آغاز اجرای طرح بهبود تغذیه زنان روستایی و عشایری در استان قزوین
خیلی از زنان ایرانی به منابع غذایی حاوی ویتامین و املاح کافی دسترسی ندارند، در این بین شرایط برای زنان عشایر و روستایی دشوارتر است. به همین دلیل، وزارت بهداشت در نظر دارد برای کاهش فقر ویتامین و املاح در رژیم غذایی زنان عشایر و روستایی، برنامه ای فراگیر اجرا کند تا سوء تغذیه در این زنان، ریشه کن شود .
دکتر ناهید یزدی، معاون فنی مرکز بهداشت استان قزوین با بیان مطالب فوق در نشست روز ۱۹ شهریور ۱۳۹۷ به میزبانی جهاد کشاورزی و با مشارکت واحد بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین با حضور ۶۰ تن از کارشناسان این دو واحد؛ گفت: طرح و شرایطی فراهم شده تا زنان عشایری و روستایی بتوانند از فرآورده های غذایی با هزینه کمتر و ارزش غذایی بالاتر استفاده کنند.
ایشان سپس در خصوص اهداف کیفی این برنامه، شامل: پایان دادن به گرسنگی، دستیابی به امنیت غذایی و تغذیه بهتر و ترویج کشاورزی پایدار» با ترویج فرهنگ تغذیه سالم در بین زنان روستایی و عشایری و همچنین ترویج تولید در باغچه های خانگی با موضوع سبزی و صیفی و تولید مرغ و تخم مرغ خانگی در بین زنان روستایی و عشایری و ارائه مشاوره های لازم در جهت ترویج الگوی غذایی سالم و بهبود وضعیت تغذیه زنان و خانوارهای روستایی و تولید محصول سالم و ایجاد سایت باغچه های خانگی توضیحاتی ارائه داد و بر اهمیت اجرای برنامههای آموزشی و فرهنگ سازی تغذیه سالم در جمعیت زنان تاکید کرد. ضمناً آموزش های مستمر و مداوم را یکی از راه های موفقیت و دستیابی به این اهداف برشمرد.
در نشست مذکور، سپیده مهدیخانی، کارشناس مسوول تغذیه شهید بلندیان شهرستان قزوین هم در مورد رهنمودهای غذایی ایران و هرم غذایی جدید که گروه حبوبات از گروه گوشت جدا شده توضیحاتی داد. به گفته ایشان، سوء تغذیه می تواند اثرات کوتاه مدت و بلندمدتی داشته باشد که پوکی استخوان، ریزش مو، ضعف و بی حالی، سردرد و اختلال دید، از جمله شایع ترین آن هاست که این کمبود ریزمغذی ها در دختران کودک و نوجوان هم می تواند فرآیند بلوغ را مختل کند .
همچنین، دکتر بهرام نژاد، مدیر حوزه ریاست سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین در خصوص اصول کشت، داشت و برداشت سبزی و صیفی جات صحبت کرد. ایشان ایجاد سایت های سبزیکاری به ویژه در شهرستان آبیک را نقطه عطفی در گسترش سیزیکاری و ایجاد باغچه خانگی و توانمندی زنان روستایی در به دست آوردن محصول ارگانیک دانست و افزود: از این تجربیات می توان در طرح بهبود تغذیه زنان روستایی و عشایری استفاده کرد.
در پایان نشست، عطیه رزازی، رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین و قاسمی، کارشناس امور زنان اداره ترویج کشاورزی استان، دستورالعمل اجرایی برنامه را قرائت کردند و مقرر شد هر شهرستان، طبق دستورالعمل، اقدام به راه اندازی حداقل یک سایت سبزیکاری و صیفی کرده و سپس، آموزش های لازم، به صورت آبشاری به مجموعه تحت پوشش به ویژه بهورزان، تسهیلگران و زنان روستایی ارائه شود.