لزوم برخورداری از فناوریبرتر و شناخت کامل از مزیتهای سرزمینی
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان
، مسیب پهلوانی؛ رئیس بنیاد نخبگان سیستانوبلوچستان با اشاره به اینکه
بیش از ۹۰ درصد مبادلات تجاری کشور از طریق دریا انجام میشود، گفت: در این میان کشتیرانی، صنایع کشتیسازی، بنادر و تجهیزات بندری، شرکتهای حملونقل بیمه دریایی، زنجیره حملونقلدریایی راتشکیل میدهند.
وی افزود: توسعه تجارت، بهرهبرداری از منابع غنی بستر و زیربستر دریا، استفاده از انرژی دریایی، بهرهبرداری از صنایع شیلاتی و غیره، اهمیت دریا را در عرصههای مختلف نشان میدهد.
پهلوانی با بیان اینکه با توجه به حجم گسترده صادرات و واردات کالا از طریق دریا، توسعه بنادر کشور، امری الزامی است، ادامه داد:
استان سیستانوبلوچستان با داشتن ۳۰۰ کیلومتر مرز آبی در سواحل مکران میتواند از طریق دسترسی به آبهای آزاد و دریای عمان، از دریا به عنوان پیشران توسعه استان استفاده کند. ترانزیت محور شرق از چابهار شروع و تا کشورهای افغانستان و آسیای میانه ادامه مییابد. توسعه ترانزیت محور شرق در واقع میتواند جنوب شرق کشور را متحول کند.
رئیس بنیاد نخبگان سیستانوبلوچستان
در ادامه تصریح کرد:
تحقق اقتصاد مقاومتی مبتنی بر راهبرد درونزایی و برونگرایی، نیازمند رشد همگن و متناسب بر اساس تکیه بر شناخت و درک کاملی از مزیتهای سرزمینی ایران است. در این بین، توسعه اقتصاد دریا محور، یکی از ارکان مهم این توسعه تلقی شود.
پهلوانی اظهار داشت:
توسعه اقتصاد دریا محور علاوه بر ایجاد درآمدزایی، ایجاد اشتغال، تامین نیازهای ساکنان بومی و بسیاری از موارد اقتصادی دیگر، به حفظ و ثبات بافت جمعیتی شهرهای ساحلی نیز قوام میبخشند
.
در این راستا پروژه توسعه سواحل مکران فصل مشترک برنامه توسعه پایدار و اقتصاد مقاومتی است؛ بنابراین توسعه صنایع دانش بنیان دریایی در سواحل مکران از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی اضافه کرد: امضای تفاهمنامه ایجاد منطقه ویژه علم و فناوری مکران با حضور و تایید دکتر ستاری؛ معاون علمیوفناوری ریاستجمهوری، استانداری سیستانوبلوچستان و منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار و همچنین ایجاد مرکز رشد صنایع دانشبنیان دریایی و ایجاد مرکز بینالمللی استارتآپهای دریایی در چابهار، نویدبخش حرکتی جهشی برای تحقق اقتصاد مقاومتی در حوزه دریا در این استان پهناور است.
رئیس بنیاد نخبگان سیستانوبلوچستان تاکید کرد:
برای داشتن اقتدار در دریا، لازم است قدرت دریایی و فرصتهایی ارزشمند آن مورد توجه قرار گیرد و کلید بهرهگیری از این فرصت استثنایی در این استان توسعه سواحل مکران است.
برگزاری جشنوارهای منطقهای دریا و مسیر پیشرفت در استانهای ساحلی و آشنایی دانشآموزان، دانشجویان و اساتید متخصص، نقش بسزایی در فرهنگسازی مفهوم دریا مسیر پیشرفت به معنای واقعی دارد. همچنین بازدیدهای دانش آموزان و دانشجویان نخبه و استعدادهای برتر از پتاسیلهای دریا، صنایع دانشبنیان دریایی محرک خوبی برای توسعه فناوریهای حوزه دریا محسوب میشود.
وی افزود: حضور شرکتهای فناوری از کشور هندوستان که پیشرفتهای بینظیری در این حوزه داشته است در چابهار با هدف سرمایهگذاریهای مشترک دانشبنیان مشترک با شرکتهای ایرانی و همچنین اعلام خواهر خواندگی بندر صحار عمان و بندر چابهار نیز زمینهساز توسعه اقتصاد دانشبنیان دریا محور در سواحل مکران خواهد شد.
پهلوانی در ادامه یادآور شد: منطقه آزاد تجاری-صنعتی چابهار، یکی از بهترین محلهای برای توسعه فناوری دریایی و ایجاد شرکتهای دانشبنیان با محوریت صنایع دریایی است. این منطقه به دلیل برخورداری از شرایط خاص، استعداد بیشتری در جذب سرمایهگذاران خارجی و تزریق ظرفیتهای آنان به طرحها و پروژههای دانشبنیان و خلاقانه دارد.
رئیس بنیاد نخبگان سیستانوبلوچستان تصریح کرد:
در همین راستا ایجاد مرکز فنبازار دریا محور در چابهار با همکاری دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار، از برنامههای آتی بنیاد نخبگان استان به منظور ایجاد مرکز شتابدهی، نوآوری تخصصی دریا محور در سواحل مکران است.
وی تاکید کرد: راهاندازی مرکز ملی اقیانوسشناسی در چابهار، مرکز تحقیقات مرجانشناسی و تربیت نیروهای متخصص از جمله: مهندس کشتی و مدیریت و حملونقل دریایی و مدیریت بازرگانی دریایی در دانشگاه دریانوردی چابهار، از ارکان اصلی تحقق اقتصاد دانشبنیان مبتنی بر اقتصاد دریا محور با رویکرد توسعه پایدار در سواحل مکران است. همچنین ایجاد پارک بیوتکنولوژی دریایی، ایجاد موزه تحقیقات گیاهان و جانوران دریایی از دیگر اقدامات تاثیرگذار دیگر در این زمینه محسوب می شود.
وی در پایان تاکید کرد: برای توسعه سواحل مکران تنظیم سند توسعه دریا محور و همچنین تدوین برنامه های عملیاتی برای توسعه صنایع دانشبنیان دریایی ضروری به نظر میرسد.