عمومی | دانشگاه علوم پزشکی جهرم

۴۷۰ مورد حیوان گزیدگی در شش ماهه اول سال ۹۷ در شهرستان جهرم - ۱۳۹۷/۰۷/۰۸

در شش ماهه اول سال ۹۷، ۴۷۰ مورد حیوان گزیدگی در شهرستان جهرم وجود داشته که ۸۰ درصد از این حیوان گزیدگی ها مربوط به سگ بوده است.

هاری یک بیماری ویروسی حاد، خطرناک و کشنده است. انسان و سایر حیوانات خونگرم (گوشتخوار یا گیاهخوار، اهلی یا وحشی) همه می توانند به این بیماری مبتلا شوند و آن را به سایر حیوانات انتقال دهند.

دکتر سید مجید ارجمند معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جهرم اظهار داشت: در نیمه اول سال ۹۷، تعداد موارد حیوان گزیدگی ۴۷۰ مورد گزارش شده است که ۷۵ درصد آن مرد و مابقی را خانم ها تشکیل می دهد و در سال گذشته ۸۰۵ مورد حیوان گزیدگی وجود داشته است.

به گفته وی بیشترین موارد حیوان گزیدگی در بین گروه سنی ۲۰ تا ۲۹ و۳۰ تا ۳۹ ساله است.

وی افزود: حدود ۸۰ درصد موارد حیوان گزیدگی توسط سگ اتفاق افتاده و ۹۲ درصد از این سگ گزیدگی ها مربوط به سگ های صاحب دار است که به علت قلاده گذاری نکردن آنها توسط صاحبان سگ و یا آزار و اذیت کردن آنها توسط دیگران گزش صورت گرفته است.

معاون بهداشتی دانشگاه با اشاره به میزان کشندگی بیماری هاری گفت: میزان کشندگی بیماری هاری بالا و ۱۰۰ درصد است به طوری که پس از بروز علائم بیماری، انسان یا حیوان مبتلا، قابل درمان نبوده و منجر به مرگ می شود.

خودداری از ریختن زباله یا پسماند های غذایی در اطراف خانه یا گذرگاه های عمومی، قلاده زدن، تهیه شناسنامه بهداشتی و واکسیناسیون سگ های صاحبدار، جلوگیری از تماس کودکان یا حیوانات خانگی با حیوانات ولگرد، خودداری از نزدیک شدن به سگ ها و سایر حیوانات ولگرد یا تحریک کردن آنها، از بین بردن فوری حیواناتی که توسط حیوانات هار گزیده شده اند از جمله اقداماتی که برای پیشگیری از بیماری هاری در محیط زیست انجام داد.

هایده پروین کارشناس بیماری های واگیر دانشگاه علوم پزشکی جهرم نیز راه های انتقال این بیماری را شامل گاز گرفته شدن توسط حیوان مبتلا، پنجه کشیدن حیوان به ویژه در مورد گربه و گربه سانان، لیسیده شدن پوست زخمی یا خراش دار توسط حیوان مبتلا، لیسیدن چشم، لب و بینی توسط حیوان آلوده و تنفس در غارهایی که خفاش ها زندگی می کنند دانست.

وی با اشاره به علائم بیماری هاری در انسان گفت: حدود ۲ تا ۸ هفته پس از ورود ویروس به بدن انسان، علائم اولیه بیماری مانند خستگی، بی اشتهایی، افسردگی، بی قراری، تحریک پذیری، بی خوابی، سردرد، تب، تهوع و استفراغ، درد شکم و غیره بروز می کند.

وی در ادامه افزود: از ۲ تا ۳ روز، علائم اصلی بیماری (علائم درگیری سیستم عصبی) ظاهر می شود که در این مرحله بیمار به شدت تحریک پذیر، به طوری که با کوچکترین صدا، نور، جریان هوا و هر محرک دیگر به شدت دچار تشنج و انقباض های شدید عضلانی می گردد.

به گفته وی بیمار با وجود عطش فراوان قادر به نوشیدن آب نیست زیرا هنگام نوشیدن آب دچار انقباض و درد شدید عضلات حلق و حنجره شده و احساس خفگی می کند و به تدریج با افزایش انقباض های عضلانی و ناتوانی در خوردن و آشامیدن بیمار ناتوان و فرسوده و در نهایت بر اثر فلج دستگاه تنفسی می میرد.

وی شستشوی زخم، ضدعفونی کردن زخم با الکل، بتادین یا سایر موارد ضد عفونی کننده، تزریق واکسن و سرم ضد هاری، تزریق واکسن و سرم ضد کزار و تحت مراقبت قرار دادن حیوان مهاجم را از مراحل پیشگیری این بیماری دانست.

این کارشناس بیماری های واگیر دانشگاه بیان کرد: برای خارج کردن ویروس هاری از زخم، باید محل گازگرفتگی در اولین فرصت با آب تمیز و صابون به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه با دقت شست و در جریان آب روان قرار گیرد و اگر صابون در دسترس نبود با آب کافی شسته شود. همچنین زخم را باید چنان شست که اثری از صابون در آن باقی نماند.