عمومی | دانشگاه آزاد اسلامی واحد لنگرود

کاهش سم دوغ به روش بیولوژیک توسط پژوهشگر واحد علوم و تحقیقات

دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات توانست سم موجود در دوغ‌های صنعتی و سنتی به عنوان نوشابه‌های تخمیری را با استفاده از دو باکتری پروبیوتیک (LAB) کاهش داده و از بین ببرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی به نقل از واحد علوم و تحقیقات، رقیه سکوتی‌فر دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات و مجری پژوهش کاهش سم دوغ گفت: آلودگی دوغ به خاطر وجود سم آفلاتوکسین است. منشاء این سم در علوفه‌ای است که دام از آن تغذیه می‌کند. وقتی علوفه در شرایط غیراصولی انبارداری شود، آلوده شده و بعد از اینکه دام از آن تغذیه می‌کند در کبد دام تحت تاثیر آنزیم سیتوکروم به سم AFM۱ که سمی بسیار پایدار است تبدیل می‌شود.

وی افزود: این سم پس از ورود به چرخه شیر دام، برای دام مشکلی ایجاد نمی‌کند اما چون سمی پایدار بوده و با دمای پاستوریزه و استرلیزه کاهش پیدا نمی‌کند، در صورت مصرف انسان باعث ایجاد مسمومیت مزمن می‌شود .

دانشجوی واحد علوم و تحقیقات در مورد نتایج این تحقیق گفت: بعد از بررسی‌های انجام شده متوجه شدیم باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم در دما و زمان کمتری قادر به کاهش سم افلاتوکسین در دوغ صنعتی است، در دمای بالاتر کاهش سم افلاتوکسین بیشتر بوده، همچنین هر دو باکتری به صورت اشتراکی توانستند میزان بالاتری از سم افلاتوکسین دوغ سنتی و صنعتی را در هر سه دمای مورد آزمایش، کاهش داده و خارج کنند .

وی در مورد پیشینه این تحقیق و همچنین نوآوری آن اظهار داشت: مشابه این تحقیق در ایران و خارج از کشور با گونه‌های دیگری از باکتری بررسی شده اما در این پژوهش، از باکتری‌های زنده بطور انفرادی و اشتراکی استفاده کردیم که این باکتری‌ها در مرکز کلکسیون میکروبی سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی کشور موجود و قابل دسترس هستند .