عمومی | دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)

لزوم حرکت برای رسیدن به علوم انسانی اسلامی/ ترجمه منابع تولیدی غرب افتخار نیست - ۱۳۹۷/۰۶/۱۰

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد؛
لزوم حرکت برای رسیدن به علوم انسانی اسلامی/ ترجمه منابع تولیدی غرب افتخار نیست
معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: تحول علوم انسانی در دانشگاه‌های کشور واجب است، ترجمه و انتشار منابع تولیدی غرب افتخار نیست.
معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: تحول علوم انسانی در دانشگاه‌های کشور واجب است، ترجمه و انتشار منابع تولیدی غرب افتخار نیست.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام ابراهیم کلانتری در دومین نشست سراسری معاونان فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی که به میزبانی واحد خوراسگان برگزار شد، با ضروری خواندن این نشست در آستانه سال تحصیلی جدید، اظهار کرد: حوزه ماموریتی معاونان فرهنگی و دانشجویی عرصه عمل و اقدام است به همین دلیل اهمیت کار فرهنگی نیاز به بحث ندارد.

وی با تقسیم‌بندی کار فرهنگی در دانشگاه‌ها، عنوان کرد: در دانشگاه دو نوع کار فرهنگی وجود دارد بخش عام و بخش خاص.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی عنوان کرد: ‌کار فرهنگی خاص مانند ترویج نماز، ترویج شعائر اسلامی، برگزاری مراسم‌های دینی، اردوهای فرهنگی و معرفتی، پوشش، عفاف و رفتار منطبق بر موازین شرعی، حفظ شئونات اسلامی، حاکمیت فضای انقلابی و اسلامی، تشکل‌ها، کانون‌ها، هیات‌های مذهبی و تیم‌های ورزشی که همه این موضوعات در هم تنیده است.

کلانتری با تاکید بر اینکه بخش عام فرهنگی گسترده‌تر از بخش خاص است، ادامه داد: تکریم واقعی علم و عالم در دانشگاه از موضوعات مهم بخش عام فرهنگی است. دانشگاه باید به جایی برسد که برای عالم ارزش واقعی قائل شود. متاسفانه در حال حاضر دانشگاه‌ها این‌گونه نیستند و بسیاری از عوامل دیگر مانند رانت و ثروت و ... به عنوان ارزش محسوب می‌شود. اگر به جایی برسیم که برای عالم ارزش قائل شویم، پیشرفت کرده‌ایم.

وی تولید علم در تراز جهانی را یکی دیگر از اجزای کار فرهنگی عام در دانشگاه‌ها دانست و گفت: دانشگاه آزاد باید بتواند با دانشگاه‌های بزرگ دنیا رقابت کند.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی سومین جزو فعالیت‌های فرهنگی عام را حاکمیت فضای رقابت علمی در دانشگاه‌ها برشمرد و گفت: در یک دانشگاه رقابت استادان و دانشجویان با یکدیگر برای تولید علم ارزشمند است. تولید علم وظیفه ذاتی دانشگاه‌ها است و به همین دلیل اگر کسی در این امر رقابت کند در واقع وظیفه خود را انجام داده است.

کلانتری عنوان کرد: دقت در رعایت حداکثری استانداردهای آموزشی و پژوهشی چهارمین جزو از کارهای فرهنگی عام در دانشگاه‌ها محسوب می‌شود. به همین دلیل اگر به نقطه‌ای برسیم که تمام استانداردهای آموزشی و پژوهشی اجرا شود، بهترین کار فرهنگی شکل خواهد گرفت؛ اما اگر از ساعت کلاس زده شود، تقلب رواج پیدا کند یا نمره ناحق به دانشجو داده شود بدترین ضدارزش فرهنگی صورت گرفته است.

به گفته معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی مدیریت بر مبنای اخوت اسلامی یکی از اقدامات فرهنگی عام در دانشگاه‌ها به حساب می‌آید.

وی افزود: مدیران دانشگاه باید خودشان را خدمت‌گزار دانشگاه و دوست دانشجو بدانند. گاهی اوقات فاصله‌ای بین رئیس واحد و دانشجو ایجاد می‌شود که این امر در شان مدیر اسلامی نیست.

کلانتری احساس مسئولیت همگانی در قبال جامعه را یکی از کارهای فرهنگی عام دیگر در دانشگاه‌ها عنوان کرد و افزود: نگاه امام خمینی(ره) به دانشگاه این بود که دانشگاه باید جامعه را بسازد. قرار بود ما مربیان جامعه باشیم؛ اما متاسفانه جامعه ارزش‌های خود را به دانشگاه تحمیل کرده است.

وی حرکت تحولی برای نیل به علوم انسانی اسلامی را در فعالیت‌های فرهنگی عام مهم قلمداد و تاکید کرد: برخی این موضوع را به درستی درک نکردند و نگاه و برداشت سیاسی داشتند؛ اما بحث تحول علوم انسانی در کشور واجب است.

وی اضافه کرد: چرا در کشوری که ۹۹ درصد جمعیت مسلمان و بخش عمده‌ای پیرو مکتب اهل بیت(ع) هستند و برای استقلال، انقلاب کردند، علوم اسلامی غربی تدریس شود درحالی‌که در حوزه‌های علوم انسانی نظرات بدیع و خاصی در کشور وجود دارد.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: این افتخار نیست که منابع تولیدی غرب را به‌روز و زودتر از دیگر کشورها ترجمه و منتشر می‌کنیم. برخی از منابع غربی فسادبرانگیز است.

کلانتری با تشریح دیگر فعالیت‌های مهم فرهنگ عام در دانشگاه‌ها گفت: رساندن علوم انسانی به جایگاه شایسته‌اش یکی دیگر از عواملی است که در این بخش باید به آن توجه شود. زمان انقلاب فرهنگی چند اقدام طراحی شد که یکی از آنها تعبیه دروس معارف اسلامی در جدول درسی مقاطع کاردانی و کارشناسی بود؛ اما در حق این دروس جفا شد.

وی افزود: دانشگاه در کشور به سرعت توسعه پیدا کرد؛ اما امکاناتی که برای دروس معارف در این فضای گسترده لازم بود، تامین نشد در حال حاضر بیش‌ از ۵ هزار استاد عضو هیات علمی برای دروس معارف مورد نیاز است.

کلانتری تصریح کرد: بخش فرهنگی خاص در اختیار معاونان فرهنگی دانشجویی قرار دارد؛ اما بخش فرهنگی عام در اختیار تمام اجزای دانشگاه اعم از سازمان مرکزی، روسای واحد، معاونان آموزشی، استادان و ... است.

تشریح بخش‌های دستورالعمل اجرایی عفاف و پوشش در دانشگاه آزاد اسلامی

کلانتری با تشریح سیاست‌های فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در دوره مدیریتی جدید اظهار کرد: اولین سیاست این است که معاونان فرهنگی همزمان برای همه بخش‌های فرهنگی برنامه مشخص و زمان‌بندی شده داشته باشند باید برای هر کدام از کارهای اصلی مسئولی نهاده شود.

وی افزود: اول مهر باید مساجد و نمازخانه‌ها فعال شوند دانشجویان جدیدالورود مورد استقبال قرار گیرند. دستورالعمل اجرایی عفاف و پوشش اجرا شود. اردوها و برنامه‌های مختلفی برگزار شود، یک نفر نمی‌تواند کارها را پیش ببرد و باید تقسیم کار کرد. به همین دلیل توجه همزمان به همه بخش‌های مدیریتی و تعیین مسئول حائز اهمیت است.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی دومین سیاست اصلی دانشگاه آزاد اسلامی در دوره مدیریتی جدید را مقدم بودن کار عمیق معرفی به کار احساسی و دلی دانست و گفت: در دانشگاه باید کار به اقناع برسد وگرنه تاثیرگذار نخواهد بود. کار معرفتی و استدلال در دانشگاه نتیجه می‌دهد؛ لذا باید کرسی‌ها، میزگردها و نشست‌ها جدی‌تر از گذشته دنبال شود.

کلانتری ادامه داد: یکی از مشکلات این است که اجازه داده نمی‌شود نقدها در فضای سالم بیان شود. مقام معظم رهبری سال‌هاست که بر برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی تاکید دارند.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه بهترین فرصت برای ابراز عقیده و نظر دانشگاه‌ها است، گفت: کار اگر برمبنای استدلال، برهان و شناخت صورت نگیرد نتیجه نمی‌دهد و اثربخش نخواهد بود.

وی سومین اصل از سیاست‌های فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی را پرهیز از کار تبلیغاتی و ظاهری برشمرد و اظهار کرد: اگر در گذشته چنین چیزی وجود داشت، اکنون باید برچیده شود نیازی به عکس گرفتن از جلسات نیست. کار تبلیغاتی و ویترینی ضدفرهنگ و ظلم است.

کلانتری ادامه داد: به لحاظ سخت‌افزاری اقدامات و فعالیت‌های بزرگ و مهمی در دانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است. مانند مساجدی که ساخته شده و در دانشگاه‌های کشور بی‌نظیر است؛ اما باید مساجد و نمازخانه‌ها احیا شوند و احیا نیز تنها از طریق کار فرهنگی میسر است.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با مهم خواندن توجه به اسناد بالادستی، گفت: سیاست دیگر دانشگاه آزاد در حوزه فرهنگ توجه به اسناد موجود بالادستی، سند راهبردیِ فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی که به واحدها ابلاغ شده، مبنای حرکت فرهنگی است.

وی با بیان اینکه ساختار داشتن سفارش اهل بیت‌(ع) است، گفت: این سند نقشه راهی است تا ذهن‌ها برای فعالیت فرهنگی درگیر ابهام نباشند، همین که اولویت‌ها در سند ذکر‌شده برای حرکت در یک مسیر مشخص حائز اهمیت است.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با تاکیدبر توجه به بخشنامه هشت ماده‌ای که سال گذشته به واحدها ابلاغ شده است، عنوان کرد: شورای فرهنگی در واحدهای دانشگاه باید پویا باشد. لازم است در شوراهای فرهنگی بحث‌های جدی راجع‌به تحولات فرهنگی صورت گیرد.

کلانتری با بیان اینکه شورای فرهنگی دانشگاه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است، خاطرنشان کرد: تشکیل شوراهای فرهنگی در دانشگاه ضرورت دارد. متاسفانه برخی از مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در دوران گذشته دانشگاه آزاد اسلامی تحریف و کمرنگ شده است. شورای فرهنگی هیات اندیشه‌ورز فرهنگی در دانشگاه‌ها به حساب می‌آید.

وی با اشاره به دستورالعمل اجرایی عفاف و پوشش دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: این دستورالعمل به‌زودی به تمام واحدهای دانشگاه سراسر کشور ابلاغ خواهد شد.

کلانتری در پایان از تشکیل معاونت فرهنگی در هر استان خبر داد و گفت: معاونت‌های فرهنگی استانی در دانشگاه آزاد شکل می‌گیرد که جایگاه فرا واحدی خواهد داشت و به عنوان فرمانده ارشد مسائل فرهنگی کل استان را به حرکت درمی‌آورد. با وجود معاونت فرهنگی استانی انسجام و جهت‌دهی به امور بهتر پیش خواهد رفت.

تشریح بخش‌های دستورالعمل اجرایی عفاف و پوشش در دانشگاه آزاد اسلامی

ابراهیم کلانتری عنوان کرد: دستورالعمل اجرایی عفاف و پوشش دانشگاه آزاد اسلامی مرکب از سه بخش است. بخش اول آن حاوی راهبردهای گسترش فرهنگ عفاف و حجاب که مصوبه شورای عالی است، بخش دوم آن مصوبه جلسه ۱۹۷ شورای اسلامی‌شدن دانشگاه‌ها در تبیین تبصره ماده ۶ آیین‌نامه انضباطی دانشجویان است.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: بخش سوم آن، دستورالعمل اجرایی عفاف و پوشش در دانشگاه آزاد اسلامی است. همه بر این نظر بودند در ابتدای دستورالعمل مصوبات کشوری آورده شود و سپس این مصوبات برای دانشگاه آزاد اسلامی بومی‌سازی شود.

کلانتری با بیان اینکه بخش اول دستورالعمل شامل اصول اجرایی، بخش دوم اقدامات معرفتی است و بخش سوم وارد مصادیق می‌شود، عنوان کرد: کارگروهی در سازمان مرکزی و واحدها برای اجرایی کردن این دستورالعمل شکل خواهد گرفت.

وی اضافه کرد: روسای واحدهای مراکز استان، روسای دانشکده‌ها، روسای واحدها و ... هر یک مسئول اجرای این دستورالعمل در بخش مدیریتی خود هستند.

معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر این نکته که چکیده‌ای از این دستورالعمل در ورودی همه واحدهای دانشگاه نصب می‌شود، خاطرنشان کرد: با ابلاغ این دستورالعمل بخشنامه‌ای که حراست را ورود به موضوع پوشش ممنوع کرده بود، لغو می‌شود.

وی اظهار کرد: زمانی نیاز به کار معرفتی است و در جایی شاید نیاز به ممانعت از ورود افراد به دانشگاه‌ها باشد. واحدهایی که در آنها پوشیدن چادر اجباری بود، این دستورالعمل، آن عرف را لغو نمی‌کند.

کلانتری با بیان اینکه دستورالعمل عفاف و پوشش در دانشگاه آزاد واحد مشهد اجرایی شده و موفق بوده است، خاطرنشان کرد: در سازمان مرکزی دانشگاه آزاد همه چیز مهیا است دکتر ولایتی نیز بر مسئله عفاف و حجاب و پوشش دانشجویان تاکید بسیار دارند باید کار همه‌جانبه در این مورد انجام شود تا موضوع مهمی مانند عفاف و پوشش لطمه نخورد و به درستی پیش برود.

تعداد بازدید:
۶۸
منبع: