عمومی | دانشگاه علوم پزشکی جهرم

اضطراب های جدایی کودکان از والدین / آیا کودکتان به راحتی به مدرسه نمی رود؟ - ۱۳۹۷/۰۷/۱۵

اضطراب های جدایی کودکان از والدین / آیا کودکتان به راحتی به مدرسه نمی رود؟

هر ساله همزمان با بازگشایی مدارس موجی از سوالات متعدد به سوی والدین هجوم می آورد و نگرانی ها و دغدغه هایی را ایجاد می کند که حاکی از اهمیت ایشان نسبت به تربیت فرزندانشان است.

گرچه والدین امروزی از نظر تحصیلات و اطلاعات نسبت به گذشته پیشرفت چشمگیری داشته اند اما باتوجه به شرایط ویژه جامعه و تغییر و تحولات زندگی نوین امروزی پرسش ها و سوالات متعددی وجود دارد که بسیاری از آنها بی پاسخ مانده است.

وقتی کیان نمی خواهد به مدرسه برود شما به عنوان پدر و مادرش چه باید بکنید؟ وقتی علی تکالیفش را انجام نمی دهد و درس نمی خواند چه واکنشی نشان می دهید؟ وقتی لیلا در مواقع امتحان بسیار مضطرب و وحشت زده می شود؛ وقتی آرش ناخن های خود را می جود؛ رفتار والدین باید چگونه باشد و بسیاری از سوالات دیگر که ذهن والدین را به خود مشغول کرده است.

کودکانی که دوست ندارند به مدرسه بروند ممکن است دلایل کاملا واقعی و حقیقی داشته باشند و یا ممکن است دچار انواع مختلفی از ترس ها و اضطراب ها باشند.

کودکی که از قلدر مدرسه می ترسد، کودکی که معلمش با او به تندی رفتار کرده است؛ ترس از جدا شدن از پدر و مادر دارد و یا محیط مدرسه برای او بی روح و ناخوشایند است.

همه این موارد می تواند از جمله دلایلی باشد برای عدم تمایل بچه ها به مدرسه نرفتن و اما چگونه می توان با این مشکل روبرو شد؟

ایجاد بستر تربیتی و بسط فضای امن و همراه با آرامش برای کودکان بزرگترین و خطیرترین وظیفه والدین است

علت نرفتن به مدرسه را دریابید.

کودکتان را تشویق کنید تا تمام خبرها و مشکلاتی را که باعث نرفتن به مدرسه می شود برای شما بگوید.

برای این کار از او بخواهید فهرستی از آنچه در مدرسه مورد علاقه اش است و آنچه را که دوست ندارد با ذکر دلیل بیان کند.

با معلم کودک خود صحبت کنید. صحبت با معلم قطعا می تواند تاثیر بسزایی در حل این مشکل داشته باشد.

مشکل را با او در میان بگذارید تا در صورتی که ریشه مشکل در مدرسه باشد برای رفع آن با شما همکاری و تلاش کند.

کودکتان را به مدرسه علاقمند کنید.

از معلم کودک بخواهید تا به او در مدرسه مسوولیتی در امور کلاس یا مدرسه بدهد مثلا عضو گروه سرود مدرسه باشد یا اینکه او را نماینده کلاس بگذارد و ... این موضوع به فرزند شما اعتماد به نفس خواهد داد و او را به مدرسه علاقمند خواهد کرد.

روزهایی که قرار است اتفاق خاصی در مدرسه بیفتد یا برنامه ویژه ای قرار است برگزار شود در تقویم علامت بگذارید مثلا روزی که قرار است فرزند شما به اردو برود و یا مراسم جشنی قرار است برگزار شود از او بخواهید به خاطر بسپارد و برایتان تعریف کند.

با مسوولان مدرسه هماهنگ کنید که در ابتدای سال تحصیلی به خاطر شرایط ویژه ای که کودک شما دارد توجه ویژه ای کنند و با او با محبت رفتار کنند و برای او وقت بیشتری بگذارند.

کودکتان را تشویق کنید دوستان جدیدی پیدا کنند. هرچه دوستان کودک شما بیشتر باشند او احساس تنهایی و انزوای کمتری خواهد کرد.

رفتار مثبت کودک را برای مدرسه رفتن مورد توجه قراردهید و جایزه بدهید.

هرکاری که مربوط به مدرسه رفتن است از جمله آماده شدن، از خواب بیدار شدن، و به موقع رسیدن و ... بدون تشویق و پاداش نگذارید.

برای ماندن در منزل شرایط خاص تعیین کنید. به عنوان مثال در صورت بیماری می تواند در منزل بماند و در غیر این صورت باید در مدرسه حضور پیدا کند.

اگر کودک شما به علت بیماری مدرسه نرفته است چنانچه بیماری او با رفتن سرویس مدرسه به طرز عجیبی ناپدید می شود ترتیبی اتخاذ کنید تا آن روز به کودک شما خوش نگذرد. به آن معنا که نگذارید آن روز را به بازی ها و تفریح و غذای مورد علاقه اش بگذراند.

در نهایت چنانچه فرزند شما همچنان برای رفتن به مدرسه مقاومت می کند بدین معنا که به شدت از مدرسه گریزان و هراسان است هرچه سریع تر از یک روانشناس کودک کمک بجویید و موضوع را با او در میان بگذارید.

جواد قاسمیان، مدیر اداره مشاوره و سلامت روان دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی جهرم