عمومی | دانشگاه شهید باهنر کرمان

آیین بزرگداشت استاد محمد دبیر سیاقی، در دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد

مراسم بزرگداشت محمد دبیر سیاقی؛ بزرگ مرد زبان و ادبیات فارسی روز شنبه ۲۸ مهرماه ۹۷، در تالار اندیشه دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهیدباهنر کرمان، برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکترمدبری؛ عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه، در این مراسم از زندگی نامه و آثار دبیر سیاقی گفت: محمد دبیرسیاقی در محله گلبن قزوین به دنیا آمد پدرش سیدباقر فرزند سیدسیاق از خوش‌نویسان مشهور زمان خود و مادرش، دختر میرزا آقاخان مستوفی فرزند میرزا ابوالقاسم ملاباشی از عالمان و مجتهدان عصر ناصری بود. محمد دبیرسیاقی پس از دوره ابتدایی، دوره اول متوسطه را در دبیرستان شاهپور قزوین به اتمام رسانید. وی پس از گرفتن دیپلم در سال ۱۳۱۸ وارد دانشگاه تهران شد. ایشان در سال ۱۳۲۴ دکتری ادبیات فارسی خود را از دانشگاه تهران دریافت کرد و در سال ۱۳۲۵ به عضویت انجمن بین‌المللی ایران‌شناسی درآمد و سالها به تدریس در دانشگاه تهران و مدتی نیز به تدریس در دانشگاه‌های چین و مصر پرداخت. دبیرسیاقی تا زمان بازنشستگی در سال ۱۳۵۳، در استخدام وزارت دارایی بود.

وی افزود:علامه دهخدا در نواری صوتی از وی به‌عنوان جوانی کوشا در تنظیم لغت‌نامه یاد کرده‌است. دبیرسیاقی از ۱۳۵۷ تا زمان فوت عضو هیئت علمی انجمن آثار و مفاخر فرهنگی بود.

دکتر مدبری بیان کرد: دبیر سیاقی یک پژوهشگر، نویسنده، شاعر، مدرس ادبیات فارسی و مصحح متون کهن پارسی است. وی در موسسه لغت‌نامه دهخدا و مرکز بین‌المللی آموزش زبان فارسی مشغول بکار بوده و مصحح بسیاری از متن‌های کهن فارسی است.

وی گفت: دبیرسیاقی نزدیک به ۸۰ متن ادبی و تاریخی را تصحیح و منتشر کرده‌است،که‌از‌میان آن‌ها می‌توان شاهنامه فردوسی، دیوان منوچهری، نزههالقلوب، فرهنگ سُروری و سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه و تصحیح لغت فرس اسدی طوسی را نام برد. یکی دیگر از آثار استاد دبیرسیاقی نوشته لغت‌نامه فارسی است که تاکنون برخی از مجلدهای آن چاپ شده‌است.

دکتر مدبری خاطر نشان کرد: محمد دبیر‌سیاقی استاد ادبیات، شاعر، نویسنده و مصحح آثار شعر و ادبیات فارسی، شانزدهم مهرماه ۹۷ در ۹۹ سالگی درگذشت. استاد دبیر سیاقی بیش از ۷۰ سال صرف تصحیح و طبع و نشر متون منظوم و منثور حدود ۹۰ اثر در رشته‌های مختلف ادبی، علمی، تاریخی، لغوی، جغرافیایی و دستور زبان و کتب درسی و سفرنامه‌ها که بسیاری از آن‌ها به دفعات تجدید طبع شده‌اند.