بهرهمندی از تفکر نخبگان و سرآمدان حوزههای دریایی، پویایی اقتصاد دریا را در پی دارد
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان،
محمدنعیم امینیفرد؛ نایبرئیس کمیسیون بهداشت و نماینده مردم ایرانشهر در مجلسشورایاسلامی با اشاره به نقش مهم دریا در توسعه و تعالی جوامع همجوار با آبهای آزاد، گفت: استفاده از اکوسیستم خاص و منحصربفرد آبهای آزاد، نقشی اساسی در پیشرفت کشورها دارد.
وی افزود: اقتصاد بسیاری از کشورها به دریا وابسته و تنها با استفاده از امکانها و فرصتهای دریایی، هزینههای خود را تامین میکنند.
امینیفرد ادامه داد: گردشگری، صید، بهداشت، سلامت و استحصال آب و همچنین زمینههای مرتبط با حملونقل، همگی از فرصتهایی است که دریا برای کشورهای همجوار خود فراهم میکند؛ حضور موفق در هر یک از این زمینهها، قطعاً پایهگذار توسعه خواهد بود.
نایبرئیس کمیسیون بهداشت مجلسشورایاسلامی با اشاره به نوار ساحلی کشور در شمال و جنوب، بر لزوم بهرهگیری بیشینه از فرصتهای موجود تاکید کرد و یادآور شد: آبهای آزاد، امروز عرصه رقابت علمی و فناوری کشورهای همجوار است؛ امروزه کشوری میتواند بیشترین بهره را از دریا و ساحلها ببرد که بیش از دیگران به علم و فناوری دریایی مسلط باشد؛ به همین دلیل آنچه امروز در دریا تعیینکننده است، رقابت فناوری و صنایع دریایی است.
وی با اشاره به ویژگیهای منحصربفرد مناطق آزاد، ایجاد و گسترش شرکتهای دانشبنیان را امری ضروری تلقی و تصریح کرد: این مناطق اگر زیرساختهای لازم را داشته باشند، به عنوان محور توسعه منطقه و حتی کشور میتوانند ایفای نقش کنند. یکی از زیرساختهای مهم که هم در بُعد علمی و هم فناوری اثرگذاری مطلوب دارد، شرکت دانشبنیان است. به عبارت بهتر، فعالیت شرکتهای دانشبنیان با محوریت صنایع و فناوری دریایی، در مناطق آزاد یکی از اقداماتی است که بهرهوری را افزایش خواهد داد.
نماینده مردم ایرانشهر در مجلسشورایاسلامی اضافه کرد: امروزه کشور نیازمند شرکتهای دانشبنیانی است که علاوه بر فناوریهای هایتک و برتر، بر مزیتهای بومی هر منطقه استوار باشند و بتوانند داشتههای اقلیمی و بومی را به ثروت و ارزشافزوده تبدیل کنند.
وی اقدامات انجامشده در حوزه صنایع دریایی را مفید اما کم توصیف و خاطرنشان کرد: اقتصاد دریا، یکی از منابع پایدار کشورهای ساحلی برای توسعه است و قوانین و مقررات خاصی برای رسیدن به آن تصویب و اجرا میشود. در ایران نیز تاکنون اقدامات مفید اما ناکافی انجام شده است. نگاه به دریا باید جامع و کامل باشد و همه ابعاد و جوانب را درنظر بگیرد نه اینکه با تاکید بر یک زمینه، از دیگر زمینهها غفلت شود. به عنوان نمونه آبهای ژرفی یکی از قابلیتهایی است که هنوز به طور جدی مورد توجه قرار نگرفته است در حالیکه میتواند اثرگذاری بسیار بالایی در کشور داشته باشد.
نایبرئیس کمیسیون بهداشت مجلسشورایاسلامی خاطرنشان کرد: در بازارهای بینالمللی، شاهد سلطه سیاست بر اقتصاد هستیم؛ به بیان دیگر، بسیاری از فعل و انفعالات اقتصادی زیر سایه سیاست انجام میشود؛ در چنین شرایطی ایران سهم بالایی در اقتصاد جهانی ندارد.
وی با اشاره به لزوم بهبود کیفی و کمّی تولیدات دریایی، یادآور شد: عملکرد کشور در استانداردسازی خوب نبوده است و عملاً کالاها و خدمات تولیدی توان تزریق به بازار کشورهای همسایه را ندارند. برای موفقیت اقتصاد دریا، باید اندازهگیریها بر مبنای استانداردهای جهانی انجام شود و محصولاتی تولید شود که بیشترین انطباق را با فناوری روز دارند. برای رسیدن به این هدف، مهمترین اصل حضور نخبگان و سرآمدان حوزههای دریایی است.
امینیفرد برگزاری جشنواره دریایی را یکی از اقدامات مناسب برای آشنایی بیشتر جامعه با ضرورت و اهمیت دریا دانست و گفت: آگاهی یافتن از مقتضیات دریا و ارتقاء دانش اجتماعی نسبت به دریا و نقش آن در اقتصاد کشور، سبب نگهداشت بهتر این نعمت الهی و توجه بیشتر به بهرهوری از آن میشود.
وی در پایان یادآور شد: در این قبیل برنامهها، سیاستگذاران و تصمیمسازان در کنار متخصصان فعالان و متخصصان حضور خواهند داشت که این مهم میتواند سبب ایجاد ادبیات مشترک و نگاه و نگرش همگرا شود.
چهارمین دوره جشنواره ملی «دریا مسیر پیشرفت» در بخشهای «جشنواره فیلم کوتاه و عکس دانشجویی»، «مسابقات رباتهای زیردریایی(ROV) »، «مسابقات طراحی و ساخت شناورهای دریایی (RSV) «، «مسابقه ملی ایدهپردازی دریایی»، «طرحها و دستاوردهای فناورانه دریایی کشور»، «جشنواره دانشآموزی دریا»، «نمایشگاه دستاوردهای فناورانه دریایی کشور»، «رویداد استارتآپ دمو اپلیکیشن دریایی» و «رویداد کارآفرینی هوشمندسازی بنادر» به همت ستاد توسعه فناوری و صنایع دانشبنیان دریایی و ستاد فرهنگسازی اقتصاد دانشبنیان، یکم الی سوم آبانماه اول تا سوم آبانماه در باغ موزه دفاعمقدس برگزار میشود.
علاقهمندان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت mitc.isti.ir مراجعه کنند.v