عمومی | وزارت علوم،تحقیقات و فناوری

چهل و یکمین نشست ایکوفوم آغاز به کارکرد

چهل و یکمین نشست ایکوفوم آغاز به کارکرد

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از موزه ملی علوم و فناوری، سیداحمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران در ابتدای این نشست، با بیان این‌که در این نشست سخنرانی‌هایی با رویکرد "موزه و تقدس" در طول پنل های تخصصی ارائه می‌شود، گفت: این عنوان نه فقط برای مسلمانان و شیعیان که برای سایر ادیان توحیدی و سایر ساکنان نیز باعث شده تا ایران انتخاب شود، چون ایران سرزمینی است که بیش از ۳۰۰ کلیسای تاریخی دارد و پیامبران توحیدی را در خود جای داده است.
رئیس ایکوم ایران با بیان اینکه ۶۷ نفر از ایران و ۳۷ نفر خارج از کشور برای حضور در این مجمع ادواری شرکت کرده‌اند، ادامه داد: امیدواریم نتیجه این اجلاس در تغییر بهتر رویکرد تعریف موزه که سال آینده در مجمع جهانی ایکوم برگزار می‌شود، موثر باشد.
وی افزود: امیدواریم این اجلاس به اندازه‌ای تاثیرگذار باشد که تعریف جدید از موزه، با خصلت‌ها و ویژگی‌های ایران، هماهنگتر باشد، چون ایران نماد تنوع فرهنگی و تنوع اقلیمی و همزیستی ادیان است.
فرانسوا مرس رئیس ایکوفوم نیز دراین مراسم گزارشی از روند کار این مراسم ارائه داد و گفت: آخرین تعریف موزه مربوط به سال ۲۰۰۷ میلادی است که در نظر داریم این تعریف را برای نشست سال ۲۰۱۹ در توکیو تغییر دهیم.
رئیس کمیته بین‌المللی موزه‌شناسی «ایکوفوم» تصریح کرد: ارائه تعریف از موزه یک کار جمعی است و ایکوفوم با کمک بقیه اعضا و کمیته‌ها به این تعریف می‌رسد. وظیفه ایکوفوم این است که این حس و تفکر در بقیه ایجاد شود تا همه به این موضوع فکر کنند.
استاد دانشگاه سوربن پاریس ادامه داد: موزه‌های کلاسیک یا موزه‌های باستان‌شناسی مثل موزه دوران اسلامی، آبگینه یا ایران باستان در ایران بیشتر شیء‌محور هستند، اما در نظر داریم از آن شکل کلاسیک فاصله بگیریم و به نوعی آن را جامعه‌محور کنیم. در حقیقت ما باید به سه پرسش پاسخ دهیم: چه‌چیزی را می‌‌خواهیم حفظ کنیم، چه‌چیزی را می‌خواهیم به نسل‌های آینده بدهیم و چه‌چیزی را می‌خواهیم برای آنها باقی بگذاریم.
دکترحجت‌الله ایوبی، دبیر کمیسیون ملی یونسکو نیز در این مراسم اظهار داشت: موزه‌ها سنگر مقاومت در برابر جهانی شدن هستند، با هویت‌بخشی به فرهنگ محلی و ملی، از یکسان‌سازی جهانی جلوگیری کرده و به تنوع فرهنگی کمک می‌کنند.
وی افزود: برخی معتقدند رفتن به موزهها درجا زدن در گذشته و به تعبیر ایرانی‌ها زیارت اهل قبور است، اما من معتقدم که موزه یعنی تلاقی بین دیروز و فردا و پلِ بین گذشته و آینده که حاوی خلاقیت، نوآوری و ابتکار است.
دبیرکمیسیون ملی یونسکو افزود: هنر و فرهنگ در خون ایرانی هاست کشوری که هزاران سال هنر کتابت، خوش‌نویسی، نگارگری و چند هزار سال تمدن و تاریخ دارد.
دکترایوبی، «موزه و تقدس» را عنوان جذابی دانست و گفت: می‌توان تقدس را به دوگونه معنا کرد یک معنا، همان تقدس‌های معنوی است که بخشی از موزه‌های جهان نتیجه خلق مذاهب هستند و نگاه دیگر به تقدس، معنایی است که جامعه‌شناس فرانسوی مطرح کرد «هر چیزی که به آسانی در دسترس نیست و برای دیدن و ارتباط با او باید مراسم و آیینی داشت، مقدس است نه فقط مذهبی.»

در این اجلاس پنل‌های تخصصی با موضوعات"رهیافت‌هایی به معنویت"، «مکان‌های مقدس و معنویت بخشیدن به موزه‌ها»، «موزه‌داری و معرفی مقدس» برگزار می‌شود.
ایکوفوم بخش موزه‌شناسی شورای بین‌المللی موزه‌ها (ایکوم) است و قسمت فکری و تئوریک این کمیته جهانی محسوب می‌شود. این بخش بیشترین عضو فعال را در بین سایر بخش‌های ایکوم داشته و در بین آنها از نظر کمی و کیفی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
ل.س ۴۲/ ر.ب ۴۵