود.

سه ماهه اول
در سه ماهه اول اگر در معرض سقط جنین، حاملگی خارج رحمی، خونریزی و لک بینی نیستید منعی برای مسافرت وجود ندارد هرچند که در این زمان به دلیل تغییرات هورمونی نیاز به استراحت افزایش یافته و احساس خستگی و تهوع و استفراغ ممکن است موجب ناراحتی شما شود

سه ماهه دوم
بهترین زمان برای مسافرت سه ماهه دوم است. زیرا علاوه بر اینکه تغییرات هورمونی تثبیت شده است تغییرات فیزیکی و مشکلات ناشی از بزرگ شدن رحم هنوز ایجاد نشده است. با این حال بهتر است قبل از مسافرت با پزشک خود مشورت کنید .

سه ماهه سوم
اگرمشکل جدی ندارید مسافرت تا هفته ۳۶ بلامانع است. عوارضی مانند فشارخون بالا، افتد و زایمان زودرس و پارگی زودرس پرده های جنینی اغلب بدون اخطار اتفاق می افتد و بسرعت رخ می دهدکه نیاز به مراقبت پزشکی دارد، پس باید آگاهی داشته باشید.

در صورت وجود علایم زیر در هر مرحله از بارداری بهتر است از مسافرت اجتناب شود

نکاتی که خانم باردار باید در سفر رعایت نماید

علایم خطر بارداری :

علایم زایمانی :

سفر ایمن برای کودکان زیر ۵ سال و شیرخواران:

کودکان زیر ۵ سال نیازهای ویژه ای دارندکه ممکن است درهنگام سفر بیشتر هم بشود.سفر می تواند خوشایند باشد وقتی که با آمادگی و برنامه ریزی همراه باشد. رعایت نکات زیر به شما کمک می کند، که از سفر با کودک/ شیرخوار دلبندتان لذت ببرید :

ساک دستی کودک خود را آماده کنید که شامل:

سفر ایمن برای افراد سالمند

سفر ایمن برای زنان

چند توصیه کلی

منبع: معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران