عمومی | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

حضور فعال پژوهشگران مرکز تحقیقات و آموزش گلستان در نشست تخصصی بررسی فرصت ها و چالش های تولید و تجاری سازی زیره سبز و گل گاو زبان در استان

نشست تخصصی بررسی فرصت ها و چالش های تولید و تجاری سازی زیره سبز و گل گاو زبان در استان با حضور برخی از مسئولان ذیریط کشوری و استانی و محققان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان در روز ۲۱ شهریور ماه ۱۳۹۷ برگزار شد.


به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، در این نشست ابتدا مدیران مرتبط حاضر سخنان خود را ارایه دادند سپس حاضران پرسش های خود را در زمینه بحث های مطرح شده بیان کردند. شرح چکیده سخنان ارایه شده از سوی خبرگزاری ایرنا اینچنین درج شد:
گرگان -ایرنا – استان مرزی گلستان واقع در شمال کشور با جای دادن هفت اقلیم از ۱۳ اقلیم دنیا و خاک مناسب، زمینه را برای رشد همه نوع گیاه به ویژه گیاهان دارویی فراهم کرده و شناسایی یکهزار و ۷۰۰ گونه نشان دهنده این فرصت است.
به گزارش ایرنا طبق گزارش دستگاه های مرتبط با گیاهان دارویی در گلستان، از مجموع گیاهان شناسایی شده در استان ۴۰۹ گونه آن دارویی است که ۱۵۶ گونه درجنگل ها، ۹۸ گونه در مراتع، ۴۷ گونه درحاشیه مزارع و ۱۰۸ گونه دیگر به صورت مشترک در اراضی جنگلی، مرتعی و زراعی رشد می‌کند.
به گفته مسوولان حوزه باغبانی جهاد کشاورزی گلستان هم اینک سطح زیر کشت گیاهان دارویی استان (به جز گونه های خودرو) افزون بر ۲هزار و ۲۰۰هکتار بوده که بیشتر آن مربوط به زیره است.
کارشناسان و دست اندرکاران حوزه گیاهان دارویی در گلستان معتقدند: این استان با داشتن شرایط اقلیمی و آب و هوای مناسب می تواند به قطب گیاهان دارویی کشور تبدیل شود زیرا بسیاری از گونه های آن به صورت خود رو وجود دارد.
این کارشناسان در شرایط کنونی بر اولویت بندی طرح توسعه کشت گیاهان دارویی متناسب با شرایط آب و هوایی و خاک استان و بویژه برای مقابله با فرسایش خاک در اراضی جنوبی و ممانعت از گسترش بیایان در اراضی مناطق شمالی و تحول در اقتصاد ساکنان آنها تاکید دارند.
در این راستا، نشست تخصصی فرصت ها و چالش های تولید و تجاری سازی زیره سبز و گل گاوزبان به همت بنیاد نخبگان استان با حضور مسوولان، دست اندارکاران و شماری از فعالان بخش خصوصی، کارشناسان و محققان دانشگاهی و مراکز تحقیقاتی در راستای بررسی راهکارهای استفاده از ظرفیت کشت در گرگان برگزار شد.

**گلستان بهشت گیاهان دارویی کشور است
عضو هیات مدیره اتحادیه صادر کنندگان گیاهان دارویی و مواد غذایی در این نشست گفت: این استان با داشتن تنوع آب و هوایی و خاک مناسب، بهشت گیاهان دارویی در کشور است، چون گونه های دارویی خود رو یا کشت شده در این خطه بالاترین اسانس و ماده موثره را دارند.
جمال الدین جلالی افزود: سرمایه گذاری در حوزه گیاهان دارویی از ضرورت هایی است که باید بیش ازگذشته مورد توجه در زمینه حمایت از تولید تا فرآوری گیاهان دارویی به منظور بازاریابی قرار گیرد.
وی به زیره سبز تولید شده در ایران از جمله گلستان اشاره کرد و گفت: قیمت این محصول تا ۱۵ درصد نسبت به تولیدات سایر کشورها بالاتر است و ترکیه، هند، سوریه، افغانستان، مصر و یونان از رقبای اصلی در صادرات این محصول به شمار می روند.
این صادر کننده گیاهان دارویی همچنین ابراز نگرانی کرد که تولید زیره سبز در ایران از جمله گلستان به دلیل کاهش نزولات جوی و بروز خشکسالی، به ۹ هزار تن کاهش یافته است.
جلالی بر سرمایه گذاری در توسعه کشت زیره و سایر گونه های گیاه دارویی متناسب با اقلیم و خاک در استان ها تاکید کرد.

**ضرورت بازاریابی گیاهان دارویی
رییس کارگروه گیاهان دارویی بنیاد نخبگان گلستان گفت: موضوع بازاریابی تولید گیاهان دارویی در این استان به منظور کوتاه کردن دست واسطه ها و فراهم سازی زمینه صادرات محصول باید جدی گرفته شود
خدایار همتی اظهارداشت: همچنین راه اندازی میدان فروش گیاهان دارویی در استان پیشنهاد می شود تا استفاده از این ظرفیت رونق یابد.
به گفته وی، گلستان زمینه مناسبی برای پرورش گیاهان دارویی دارد و تاکنون ۲۲ گونه آن و از جمله زیره سبز و گل گاوزبان شناسایی و جهت توسعه کشت به بهره برداران منطقه معرفی می شود.
همتی اضافه کرد: زمین های مناطق شمالی استان برای توسعه کشت زیره سبز و مناطق جنوبی برای رونق کشت گل گاوزبان مستعد هستند که این اقدام باعث می شود تا ضمن کمک موثر به اقتصاد ساکنان آنها، از فرسایش خاک و تهدید به بیابانی شدن این اراضی در آتی ممانعت شود.

**گیاهان دارویی ظرفیت گلستان
رییس بنیاد نخبگان گلستان بر توجه به توسعه کشت گیاهان دارویی تاکید کرد و گفت: سرمایه گذاری در این حوزه، کمک به تحقق اقتصاد مقاومتی بوده و باید از این ظرفیت استفاده بهینه شود.
ابوالقاسم خزائیان افزود: نخبگان در حوزه تولید گیاهان دارویی می توانند دانش خود را در اختیار دستگاه های مرتبط و بهره برداران در استان قرار دهند تا از این ظرفیت برای توسعه کشت گیاهان دارویی و رونق اقتصادی ساکنان استان استفاده شود.

**زمین های شمال گلستان مستعد کشت زیره
رییس سازمان جهادکشاورزی گلستان گفت: زمین های شمال گلستان به ویژه در منطقه گنبدکاووس مستعد کشت زیره سبز به شمار می رود و در گذشته بیشترین سطح کشت گیاهان دارویی استان را این محصول به خود اختصاص می داد.
مختار مهاجر افزود: تولید زیره سبز در سال های گذشته حدود ۲۵ هزار تن بود که به دلیل مشکلات و مسائل مختلف امسال به حدود ۲ هزار تن کاهش یافته است.
وی اظهار داشت: ۲۱ گونه گیاه دارویی شناسایی شده و برای توسعه کشت در استان در اولویت بوده که زیره، زعفران و شیرین بیان از جمله هستند.
مهاجر اضافه کرد: همچنین توسعه کشت گیاهان دارویی در این استان در قالب برنامه ششم توسعه دیده شده است که طی پنج سال اجرا و سطح زیرکشت به ۱۰ هزار هکتار می رسد.
به گفته وی، این استان زمینه کاشت، داشت و فرآوری ۴۰۰ گونه گیاه دارویی را با داشتن شرایط اقلیمی و خاک مرغوب دارد.
مهاجر همچنین سرمایه گذاری بیش از گذشته در توسعه کشت گیاهان دارویی، استاندارد سازی، فرآوری و بازاریابی را ضروری دانست.
مجری طرح کشت گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی نیز پیشنهاد کرد که با توجه به سیاست مد نظر مسوولان و دست اندرکاران گلستان؛ انجمن زیره سبزه و گل گاوزبان در استان تشکیل شود.
حسین زینلی افزود: توسعه کشت گیاهان دارویی در استان ها به ویژه گلستان متناسب با اقلیم و خاک آنها جزو اولویت ها به شمار می رود که برنامه ریزی به صورت استانی برای توسعه و استفاده از این ظرفیت با فعال کردن شورای راهبردی در دست پیگیری است.
به گزارش ایرنا درمجموع شرکت کنندگان در این نشست بر ارایه الگوی کشت زیره سبز، پیگیری مکانیزه شدن عملیات کاشت، داشت و برداشت محصول، استاندارد سازی روش های تولید زیره سبز و گل گاوزبان، انجام مطالعات تحقیقاتی و ترویج بهترین روش کاشت و جلوگیری از آفات این گونه ها، توانمندسازی بهره برداران، راه اندازی بازارچه و عمل به اجرای اولویت کشت گیاهان دارویی در استان گلستان تاکید کردند.
اقتصاد اصلی ساکنان گلستان با یک میلیون و ۸۶۹ هزار نفر جمعیت بر پایه کشاورزی استوار است