پنجمین همایش ملی روز روستا و عشایر با حضور دکتر جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری برگزار شد/ سخنرانی خانم بنی هاشم مشاور وزیر و مدیرکل دفتر توسعه فعالیتهای روستایی و عشایری در پنجمین همایش ملی روز روستا
پنجمین همایش ملی روز روستا و عشایر با حضور دکتر جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری برگزار شد / سخنرانی خانم بنیهاشم مشاور وزیر و مدیرکل دفتر توسعه فعالیتهای روستایی و عشایری در پنجمین همایش ملی روز روستا
پنجمین همایش ملی روز روستا و عشایر با حضور دکتر جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری، دکتر رضوی
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری،
محسنی بندپی سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان بهزیستی، مهندس مقیمی استاندار تهران
،
مهندس قندالی رئیس سازمان امور عشایر کشور، مهندس فروغالسادات بنیهاشم مشاور وزیر و مدیرکل دفتر توسعه فعالیتهای زنان روستایی و عشایری، مدیرعامل بنیاد برکت، رئیس بانک کار آفرینی امید، رئیس بانک قرض الحسنه رسالت و تعدادی از مدیران کشوری در روز سه شنبه ۱۷ مهرماه سال جاری در سالن تلاش وزارت کار برگزار شد.
دکتر اسحاق جهانگیری طی سخنانی در این همایش با اشاره به اینکه ایران کشوری بزرگ و پر ظرفیت است، اظهار داشت: مدیران با انگیزه می توانند با ابتکار و تلاش و با بکارگیری همه ظرفیت ها کشور را در مسیر پیشرفت و توسعه قرار دهند و در این روزها که فشار اقتصادی بیشتر و عرصه بر مردم سخت و دشوار شده ، کمک حال آنها باشند.
وی ادامه داد : مجموعه مدیریتی کشور شایسته و سلامت است اما وقتی می گوییم مدیران با انگیزه پای کار باشند منظورمان باز شدن عرصه برای کسانی است که در سختی ها و تگناها نیز برای پیشبرد برنامه های خود و کمک به رفع مشکلات مردم دچار بن بست نمی شوند و وقتی عملکرد آنها مورد قضاوت قرار می گیرد نمره قابل قبول دریافت می کنند.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به تغییرات اقلیمی و مشکل کم آبی در پهنه سرزمینی کشور ، اهمیت بهره وری هر چه بیشتر از منابع آب و خاک کشور را یادآور شد و افزود: در این شرایط هر کس با هر نیتی از اجرای این گونه طرح های حیاتی و اساسی که آینده ایران به آن بستگی دارد جلوگیری کند اقدامی ضد ملی انجام داده است.
دکتر جهانگیری با اشاره به محدودیت شدید منابع آب در کشور، خاطر نشان کرد: ۹۰ درصد از منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود و اگر تنها ده تا بیست درصد از مصرف آب در بخش کشاورزی صرفه جویی شود همه دغدغه ها در خصوص کمبود منابع آب برطرف خواهد شد.
معاون اول رییس جمهور افزود: وزارت جهاد کشاورزی طرح های خوبی در خصوص بهره وری منابع آب در دست اجرا دارد و حرکت عظیمی در سطح کشور در راستای اصلاح نظام آبیاری به راه افتاده و دولت ۸۵ درصد هزینه های تبدیل روش های سنتی آبیاری به روش های نوین را بصورت بلاعوض به کشاورزان پرداخت می کند تا این نهضت با سرعت بیشتری ادامه پیدا کند.
وی همچنین با اشاره به اهمیت اشتغال زایی در روستاها برای کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها، خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری در همین رابطه موافقت کردند که یک و نیم میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح های اشتغال زا در روستاها برداشت شود و این موضوع به مجلس شورای اسلامی رفت که با تاخیر سرانجام سال گذشته قانون آن در اختیار دولت قرار گرفت.
وی با تاکید بر اینکه باید در توزیع این منابع دقت کافی انجام شود، گفت: باید نظارت و مراقبت صورت گیرد تا این وام که حق و امتیاز روستاییان و کار آفرینان برای توسعه و اشتغالزایی در روستاهاست به عده ای رانت جو تعلق نگیرد و باید با متخلفین در این زمینه برخورد قاطع شود.
وی اجرای طرح ها و صنایع کوچک در روستاها را از اصلی ترین روش های حل مشکل اشتغال در روستاها دانست و اظهار داشت: باید در اجرای این گونه طرح ها به این نکته توجه شود که این طرح ها باید اقتصادی باشند و توسط کسانی که اهلیت و صلاحیت دارند اجرایی گردند.
وی در ادامه سخنان خود روستاها را کانون اصلی توسعه و یکی از مراکز هویت بخشی ایران برشمرد و با اشاره به جایگاه روستا در نظام اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی کشور گفت: نمی توان درباره ایران و ویژگی های آن سخن گفت و این ویژگی ها را تنها متعلق به جامعه شهری دانست.
دکتر جهانگیری روستاها را نهاد هویت ساز در دوران های مختلف توصیف کرد و با بیان اینکه روستاها امروز کانون مهم تولید در اقتصاد کشور هستند، تصریح کرد: در سنوات گذشته شرایطی در روستاها بوجود آمد که بخش قابل توجهی از جمعیت روستایی به شهرها مهاجرت کردند و نتیجه این مهاجرت ها این شد که جمعیت روستایی کشور کاهش و جمعیت شهری افزایش یافت.
وی خاطر نشان کرد: اگر به توسعه پایدار و متوازن کشور می اندیشیم، این توسعه زمانی شکل می گیرد که توسعه روستایی نیز مدنظر باشد و نقاط ضعفی که در برنامه های گذشته وجود داشته و در آنها به روستاها کمتر پرداخته شده باید شناسایی و اصلاح شوند.
معاون اول رییس جمهور گفت: خوشبختانه در جمهوری اسلامی ایران که بزودی به چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب نزدیک می شویم یکی از نکات برجسته این بوده که در طول این سالها نسبت به تکمیل زیرساخت های روستاها تلاش های زیادی شده است.
دکتر جهانگیری با بیان اینکه رسیدگی و توجه به روستاها و نقاط محروم از تاکیدات امام خمینی (ره) بود، افزود: خوشبختانه نهادهای مرتبط با توسعه روستایی در کشور شکل گرفت و امروز بیش از ۹۲ درصد جمعیت روستایی کشور از راه آسفالت شده برخوردار هستند.
دکتر جهانگیری افزود: هم اکنون به بیش از ۲۳ هزار روستا گازرسانی شده و تا پایان دولت دوازدهم این تعداد به ۳۷ هزار روستا خواهد رسید.
معاون اول رییس جمهور با اشاره به اینکه ۹۹ درصد جمعیت روستایی کشور تحت پوشش خانه های بهداشت قرار گرفته اند، گفت: این حق طبیعی جامعه روستایی است که از امکانات مناسب و خدمات مطلوب برخوردار باشند.
دکتر جهانگیری با اشاره به اینکه خدمات و فناوری های پیشرفته نظیر اینترنت امروز در سطح روستاهای کشور در حال توسعه است، تصریح کرد: اینها کارها و اقدامات لوکس نیست بلکه نیاز زندگی امروز است.
وی تصریح کرد: دولت تلاش کرده است از طریق مراکز آموزشی، مهارتهای لازم را به روستاییان و عشایر آموزش دهد و با اعطای تسهیلات مناسب با سود اندک، روستاییان و عشایر را به افرادی کارآفرین تبدیل کند.
وی همچنین از خدمات دکتر سید ابوالفضل رضوی معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور در سالهای گذشته قدردانی کرد و گفت: ایشان یکی از مدیران با انگیزه و موفق در طول سال های گذشته است که توانست این معاونت را به یکی از فعال ترین بخشهای دولت تبدیل کند .
در این مراسم سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز درسخنان خود بر لزوم تقویت روستاها و حمایت از روستاییان تاکید کرد .
دکتر رضوی معاون توسعه روستایی و مناطق محروم معاون اول رییس جمهور هم در این مراسم گزارشی از اعطای تسهیلات اشتغال زایی به روستایی ارائه کرد و گفت: با اعطای این تسهیلات تاکنون ۴۰۰ واحد تولیدی راه اندازی شده که این عدد تا پایان سال به حدود ۵۰۰۰ واحد خواهد رسید.
مهندس سعیدی کیا رییس بنیاد مستضعفان و رییس سازمان امور عشایر هم هر کدام در سخنانی جداگانه گزارشی از اقدامات صورت گرفته در جهت توانمند سازی و حمایت از روستاییان و عشایر ارائه کردند.
گفتنی است در این مراسم با حضور معاون اول رییس جمهور از کتاب طرح های اشتغال پایدار روستایی رونمایی شد.
در این همایش همچنین خانم مهندس فروغالسادات بنیهاشم مدیرکل دفتر توسعه فعالیت
های روستایی و عشایری در کارگاه الگوهای موفق توسعه روستایی، سخنرانی کرد.
وی در سخنان خود با تاکید بر محوریت انسان در مسیر توسعه و اهمیت موضوع آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی، فرآیندی بودن توسعه، تاکید بر الگوهای توسعه درونزا، اظهار داشت : اساس کار دفتر توسعه فعالیت
های کشاورزی زنان روستایی و عشایری بر سه محور ظرفیت
سازی، نهادسازی و توسعه اشتغال و ترویج کارآفرینی بنا شده است که بر اساس آن به انتخاب تسهیلگران زن روستایی به عنوان عاملان توسعه، ایجاد صندوقهای اعتبارات خرد و توسعه کسب و کار اقدام میشود.
فروغالسادات بنیهاشم
در بخش دیگری از سخنان خود بیان نمود : تمام دستگاههای دولتی مرتبط در امر ایجاد اشتغال و کسب و کار روستایی در تلاش هستند اما با توجه به چند بعدی بودن کسب و کار، فقط با آموزش و ارائه تسهیلات توسعه اتفاق نمیافتد، بلکه آشنایی با بازار و افزایش مهارت زندگی در شکلگیری کسب و کار پایدار بسیار مهم است و در این رابطه آموزش ارتقای مهارتهای شغلی زندگی، شناسایی ظرفیتهای محلی برای توسعه کسب و کار، ارتقا آموزشهای فنی و مهارتی متناسب با ظرفیتهای محلی و بسته بندی و اخذ مجوزهای لازم از مهمترین موضوعات قابل پیگیری است.گفتنی است که در حاشیه این همایش نمایشگاهی از دستاوردهای تشکل های کارآفرینی روستایی و عشایری برپا گردیده بود که مورد استقبال شرکت کنندگان قرار گرفت.