عمومی | دانشگاه یزد

اولین دانشجوی دکترای علوم اقتصادی دانشگاه یزد از پایان‌نامه خود دفاع کرد

دکتر محمدعلی فیض‌پور استاد راهنمای این پایان‌نامه، بااعلام این خبر گفت: هدف از انجام این پایان‌نامه ارائه الگویی برای بازتوزیع یارانه‌های صنعتی در اقتصاد ایران بوده است.
وی افزود: در این پایان‌نامه آمده است، ارزیابی قانون هدفمندی یارانه‌ها، پس از گذشت نزدیک به هفت سال از اجرای آن منعکس‌کننده این واقعیت است که سهم بخش صنعت از منابع حاصل از آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی- آن‌گونه که در قانون پیش‌بینی شده- پرداخت نشده است.
وی تصریح کرد: در این راستا، این پژوهش با بررسی دیدگاه‌های مختلف پیرامون یارانه صنعتی - به‌عنوان یک ابزار حمایتی- می‌کوشد تا آثار حذف و باز توزیع یارانه صنایع تولیدی در جریان اجرای قانون هدفمندی را با استفاده از یک مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر (CGE) شبیه‌سازی نماید.
وی گفت: این در حالی است که به منظور ارائه برنامه و طرحی جامع برای تخصیص یارانه صنعت با استفاده از دو مدل MCDMS و ZSG-DEA بر مبنای الگوهای تخصیص بین بخشی و منطقه‌ای در ابتدا سهم بهینه صنایع تولیدی و استان‌های کشور مشخص و سپس سهم و مقادیر بهینه صنایع تولیدی استان یزد به عنوان استان مورد مطالعه برآورد شده است.

دکتر فیض‌پور بیان کرد: نتایج حاصل از شبیه‌سازی اثرات حذف یارانه صنایع تولیدی بیانگر کاهش ستاده کل، اشتغال کل، صادرات کل و افزایش شاخص قیمت مصرف‌کننده  و  واردات کل در سطح کلان و همچنین کاهش ستاده، اشتغال و افزایش قیمت‌ در اکثر صنایع تولیدی کشور است.
وی اظهار داشت: نتایج شبیه‌سازی نقطه‌ای و فاصله‌ای باز توزیع یارانه صنعتی در قالب دو سناریو متفاوت نیز به طور کلی حاکی از افزایش ستاده، اشتغال و کاهش قیمت‌ها در سطح کلان و رشته فعالیت‌های صنعتی در کوتاه‌مدت و بلندمدت است. در این بخش صادرات و  واردات کل در سناریوها، دوره‌ها و سطوح مختلف رفتار متفاوتی داشته‌اند.
وی همچنین افزود: نتایج مدل‌سازی تخصیص یارانه صنایع تولیدی بر اساس دو الگوی بین‌بخشی و منطقه‌ای با معیارهای مختلف و با استفاده از نرم‌افزار ROA، طراحی شده از سوی محققین این پژوهش، به ارائه سهم بهینه برای همه صنایع تولیدی و استان‌ها پرداخته است.
وی گفت: لزوم پرداخت سهم صنعت مطابق با قانون هدفمندی یارانه ها بر اساس مدل‌های سیستماتیک با انتخاب معیارهای مناسب و به شکلی اثربخش و هدفمند برای رفع مشکلات صنایع از پیشنهادهای اساسی این پایان نامه بوده که می تواند زمینه ساز گسترش عدالت و کارایی بوده و شرایط را برای رشد و توسعه هر چه بیشتر بخش صنعت فراهم نماید.

وی از جمله دستاوردهای حاصل از این پایان‌نامه را چاپ مقاله های
Subsidies Allocation using ZSG-DEA Model: Evidence from Manufacturing Industries in Iran
، تحقیق و توسعه و رقابت پذیری صنعتی یارانه های صنعتی در فرآیند صنعتی شدن: دیدگاه ها و تجارب جهانی و طراحی نرم افزار ROA (Resources Optimal Allocation) عنوان کرد.
وی همچنین مدل‌سازی تخصیص یارانه صنعتی به استان‌ها کشوری، مدل‌سازی تخصیص یارانه صنعتی: رویکرد بین بخشی، اثرات حذف یارانه صنایع تولیدی در جریان اجرای هدفمندی، اثرات بازتوزیع یارانه صنایع تولیدی در کوتاه مدت و بلندمدت، اقتصاد یارانه ها: تعاریف، دیدگاه ها، تاریخچه و تجربیات جهانی، مقدمه‌ای بر نرم افزار Gempack، مقدمه ای بر مدل‌های تخصیص بهینه منابع و ناهمگن بین استان‌ها و تاثیر پذیری از هدفمندی یارانه‌ها را بخشی از پژوهش های در حال انجام پایان‌نامه مذکور دانست.
وی یادآور شد: اولین دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری دانشگاه یزد نیز به راهنمایی بنده در تاریخ ۸۵/۱۲/۲۰ از پایان نامه خود دفاع کرد.