عمومی | بنیاد ملی نخبگان

ظرفیت‌های دریا راهی برای رسیدن به عدم‌وابستگی است/ لزوم ارتقاء سطح فناوری و دانش دریایی

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ ابوالقاسم خزاعیان؛ رئیس بنیاد نخبگان گلستان با اشاره به نقش مهم دریا در توسعه بومی، گفت: صنایع دریایی به عنوان یکی از صنایع مادر می‌تواند نقش موثری در رشد و توسعه کشور و منطقه داشته باشد.

وی افزود: با توجه به موقعیت راهبردی خاص و همچنین وجود ذخایر مختلف انرژی و منابع عظیم دریایی و زیستی، توسعه دریا و صنایع مربوطه نقش بسیار مهمی در شکوفایی اقتصادی منطقه ایفا می‌کند.

خزاعیان ادامه داد: همچنین دریاها و سواحل می‌توانند بخش بزرگی از اهداف اقتصادی کشور را محقق سازند؛ بطوریکه علاوه بر درآمدزایی، ارزآوری، ایجاد اشتغال، تامین نیازهای ساکنان بومی و بسیاری از موارد اقتصادی دیگر، به تثبیت بافت جمعیتی شهرهای ساحلی نیز کمک می‌کند. به بیان دیگر، توسعه دریا و صنایع مربوطه یعنی توسعه منطقه‌ای که معیشت مردم آن به دریا گره خورده است.

رئیس بنیاد نخبگان استان گلستان اظهار داشت: ظرفیت‌های موجود در دریاها و سواحل بعنوان منابع طبیعی تجدیدپذیر قطع به یقین در روند اجرای موفق اقتصاد مقاومتی و اقتصاد درون‌زا موثر است و می‌توانند در جهت قطع وابستگی، بخش بزرگی از اهداف اقتصادی کشور را محقق سازند. با توجه به گستردگی فعالیت‌های کشور در حوزه‌های صنایع و خدمات دریایی نظیر فعالیت‌های نفتی، شیلاتی، انرژی‌های تجدیدپذیر، ترابری دریایی، گردشگری ساحلی و صنایع دریایی و نقش پررنگ این فعالیت‌ها بر توسعه اقتصادی کشور، می‌توان انتظار داشت گسترش این فعالیت‌ها موجب توسعه زیرساخت لازم برای اجرای اقتصاد مقاومتی و ایجاد فرصت‌های جدید شود تا ظرفیت‌های دریایی به منافع ملی پایدار تبدیل شوند.

خزاعیان در ادامه با اشاره به لزوم ارتقاء سطح فناوری و دانش دریایی، بر ضرورت حضور محققان و دانشگاهیان در این حوزه تاکید کرد و یادآور شد: بی‌تردید اثرگذاری فعالیت نخبگانی در مدیریت تحولات از مهمترین انتظارات از یک اجتماع نخبگانی است و در حال حاضر کارآفرینی که نقش بسیار کلیدی در توسعه اقتصادی و پایدار همه جوامع دارد، مهمترین فعالیت مورد انتظار از این اجتماع جهت تاثیرگذاری در تحولات جامعه است.

وی با بیان اینکه بهره‌مندی از منابع و ظرفیت‌های دریا از جمله حوزه‌هایی است که نوآوری و خلاقیت در آن نقش برجسته‌تری دارد، اضافه کرد: در نظام‌های اقتصادی توسعه‌یافته جهان، نخبگان سرمایه‌های اصلی یک بنگاه اقتصادی و از عوامل اصلی توسعه پایدار محسوب می‌شوند که معمولاً منشا تحولات بزرگ در اقتصاد یک کشور، شناخت منابع و فرصت‌های جدید در توسعه کارآفرینی و وجود افراد خلاق، نوآور و مبتکر در عرصه اقتصادی آن کشور است.

رئیس بنیاد نخبگان گلستان تصریح کرد: امروزه بسیاری از اقتصاددانان معتقدند که مشکل کشورهای کمتر توسعه‌یافته، کمبود سرمایه نیست بلکه عدم‌توجه به مقوله نوآوری و کارآفرینی به معنای واقعی است. همانطور که مشاهده شده است تاکنون در حد انتظار از پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های بی‌شمار دریا، در روند توسعه کشور استفاده نشده است.

وی در پایان یادآور شد: به نظر می‌رسد توسعه و اجرای اقتصاد دانش‌بنیان در حوزه دریایی با حضور جوانان نخبه و کارآمد در قالب گروه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان تنها چاره رفع عقب ماندگی‌های موجود در حوزه صنعت و اقتصاد دریا در کوتاهترین زمان و با راندمان موثر خواهد بود و این مهم با فراهم کردن ساختارها و مشوق‌های قانونی، مالی و توسعه فرهنگی برای جلب نظر و حضور سرمایه‌گذاران در حوزه دریا فراهم خواهد شد.

چهارمین دوره جشنواره ملی «دریا مسیر پیشرفت» در بخش‌های «جشنواره فیلم کوتاه و عکس دانشجویی»، «مسابقات ربات‌های زیردریایی(ROV) »، «مسابقات شناورهای هوشمند (RSV) «، «مسابقه ملی ایده‌بازار دریایی»، «طرح‌ها و دستاوردهای فناورانه دریایی کشور»، «جشنواره دانش‌آموزی دریا»، «نمایشگاه دستاوردهای فناورانه دریایی کشور»، «رویداد استارت‌آپ دمو اپلیکیشن دریایی» و «رویداد کارآفرینی هوشمندسازی بنادر» به همت ستاد توسعه فناوری و صنایع دانش‌بنیان دریایی و ستاد فرهنگ‌سازی اقتصاد دانش‌بنیان، یکم الی سوم آبان‌ماه اول تا سوم آبان‌ماه در باغ موزه دفاع‌مقدس برگزار می‌شود.

علاقه‌مندان می‌توانند برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت mitc.isti.ir مراجعه کنند.