پوکی استخوان، بیماری خاموش - ۱۳۹۷/۰۷/۲۸
پوکی استخوان وضعیتی است که در آن استخوان شکننده شده و احتمال شکستگی با ضربات کوچک افزایش می یابد
به طور تقریبی از هر ۳ زن یک نفر و ازهر دوازده مرد یک نفر به پوکی استخوان دچارمی شوند.
پوکی استخوان عارضه ای است که با بالا رفتن سن به وجود می آید، در نتیجه از استحکام بافت و املاح استخوانی کم شده و از مقاومت آن کاسته می شود.
در زنان، بعد از سن یائسگی به علت توقف ترشح هورمون های زنانه و نقش مهم این هورمون ها در استحکام استخوان ها، شیوع پوکی استخوان زیادتر می شود.
افرادی که کلسیم کافی در رژیم غذایی آنها وجود ندارد و یا ویتامینD کافی دریافت نمی کنند، در معرض ابتلا بیشتر به پوکی استخوان هستند.
کسانی که خود سیگار می کشند، یاهمنشین سیگاری ها هستند، در معرض پوکی استخوان زودرس قراردارند و زنانی که سیگارمی کشند، دچار پوکی استخوان شدیدتری هستند.
استفاده طولانی از کورتن ها و یا داروهای ادرارآور، می تواند باعث پوکی استخوان شود البته مصرف یک یا چند آمپول کورتن در سال چنین اختلالی را ایجاد نمی کند.
افرادی که از بعضی اختلالات هورمونی مشخص رنج می برند، مثل پرکاری تیروئید وپارا تیروئید، بیماری غددجنسی( کم کاری) و بیماری غدد فوق کلیوی(کم کاری یا پرکاری) در معرض ابتلای بالاتری به پوکی استخوان هستند.
تغذیه مناسب، از روشهای موثر برای پیشگیری از پوکی استخوان است غذای انسان باید محتوی پروتئین، املاح کافی و ویتامین های لازم باشد، تا روند پوکی استخوان کندتر شود.
کلسیم یکی از اجزای سازنده استخوان است و بهترین منبع کلسیم و پروتئین، شیر، پنیر، ماست و غذاهای دریایی به ویژه ماهی است.
جهت جلوگیری از پوکی استخوان روزانه حداقل ۲ الی ۳ لیوان شیر یا ماست کم چرب مصرف نمائید.
حداقل ده دقیقه پیاده روی روزانه و عدم استعمال دخانیات از راههای پیشگیری از پوکی استخوان است.
کاهش وزن مانع از تخریب و تحلیل مداوم غضروف و مفاصل می
شود.
مادران باردار با تغذیه صحیح و استفاده از سبزی، میوه، لبنیات و نان سبوس دار از ابتلای فرزندشان به پوکی استخوان پیشگیری نمایند.
سن بالا، مونث بودن، داشتن سابقه فامیلی و مصرف برخی داروها از عوامل خطر ابتلا به بیماری پوکی استخوان است.