تاکید رئیس دانشگاه تهران بر ضرورت مشارکت دانشگاهها در حل مسائل و چالشهای کشور
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران، در ابتدای این مراسم با تاکید بر ضرورت مشارکت دانشگاهها در حل مسائل و چالشهای کشور، یکی از مطالبات دانشگاهها را مشارکت این مراکز در حل مسائل و مشکلات کشور توصیف کرد.
دکتر نیلی احمدآبادی گفت: «بسیار خشنودیم که امسال نیز شاهد برگزاری این مراسم به میزبانی دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران هستیم. در واقع حضور رئیس جمهور در مراسم رسمی آغاز سال تحصیلی این سنت حسنه را هر ساله تداوم میبخشد».
وی با اشاره به موفقیتهای دانشگاه در حوزه علم و فناوری و دیپلماسی علمی تصریح کرد: «بهرغم شرایط ویژهای که کشور با آن مواجه است اجازه بدهید صحبتهایم را با ذکر موفقیتها شروع کنم. خوشبختانه تعداد دانشگاههای ایران که جز
۱۰۰۰
دانشگاه برتر دنیا هستند طی ۵ سال اخیر از یک یا دو دانشگاه به بیش از ۲۰ دانشگاه در برخی از رتبهبندیهای مختلف جهان افزایش یافته است».
به گفته رئیس دانشگاه تهران ادامه افزایش انتشار مقالات در نشریات معتبر نمایه شده و استنادات که جایگاه شانزدهم را برای کشور به ارمغان آورده است، گسترش همکاریهای علمی و بینالمللی در تهران و دانشگاهها و نهادهای علمی معتبر دنیا را میتوان از دیگر موفقیتهای کشور در حوزه علم و فناوری برشمرد.
دکتر نیلی احمد آبادی خاطر نشان کرد: «موفقیتهای دیپلماسی کشور و پیروزی در دادگاه بینالمللی لاهه را که باعث محکومیت و انزوای دولت آمریکا در صحنه بینالمللی شده است را نیز بایستی ارج بگذاریم و خوشحالیم که استادان برجسته دانشگاهی بهویژه دانشگاه تهران برای بهدست آمدن این موفقیت نقش خود را به خوبی ایفا کردهاند».
وی با یادآوری اهمیت نقش دیپلماسی علمی و عمومی بیان کرد: «موفقیتهای علمی و درخشان کشور و افزایش تبادلات علمی دانشجویی و هیات علمی باعث شده است که تصویر مثبتی از ایران در ذهن جهانیان بهویژه متفکرین و دانشمندان کشورها شکل گیرد و قطعاً این موضوع یکی از موانع اجماع جهانی علیه ایران بودهاند و بنابراین دیپلماسی عمومی و سیاسی از جمله توانمندیهای دانشگاههاست که میتواند در خدمت دیپلماسی کشور قرار گیرد».
رئیس دانشگاه تهران با تاکید بر ضرورت تامین ارز و مابهالتفاوت آن در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی از سوی دولت عنوان کرد: «لازم است به مشکل پیش آمده تامین هزینههای ارزی دانشگاه برای فرصت مطالعاتی دانشجویان دکتری و استادان، تامین هزینههای مواد و تجهیزات دانشگاهها و شرکت در کنفرانسها و موارد آن اشاره کنیم.. بدیهی است شرط حفظ کیفیت علمی پژوهشهای دانشگاهها و جایگاه علمی آنها ادامه این تبادلات است. اگرچه امروز تامین کالاهای اساسی و معیشت مردم بهویژه اقشار کم درآمد از اولویت ویژهای برخوردار هستند ولی قطعاً آینده کشور و تضمین کیفیت نیروهای کارشناسی و دانشمند کشور بهعنوان ستون اصلی توسعه امنیت و اقتدار کشور بستگی به کیفیت عمل دانشگاهها دارد».
دکتر نیلی احمد آبادی افزود: «همانگونه که همه کشور و دنیا نیز تجربه کرده است به یاد بیاوریم که حتی در زمان جنگ ارز مورد نیاز دانشگاهها تامین میشد. چنانچه امروز نتیجه آن را در بخش بزرگی از عملکرد دانشگاهها شاهد هستیم، البته تقاضای دانشگاهها تامین ارز و مابهالتفاوت ریالی ارز ناشی از افزایش قیمت آن است».
وی بر ضرورت مشارکت دانشگاهها در حل مسائل و چالشهای کشور تاکید و اظهار کرد: «امروز یکی از مطالبات دانشگاهها مشارکت این مراکز در حل مسائل و مشکلات کشور است. این مطالبات را به فال نیک میگیریم و وظیفه خود میدانیم که حداکثر توان خود را در خدمت کشور و مردم خود قرار دهیم که البته فکر میکنیم دانشگاهها در گذشته در تبیین مشکلات و ارائه راه حل اقدامات زیادی را انجام دادهاند ولی کمتر مورد توجه و مطالعه سیاستگذاران و مجریان قرار گرفته است».
رئیس دانشگاه تهران در ادامه تصریح کرد: «باید به اطلاع برسانم بهعنوان یک امر فوری پس از حوادث دی ماه سال گذشته دانشگاههای سطح یک تصمیم به تشکیل خوشههای فکری در حوزههای مختلف بین استادان فعال و علاقهمند خود در برخی از موضوعات نظیر اقتصاد کلان، مسائل پولی و بانکی، سرمایه اجتماعی، محیط زیست، انرژی و آب و حمل و نقل گرفته است که خوشبختانه نگاههای مثبت رئیس مجلس، معاون اول رئیس جمهور و مشارکت مثبت برخی از دستگاهها مانند سازمان برنامه و بودجه باعث سرعت بخشیدن به این فعالیتها شده است».
دکتر نیلی احمدآبادی ادامه داد: «امیدوارم این نشستها و مشارکتها به نتایج ارزشمندی برای کشور تبدیل شود و نظریات صاحبنظران در عمل مورد استفاده قرار گیرد و من مایل هستم از این فرصت استفاده کرده و برخی از کلیات نظرات مطروحه در بخشی از نشستها را به طور مختصر بیان کنم. البته که این جلسات بهطور منظم ادامه داشته و از کلیات گذشته، و سعی در ارائه راهکارهای عملی برای حل مشکلات هستند».
وی همچنین به تاثیر تحریمها در بروز مشکلات اشاره کرد و گفت: «مسائل اقتصادی موجود کشور فقط ریشه اقتصادی نداشته و تنها محصول اقدامات و سیاستهای سالهای اخیر نیست بلکه ناشی از انباشته شده نقصان و اقدامات و سیاستهای سالهای گذشته نیز میباشد. بنابراین ضمن آنکه لازم است شرایط فعلی را به شکلی بهینه مدیریت کرد و با همکاری همه قوا و مردم این مشکلات را پشت سر گذاشت، اما کشور نیازمند اصلاحات اساسی در توسعه اقتصادی است و برای برون رفت از این شرایط فعلی لازم است راهکارهای ضروری را به کار گیریم».
رئیس دانشگاه تهران با بیان راهکارهای ضروری برای برون رفت از بحرانهای اقتصادی فعلی کشور تصریح کرد: «ارتقاء شاخصهای حکمرانی خوب به معنی ارتقای حاکمیت قانون، شفافیت، عدالت و انصاف، کارایی و اثر بخشی و اجماعسازی و ارتقا مشارکت همه مردم در تصمیمگیریهای مختلف مستقیم و یا از طریق نمایندگان و توجه به افزایش مشارکت دانشمندان، جوانان و نخبگان به شکل ویژهتر، افزایش تعاملات بینالمللی و افزایش وفاق ملی را ازجمله این راهکارها توصیف کرد».
دکتر نیلی احمدآبادی افزود: «توجه جدی به تامین کالاهای اساسی برای عامه مردم به ویژه اقشار نیازمند، توجه جدی به امر تولید به ویژه شیوههای مدرن خلق ثروت که قطعاً یکی از محورهای اصلی آن خواهد بود، توقف ماشین خلق نقدینگی، طراحی و اجرای برنامههای جامع حل و فصل نظام بانکی کشور را از دیگر راهکارها ضروری برشمرد».
رئیس دانشگاه تهران در پایان خاطر نشان کرد: «اگر مایل به افزایش نقش دانشگاهها در حل مسائل کشور هستیم و به دنبال افزایش کیفیت آموزش عالی، باید اقتدار آموزش عالی در اموری مانند برنامهریزی و سیاستگذاری و نظارت را به آن بازگردانیم. باید فضای بهتری برای مشارکت قانونمند دانشجویان برای نقد سازنده فراهم کنیم و اجازه دهیم مشارکت و همفکری را در فضای دانشگاه تجربه کنند اگرچه معتقد هستم فضای مشارکت و نقد در دانشگاهها تا حد زیادی بهبود یافته است».
اخبار مرتبط:
آغاز سال تحصیلی دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور با حضور رئیس جمهور در دانشگاه تهران
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری: دانشگاه فقط مرکز تولید دانش فنی و مادی نیست
وزیر بهداشت: ای کاش سوالات جوانان و دانشگاهیان بیپاسخ نماند