عمومی | پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری

آثار تاریخی در پروژه های توسعه کمتر مورد توجه قرار می گیرند

.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری محمد حسن طالبیان که به همراه رییس پژوهشگاه و معاون وزارت راه و شهر سازی در نشست خبری دومین همایش میراث فرهنگی و توسعه پایدار در محل پژوهشگاه شرکت کرده بود گفت :چالش توسعه و حفاظت در تمامی دنیا وجود دارد و همگان معتقد هستند که باید تعادل منطقی بین جنبه های توسعه وجود داشته باشند .
به گفته او ، اگر جامعه و موضوع حقوق بشر ، میراث طبیعی و محیط زیست و میراث فرهنگی را سه ضلع یک مثلت بدانیم و رابطه های درستی بین آنها  ایجاد شود وضعیتی پایدار به وجود می آید و در غیراینصورت ناپایداری وجود دارد .
وی افزود :تجربه ها نشان داده در ایران به رغم قوانین و مصوبات (چهارم و ششم )همکاری دستگاه های توسعه گر آنچنان که باید رضایت بخش نبود و این همایش فرصتی است برای درک بهتر این تعامل و ارتباطی که باید این دستگاه ها با یکدیگرداشته باشند .
طالبیان گفت :برای نمونه وزارت نیرو برای توسعه آبی و سدسازی مشکلات و تخریب های زیادی برای میراث فرهنگی ایجاد کرده و به قصد خدمت یکپارچگی تاریخی سرزمین ر از بین برده است.
او یکپارچگی را موضوع مهمی دانست که باید مورد توجه قرار گیرد و تصریح کرد : تمامی نقاط کشور ایران با ده هزار سال سابقه فرهنگی و تمدنی   دارای انبوهی از تجربیات تاریخی است که باید مورد بهره بری قرار گیرد و تردیدی نیست برای آینده پایدار باید از گذشته درس گرفت .
طالبیان با اشاره به این نکته که هر اثر تاریخی در بسترش با میراث طبیعی در ارتباط است گفت: در پروژه های توسعه، راه ، کشاورزی و ... آثار تاریخی کمتر مورد توجه قرار می گیرند .
او تصریح کرد :برای توسعه آب ، راه و کشاورزی همکاری کمتری با ما صورت گرفته و دستگاه های دخیل در امر توسعه حتی دستگاه پشتیبانی مانند برنامه و بودجه باید برای رسیدن به هدف ارزشمند توسعه پایدار به میراث این سرزمین توجه کنند.
معاونت میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگی با اشاره به همکاری برخی دستگاه های مختلف در سالهای گذشته ، همکاری سایر سازمان ها را نیز موثر دانست و تصریح کرد: دستگاه های توسعه نباید تنها از منظر خودشان یک پروژه را اجرا کنند و باید به بحث چند رشته ای توجه داشته باشند.
او گفت: موضوع میراث کالبدی تنها مهم نیست زیرا در خیلی از موارد زمانی که میراث نا ملموس از میان می رود میراث ملموس نیز از بین خواهد رفت .
طالبیان با تاکید بر حفظ یکپارچگی سرزمین گفت : یکپارچگی سرزمین راهی جز درک  تاریخ ، فرهنگ و تجربیات گذشته نداردو  در این صورت است که میراث فرهنگی می تواند پیش قراول توسعه باشد زیرا که ثروت هایی هستند که جایگزین ندارند .