فرهنگ دفاعی مردم ایران در دفاع مقدس به اوج رسید
.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، سعید بکتاش مدیر پایگاه پژوهشی دفاع مقدس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، این مطلب را در بخش ارایه مقالات نخستین همایش "واکاوی فکری ، فرهنگی و تمدنی تاریخ دفاع در ایران "مطرح کرد .وی با بیان بخشی از مقاله اش با عنوان "مفهوم شناسی دفاع در فرهنگ ایران از گذشته تا حال "گفت :در این تحقیق علاوه بر تصویر سازی مفهوم دفاع در فرهنگ ایران از گذشته تا کنون به تشریح و تبیین دلایل چگونگی و چرایی وضعیت این مسئله پرداخته شده است .
او افزود :یافته های این تحقیق نشان می دهد که فرهنگ دفاع متأثر از وجود فرهنگ صلح دوستی و دفاعی در برابر فرهنگ جنگ طلبی در نزد ایرانیان است که این امر را می توان در مولفه هایی مانند عوامل جغرافیایی و سرزمین ، زبان و ادبیات فارسی ، هویت ملی ایرانیان ، اتحاد اقوام ایران و فرهنگ پهلوانی ، دفاع مردمی و دفاع همه جانبه دید .
بکتاش تصریح کرد :فرهنگ دفاعی مردم ایران در دوران هشت سال دفاع مقدس که ریشه در هویت ایرانی ، اسلامی و یکپارچگی ملی و نفی ظلم و دفاع از مظلوم و دیپلماسی دفاعی ایرانی دارد به اوج خود رسیده است .
مقایسه تطبیقی شاخصه های دفاعی
ابراهیم گلفام رییس سازمان حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس آجا با بیان گوشه ای از مقاله خود با عنوان "مقایسه تطبیقی شاخصه های دفاعی قبل و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس " گفت :جامعه ایرانی چهره ای ارزش مدار از قهرمان گرا را از خود بر جای گذاشته است .
او افزود :مردم ایران با تمسک به مبانی و آرمان های بلند مذهب پر افتخار شیعه و بهره گیری از عوامل بنیادین و سامان دهنده هویت ایرانی در پرتو شهادت و وحدت کلمه انقلاب خود را به پیروزی رساند و از عرصه جنگ تحمیلی بیرون آمد و دوره طلایی دفاع مقدس را به یادگار نهاد .
او تصریح کرد :در این مقاله با محوریت بخشیدن به بحث دکترین دفاعی که در برگیرنده آرمان ها ، ارزش ها و اهداف کشور می باشد ، تأکید شده است که در سند برنامه های توسعه سعی شده ضمن پرداختن به بحث ملزومات سیاسی و راهبرد دفاعی ایران در قبل و بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران بازدارندگی را به عنوان یکی از اصلی ترین راهبردهای دفاعی کشور مد نظر قرار دهد.
نقش رهبران دینی و مذهبی در تاریخ دفاعی ایران
علی ایمانی استادیار دانشگاه فرماندهی و ستاد آجا نیز در ادامه به بیان مختصری از مقاله نقش رهبران دینی و مذهبی در تاریخ دفاعی ایران و قیاس با دفاع مقدس پرداخت و گفت :هدف مقاله حاضر تبیین نقش رهبران دینی و مذهبی در تاریخ دفاعی ایران و قیاس با دفاع مقدس است .
او با بیان اینکه متغیر مستقل پژوهش رهبران دینی و مذهبی و متغیر وابسته پدیده دفاع در تاریخ ایران است افزود :قلمرو جغرافیایی پژوهش ایران و قلمرو زمانی پژوهش تاریخ ایران بعد از دوره صفویه است .
ایمانی تصریح کرد :روش پژوهش تاریخی است و محقق بر فکت های مهم تاریخی که ناظر به دفاع در مقابل دشمن خارجی است تأکید دارد بنابراین بر نقش دفاعی علما در عصر صفوی ، فتوای جهاد علما در تجاوز روسیه به ایران ، فتوای تحریم تنباکو و انقلاب مشروطه تأکید می شود و در ادامه به تبیین نقش امام خمینی (ره )در دفاع هشت ساله در مقابل عراق دوران صدام حسین می پردازد .