عمومی | دانشگاه علوم پزشکی بوشهر

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر: شاهد روند نزولی بیماری سل در کشور هستیم/ «سل» از کشنده‌ترین بیماری‌ها است

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر؛ دکتر عبدالمحمد خواجه‌ئیان با بیان اینکه بیماری سل همچنان یکی از کشنده‌ترین بیماری‌ها است افزود: امروزه یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای نظام بهداشتی درمانی کشور تشخیص زودهنگام بیماری سل می‌باشد که این امر به دلیل وجود روش‌های تشخیصی مناسب و تکنولوژی‌های جدید میسر گردیده است.
این مقام مسئول بهداشتی اضافه کرد: خوشبختانه درمان به‌موقع و وجود داروهای موثر که تحت نظارت مستقیم کارکنان بهداشتی مورداستفاده بیمار قرار می‌گیرد باعث شده بیماری سل از یکی از کشنده‌ترین بیماری‌های عفونی به یک بیماری قابل‌پیشگیری و کنترل تبدیل شود.
وی بابیان اینکه آلودگی هم‌زمان به ویروس ایدز خطر ابتلا به بیماری سل را به‌طور معناداری افزایش می‌دهد گفت: کشورهای با شیوع بالای HIV، شاهد افزایش چشمگیر تعداد بیماران مبتلا به سل بوده‌اند.
دکتر خواجه‌ئیان ادامه داد: مراجعه دیرهنگام بیماران و یا تاخیر در تشخیص بیماری به همراه مصرف نادرست دارو می‌تواند منجر به سل مقاوم به درمان شود که این نوع بیماری از معضلات سیستم بهداشت و درمان محسوب می‌شود، درنتیجه باهدف افزایش آگاهی عموم مردم جامعه و همچنین کارکنان بهداشتی درمانی روز ۲۳ مهرماه به‌عنوان روز ملی سل نام‌گذاری شده است.
وی بابیان اینکه این بیماری عفونی ناشی از میکروب سل است که اکثراً ریه‌ها را مبتلا می‌سازد و برای همین به آن سل ریوی می‌گویند اظهار کرد: همچنین بیماری سل می‌تواند به‌جز ریه‌ها، ستون مهره‌ها، غدد لنفاوی، دستگاه گوارش، کلیه‌ها و سایر قسمت‌های بدن را نیز گرفتار نماید که در این صورت به آن سل خارج ریوی می‌گویند.
این مقام مسئول بهداشت اضافه کرد: مهم‌ترین علامت از علائم بیمار مشکوک به سل ریوی سرفه مداوم بیش از ۲ هفته است که می‌تواند همراه با علائمی نظیر خلط، تب، تعریق شبانه، کاهش وزن، ضعف و گاهی اوقات خلط خونی باشد.
وی گفت: علایم سل خارج ریوی به عضو مبتلا بستگی دارد و بسته به عضو درگیر علایم آن متفاوت است به‌عنوان‌مثال علائم در مننژیت سلی عبارتند از سردرد، تب و سفتی گردن و در سل دستگاه ادراری به‌صورت اختلال ادراری و پیدایش خون در ادرار است.
دکتر خواجه‌ئیان راه انتشار سل ریوی را انسان به انسان دانست و افزود:‌ به‌این‌ترتیب که میکروب سل مانند سرماخوردگی هنگام عطسه و سرفه و بیرون ریختن آب دهان یا خلط فرد مبتلا، از ریه‌ها خارج‌شده و در فضای اطراف پخش می‌شود و از طریق هوای تنفسی وارد ریه افراد سالم می‌شود و بلافاصله شروع به تکثیر می‌نماید ولی سل سایر قسمت‌های بدن مانند کلیه‌ها و ستون فقرات قابل‌انتقال و مسری نیست.
رییس مرکز بهداشت استان گفت: در مکان‌هایی با تراکم بالا مانند آسایشگاه‌ها، خوابگاه‌ها، سربازخانه‌ها و شرایط نامناسب موجود در این مکان‌ها مانند تهویه نامناسب و نور ناکافی اتاق‌ها شرایط انتقال و انتشار این بیماری را به‌شدت تسهیل می‌بخشد به‌طوری‌که ممکن است این مکان‌های تجمعی تاثیر به سزایی بر انتشار این بیماری در جامعه داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: امروزه می‌توان با واکسیناسیون بدو تولد، رعایت اصول بهداشتی مثل استفاده از دستمال هنگام عطسه و سرفه، نریختن آب دهان و خلط روی زمین و درمان به‌موقع بیماران از بیماری سل پیشگیری کرد.
در صورت داشتن سرفه بیش از دو هفته جهت انجام بررسی‌های لازم به نزدیک‌ترین مرکز خدمات جامع سلامت یا پزشک مراجعه نمایید و از مصرف خودسرانه دارو خودداری شود.
بیست و سوم مهر روز ملی سل نام‌گذاری شده است شعار امسال " هم‌پیمان باهم تا پایان سل " می‌باشد

انتهای پیام/ م.ب ۲۰۲۰