پایان دفتر یادروز حافظ و خواسته های فرهنگوران
بیست و دومین دوره گرامیداشت یادروز حافظ شاعر پرآوازه ایران جمعه بیستم مهرماه پس از سه روز گردهمایی علمی و برگزاری برنامه های فرهنگی در شیراز به پایان رسید.
به گزارش ایرنا، این دوره از یادروز سالانه حافظ از آن رو که با سیزدهمین گردهمایی بین المللی ترویج زبان و ادبیات فارسی همزمان شده بود، از لحاظ کیفیت علمی، گوناگونی موضوعات و تعداد مهمانان داخلی و خارجی اهمیتی ویژه داشت.
نشست های علمی انجمن ترویج زبان و ادبیان فارسی از روز چهارشنبه آغاز شد. در این روز ۹ نشست با موضوعات عمومی، ادبیات کودک و نوجوان، متون و دانش های ادبی، ادبیات معاصر، ترویج زبان فارسی و ادبیات تطبیقی برگزار شد.
در روز دوم، پنجشنبه ۱۹مهرماه شش نشست با موضوعات ادب عامه، حافظ، حماسه و شاهنامه پژوهی برگزار شد؛ همچنین نشست سردبیران مجلات علمی پژوهشی نیز در این روز به میزبانی دانشگاه شیراز صورت گرفت.
در روز جمعه ۲۰مهرماه نیز نشست علمی ویژه حافظ برگزار شد.
همچنین در این روز، طی مراسمی از استادان شاخص و صاحبان رساله های برتر و نشریات علمی تقدیر و تجلیل به عمل آمد.
بر این اساس، در آیین اختتامیه سیزدهمین گردهمایی انجمن ترویج زبان و ادبیات فارسی و نیز یادروز حافظ، سپاسنامه ویژه ای به استاد دکتر منصور رستگار فسایی به پاس فعالیت هایی چندین ساله و تاثیرگذاری در گستره زبان و ادب فارسی اهدا شد؛ همچنین دکتر لطف الله یارمحمودی زبان شناس و عضو پیوسته فرهنگستان علوم که پایه گذار دوره کارشناسی ارشد آموزش زبان فارسی به غیر فارسی زبانان است، نیز تجلیل شد.
افزون بر این، سه نشریه علمی پژوهشی ''مجله پژوهش فیزیک ایران'' در گروه علوم پایه، ''نشریه حیات'' در گروه پزشکی و ''نشریه علوم و تکنولوزی پولیمر'' در گروه مهندسی باعنوان نشریات برتر علمی پژوهشی معرفی شدند.
در بخش معرفی رسالات منتخب رساله به دکتر هاله کیانی برای رساله ''بررسی وضعیت نقد ادبی در نشریات دانشگاهی'' تعلق گرفت.
افزون بر این طی این سه روز سه کارگاه با موضوعات فناوری در آموزش زبان و ادبیات فارسی، نقد و تحلیل کتاب های زبان و ادبیات فارسی متوسطه دوم و کاربرد زبان شناسی پیکره ای در مطالعات ادبی نیز با حضور استادان و علاقه مندان برگزار شد.
حافظ پژوهشکده ندارد
برگزاری نشست های علمی یادروز حافظ همه ساله بر عهده مرکز حافظ شناسی است. آنچه امسال بیش از هر سال دیگر در رسانه ها و نیز آیین های روز حافظ مطرح شد، جای خالی پژوهشکده ای با نام حافظ و در خور شان این شاعر است.
دکتر کاووس حسنلی رئیس مرکز حافظ شناسی، در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه این مرکز هم اکنون دارای کرسی پژوهشی است، افزود: امروز دو استاد از کشور ترکیه دوره مطالعاتی خود را درباره حافظ در این مرکز طی می کنند.
وی ادامه داد: برای این دو استاد، اتاقی کوچک در حافظیه تدارک دیده شده است که در آن به فعالیت های خود بپردازند، جای خالی آرشیو مقالات، پایان نامه ها، کتابخانه تخصصی و کلاس های برگزاری جلسات حافظ شناسی در شیراز به شدت نمودار است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شیراز با بیان اینکه حق حافظ برخورداری از زمینی مناسب برای ساخت این پژوهشکده در جوار آرامگاه اوست، ابراز داشت: هم اکنون یک نفر خیّر برای ساخت این مجموعه اعلام علاقه مندی کرده است، اما زمینی مناسب بدین منظور در اختیار نیست و می طلبد که مسئولان استان فارس در این باره چاره اندیشی کنند.
حافظ و نوسانات ارزی
از دیگر حاشیه های برگزاری این رویداد در سال جاری باید به تاثیر نوسانات بازار ارز اشاره کرد. بر این اساس، بنا بر گفته رئیس مرکز حافظ پژوهی تغییر نرخ ارز باعث شد بسیاری از مهمانان خارجی موفق به حضور در این مراسم نشوند؛ زیرا منابع مالی محدود این مجموعه امکان حضور آنان را سلب کرده بود.
بارش باران در شب حافظ
شامگاه پنجشنبه بارش اندک باران پاییزی همزمان با آیین یادروز حافظ سبب شد این آیین زودتر از موعد پیش بینی شده به پایان رسد و مسئولان به احترام مردم شرکت کننده در این آیین در جوار آرامگاه لسان الغیب، سخنان خویش را کوتاه کردند.
به نظر می رسد، بهره گیری از پیش بینی سازمان هواشناسی در برنامه یادروز حافظ بتواند زمان مناسبی را برای برپایی این آیین تعیین کند تا این برنامه اینچنین کوتاه و مختصر نشود.
برپایی برنامه موسیقی در سال های گذشته از برنامه های یادروز حافظ بود که امسال به احترام ماه صفر و سوگواری سرور و سالار شهیدان در برنامه های یادروز جایی نداشت.
برنامه های ویژه گرامیداشت حافظ در سال ۹۷ در حالی به پایان رسید که گفته شده است برنامه های ویژه این مناسبت فرهنگی در سال آینده به مدت یک هفته به اجرا درآید.
باید تا آن زمان دید، خواسته فرهنگوران استان در زمینه ایجاد مرکز جامع حافظ شناسی و نیز احیای آب رکنی که در زمان زندگی شاعران کهن شیراز جریان داشته است، محقق می شود یا خیر.
در این آیین، استاد منصور پایمرد که به غزل خوانی پرداخت، از مسئولان درخواست کرد، موضوع احیای آب رکنی را در دستور کار قرار دهند.
در پی این تقاضا، استاندار فارس از شهرداری شیراز، میراث فرهنگی و دیگر مسئولان شهری درخواست کرد، هرچه سریع تر این موضوع را پیگیری کنند.
قنات رکن آباد، توسط رکن الدوله دیلمی در سال ۳۳۸ هجری در ۱۲کیلومتری شمال تنگ الله اکبر در چشمه چنار واقع در دامنه کوه بموی شیراز احداث شد و یکی از دارایی های تاریخی شیراز قدیم و مورد توجه حافظ بود.
در پایان مروری داریم بر سخن دکتر کاووس حسنلی رئیس مرکز حافظ شناسی و استاد دانشگاه شیراز در یادروز حافظ که گفت: امیدوارم صدای من به گوش مدیران برسد و بدانند که تنها به حافظ افتخار کردن کافی نیست بلکه اگر بخواهیم حافظ را پاس بداریم، باید این مهم متناسب با شان او باشد.
بیستم مهر ماه هر سال با عنوان روز حافظ در تقویم ملی ایران ثبت شده است.