کارگاه ایمنی زیستی محصولات تراریخته در دانشگاه گیلان برگزار شد
کارگاه و نشست علمی ایمنی زیستی محصولات تراریخته و آشنایی با قوانین ملی و بین المللی مرتبط با آن با حضور پژوهشگران و متخصصان این رشته در دانشگاه گیلان برگزار شد.
دکتر محمد تولایی رئیس انجمن ژنتیک ایران در این کارگاه گفت: هجمه های رسانه ای اخیر در باره این فناوری و توانایی ویژه مهندسی ژنتیک در حوزه غذا و کشاورزی نگرانی هایی را در جامعه به وجود آورده، چرا کار را آسان نمی کنیم تا این فناوری به جای واردات، در کشور ما تولید شود؟
وی در ادامه سخنانش با بیان این که امروز مصرف سم سرانه حدود ۴۰۰ گرم است، تصریح کرد: خطر سموم اثبات شده اما سمی که امروز خطرش وجود دارد کدام نشست و اعتراض اتفاق افتاده اما برای محصول ژنتیک می گویند از کجا معلوم ۲۰ سال دیگر اتفاقی نیفتند.
دکتر سید ضیاالدین میرحسینی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه گیلان نیز در این کارگاه در سخنانی گفت: این فناوری ها در جهان بخش عمده ای از تحقیقات، تجارت و تولید را به خود اختصاص داده اند و هر روز نیز گسترش می یابد.
دکتر میرحسینی با بیان این که این فناوری در تحقیقات انسانی و کشاورزی کاربردهای بسیار گسترده ای پیدا کرده، افزود: طبیعی است هر فناوری که جدید ابداع می شود همزمان با گسترش و توسعه می تواند محدودیت هایی هم داشته باشد اما این محدودیت ها نباید مانع عدم بهره گیری از آن شود.
وی با اشاره به فعالیت ۶۰۰ عضو هیات علمی و وجود حدود ۱۷ هزار دانشجو در دانشگاه گیلان بیان داشت: در این دانشگاه در بخش های کشاورزی، ژنیتک، علوم پایه و زیست شناسی رشته های متنوعی فعال است.
وی اظهار امیدواری کرد تا با کمک نیروی انسانی و محققان این دانشگاه و بهره گیری از ظرفیت موسسات مرتبط برای توسعه و بهبود کشاورزی و پزشکی استان استفاده به عمل آوریم.
دکتر رضا شیرزادیان سرپرست کارگروه زیست فناوری دانشگاه گیلان هم در این کارگاه گفت: این کارگاه در راستای پروژه توانمندسازی ایمنی زیستی (از پروژه های بین المللی) برگزار شده است.
دکتر شیرزادیان در کارگاه علمی زیستی ایمنی محصولات تراریخته؛ هدف اصلی بهنژادی را ارتقاء صفات گیاهان و موجودات عنوان و اضافه کرد: در راستای این اهداف طی سال ها، انسان با استفاده از اصلاح نبات کلاسیک اقدام به تغییر صفات ژنتیکی ،از طریق تلاقی گیاهان می کرد، این روش ها مستلزم آن است که گیاهان از نظر جنسی با همدیگر سازگار باشد.
وی با بیان این که انتقال صفات ژنتیکی خاص از گونه های متفاوت بسیار سخت و زمان بر و در بسیاری موارد غیرممکن است، اظهار داشت: با ابداع مهندسی ژنتیک این محدودیت از پیش پای متخصصان برداشته و به عنوان یک روش موثر امکان ترکیب صفات شناخته شده ژنتیکی از منابع دیگر در گیاهان را فراهم کرد.وی خاطر نشان کرد: برنج مقاوم به علف کش گلایفوسیت، گوجه فرنگی مقاوم به آفات و نارنج مقاوم به ویروس Tristesa از دستاوردهای دانشگاه گیلان در حوزه تولید گیاهان تراریخته است.
شایان ذکر است در این گردهمائی ۷ سخترانی تخصصی با عناوین “تراریخته چیست و چطور تولید می شود ” توسط دکتر رضا شیرزادیان عضو هیات علمی دانشگاه گیلان، تشریح قوانین بین المللی و ملی استفاده از محصولات تراریخته توسط مهندس کهک دبیر شورای مرکز ملی ایمنی زیستی، محصولات تراریخته، امنیت و سلامت غذا توسط دکتر محمود تولایی رئیس انجمن ژنتیک ایران، روش های تشخیصی محصولات تراریخته توسط دکتر توحیدفر عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی، آخرین وضعیت تولید گیاهان تراریخته در ایران و جهان توسط دکتر نوروزی عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند و محصولات تراریخته و سلامت محیط زیست توسط دکتر محسن پور عضو محترم هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ارائه شد. دکتر باغبان عضو هیات علمی دانشگاه تبریز با طرح مهمترین ابهامات مطرح شده در جامعه در خصوص محصولات تراریخته، پاسخگوی سوالات شرکت کنندگان در این کارکاه بود.
بیانیه کارگاه آموزشی و نشست علمی ایمنی زیستی محصولات تراریخته و آشنایی با قوانین ملی و بین المللی