اهم فعالیت های ورزشی دانشگاه مازندران
توسط مدیر تربیت بدنی دانشگاه مازندران بیان شد:
اهم فعالیت های ورزشی دانشگاه مازندران
به گزارش روابط عمومی دانشگاه مازندران، علی جانزاده مدیر تربیت بدنی دانشگاه مازندران در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی دانشگاه با اشاره به این مطلب که امروزه ماشینی شدن فعالیت ها در جوامع مختلف، باعث کم تحرکی و کاهش فعالیت های روزانه افراد شده است، گفت: تربیت بدنی بخش مهمی از تعلیم و تربیت است که از طریق پرداختن به حرکات و فعالیت های بدنی، جریان رشد و سلامت را در تمام ابعاد وجودی انسان تسهیل کرده و موجب رشد و شکوفایی استعدادها می شود و به عنوان یک پدیده اجتماعی، به دلیل تنوع در کارکردها، اثرهای مثبت و متقابلی روی سایر پدیده های اجتماعی می گذارد.
وی ادامه داد: توسعه تربیت بدنی و ورزش، زمینه ساز تامین و تربیت نیروی انسانی سالم و پویا است و بخشی از برنامه های توسعه دانشگاهی به شمار می آید . از این رو، ورود ورزش به عرصه برنامه های توسعه دانشگاهی مستلزم رعایت همه جوانب، آثار و کارکردهای این پدیده مهم می باشد.
جانزاده با تاکید بر این که ارتقا سلامت افراد، مزایای بسیاری از حیث بهداشت و روان و اقتصاد بدنبال دارد، افزود: در این راستا، مدیریت تربیت بدنی دانشگاه مازندران برخود فرض می داند تا با بهره گیری از کلیه شرایط و امکانات موجود در دانشگاه، به همراه اساتید و کارشناسان متخصص جهت بسط و توسعه ورزش درجامعه دانشگاهی تلاش نماید. در این مقوله آنچه مهم می نماید، القا تفکر ورزش به صورت همگانی می باشد که می بایست در فهرست برنامه های روزانه زندگی روزمره خانواده ها نمود پیدا کند. از آنجایی که ورزش کردن و فعالیت های بدنی از نظر جامعه یک ضرورت محسوب نمی شود، طبیعتا درحد اجرای برنامه های تفریحی و سرگرم کننده باقی می ماند، لذا رسالت ما این است تا با ایجاد فضا و امکانات مناسب درجمع دانشگاهیان، به ویژه در سطح دانشجویان، اساتید و کارمندان دانشگاه مازندران، شعار« ورزش برای همه » یا ورزش همگانی را جامه عمل بپوشانیم.
مدیر تربیت بدنی دانشگاه با بیان این که باید این موضوع را مدنظر قراردهیم که وظیفه این مدیریت درقبال ورزش دانشجویان، پیشبرد اهداف تعریف شده در چارچوب برنامه های« توسعه ورزش» دولت خدمتگزار خلاصه می شود، ادامه داد: نیاز همکاران(اساتید و کارمندان) ما را ملزم کرده است تا در برنامه نویسی ورزش، این سه قشر مهم دانشگاهی را نیز از نظر دور نکرده و برنامه ها و اعتبارات ویژه ای برای این امر مهم پیش بینی نماییم که از آن جمله می توان به برگزاری لیگ درون دانشگاهی، شرکت در مسابقات برون مرزی، المپیادهای سراسری، مسابقات قهرمانی کشور، مسابقات قهرمانی مناطق، میزبانی رقابت های کشوری و منطقه ای، اجرای کلاس های فوق برنامه، جشنواره ورزش های همگانی و جشنواره ورزش های بومی – محلی، مسابقات جام رمضان، لیگ کارکنان و اساتید، اجرای برنامه های تفریحی – ورزشی در مناسبت های مختلف، تشکیل کلاس های تابستانه برای فرزندان همکاران دانشگاه و ... اشاره کرد.
جانزاده در ادامه سحنان خود، اهداف کلی مدیریت تربیت بدنی دانشگاه را تشریح و به بیان اهم فعالیت های مدیریت تربیت بدنی دانشگاه پرداخت که در ذیل به صورت مبسوط مشاهده می کنید.
*اهداف کلی مدیریت تربیت بدنی دانشگاه:
۱- توسعه و تعمیم ورزش همگانی و تفریحی در سطح دانشگاه با نگاه تحرک آفرینی و ارتقاء سلامت دانشگاهیان
۲- علمی کردن فعالیت های ورزشی در سطح دانشگاه
۳- توسعه ورزش قهرمانی در سطح دانشگاه و خارج از دانشگاه
۴- ایجاد و توسعه زیرساخت ها
۵- حفظ و نگهداری اماکن ورزشی دانشگاه
مدیریت تربیت بدنی دانشگاه، مسئولیت فعالیت های فوق برنامه ورزشی دانشجویان را در دو بخش دختران و پسران برعهده دارد که فعالیت های فوق برنامه ورزشی دانشجویان شامل موارد ذیل می شود:
- فعالیت های ورزشی همگانی
- فعالیت های ورزشی قهرمانی
- فعالیت های عمرانی( افزایش سرانه زیرساختی )
*فعالیت های ورزشی همگانی
به آن دسته از فعالیت هایی اطلاق می شود که همه شرکت کنندگان فارغ از تخصص و تجارب حرفه ای، توان انجام آن را داشته باشند. فعالیت های این دسته شامل موارد ذیل است.
- بدنسازی: کار با وزنه( در سالن های بدنسازی خوابگاه های دانشجویی)
- مسابقات ورزشی همگانی از قبیل: دارت، فوتبال دستی، تنیس روی میز، والیبال سه و چهار نفره، والیبال ساحلی، پرتاب پنالتی بسکتبال، شاربولینگ، آمادگی جسمانی چندگانه و...
*المپیاد همگانی
۱- المپیاد همگانی سراسری( کشوری)
این المپیاد هر ۲ سال یکبار به میزبانی یکی از دانشگاه هایی که ظرفیت و توان میزبانی رویدادهای ورزشی را دارد طی ماه های تابستان در دو بخش دختران و پسران با حضور دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور برگزار می شود. دانشگاه مازندران در مرداد و شهریور ماه سال ۹۵ میزبان اولین دوره این رویداد بزرگ با حضور ۲۵۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه های سراسر کشور بود.
۲- المپیاد درون دانشگاهی
۲-۱- جشنواره بهاره : از اردیبهشت هرسال شروع و تا تیر همان سال ادامه می یابد. دراین جشنواره رشته های ورزشی همگانی نظیر: کوهپیمایی و جنگل نوردی، طبیعت گردی، طناب کشی، فوتبال و والیبال ساحلی، دارت، فوتبال دستی، مینی فوتبال، دوهای همگانی و صحرانوردی و... برگزار می شود. هدف از این برنامه ها ایجاد روحیه نشاط و شادابی با هدف پر کردن اوقات فراغت دانشجویان می باشد. این برنامه ها در سطح خوابگاه های شهید نواب صفوی، امام حسین(ع) و حضرت زینب(س) و همچنین پردیس دانشگاه مازندران انجام می شود.
۲-۲- جشنواره پاییزه : برنامه های ورزشی این مقطع از ۱۵ مهر تا اواخر آذر ماه هر سال به انجام می رسد. بجز طبیعت گردی و جنگل نوردی دیگر رشته های ورزشی اکثراً در فضاهای سر پوشیده دانشگاهی ( خوابگاهها و دانشکده تربیت بدنی) برگزار می شود . شرایط جغرافیایی منطقه و شروع فصل بارندگی و سرمای هوا کلیه فعالیت ها را به سمت و سوی سالنهای ورزشی می کشاند . فعالیتهای این دوره شامل: فوتسال ، والیبال، بسکتبال، هندبال ، تنیس روی میز ، کشتی آزاد و فرنگی ، تکواندو و آمادگی جسمانی می باشد.
۲-۳- مسابقات درون دانشگاهی : این فعالیت ها در ۴ رشته ورزشی بین دانشکده های دانشگاه مازندران ( فوتسال، والیبال، بدمینتون و تنیس روی میز) بصورت متمرکز طی یک هفته برگزارمی شود. بازیکنان منتخب و مستعد این مسابقات به تیم های منتخب دانشگاه راه پیدا می کنند.
۳- کلاس های فوق برنامه دانشجویی
به منظور پرکردن اوقات فراغت دانشجویان و آموزش اصولی و علمی فعالیت های ورزشی بخصوص هنگام شب، مربیانی در دو بخش دختران و پسران در رشته های مختلف ورزشی از قبیل: فوتبال، فوتسال، والیبال، بدنسازی، بسکتبال، هندبال، تنیس روی میز، بدمینتون، کاراته، تکواندو، ووشو، شطرنج، کشتی و دوومیدانی و ... به صورت حق التعلیم برای هر ترم در نظر گرفته می شوند. این مربیان در طول ترم تحصیلی برای پرکردن اوقات فراغت و آموزش به کلیه دانشجویان فضاهای ورزشی روباز و سر پوشیده در خوابگاه ها فعال می باشند.
۴- کمیته ورزش کارکنان دانشگاه
-کمیته ورزش کارکنان دانشگاه مازندران به ریاست معاون توسعه و پشتیبانی، وظیفه تدوین برنامه های ورزشی کارکنان را بعهده دارد. بازوی اجرایی این کمیته مدیریت تربیت بدنی دانشگاه می باشد و مدیر تربیت بدنی دبیری شورای ورزش کارکنان را عهده داراست.
مدیریت تربیت بدنی دانشگاه علاوه بر برنامه نویسی و ارایه تقویم سالیانه برای ورزش دانشجویی، وظیفه خود می داند که به منظور ایجاد نشاط و طراوت بین همکاران و ترویج فرهنگ ورزش، برنامه های ورزشی قابل انجام و همگانی شامل: مسابقات فوتسال، والیبال، تنیس روی میز، دارت، بدمینتون، کلاس های آمادگی جسمانی، بدنسازی و یوگا را برای همکاران مرد و زن در طول سال و به مناسبت های مختلف در قالب " لیگ درون دانشگاهی و جام رمضان " تدوین نماید. درسال ۱۳۹۷ بخشی از این برنامه ها به انجام رسیده است.
*فعالیت های ورزش قهرمانی
۱- المپیاد ورزشی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور
مسابقات المپیاد ورزشی دانشگاه های کشور هر ۲ سال یک بار با حضور کلیه دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور که موفق به کسب سهمیه شده اند، در ۱۶ رشته ورزشی به صورت حرفه ای در یکی از دانشگاه هایی که واجد شرایط میزبانی مسابقات باشد، با حضور بیش از ۴۰۰۰ ورزشکار، مربی، سرپرست و داوران فدراسیون های ورزشی کشور طی تابستان( تیر و مرداد) برگزار می شود. دهمین دوره این رویداد بزرگ در تابستان سال ۱۳۸۹ به میزبانی دانشگاه مازندران انجام شد. تا کنون چهارده( ۱۴) دوره از المپیادهای ورزش های ورزشی برگزار شده است که دانشگاه مازندران همیشه یکی از دانشگاه های صاحب مدال و مدعی در المپیادها بوده است. در طی این رقابت ها، تاکنون دانشجویان این دانشگاه موفق به کسب عناوین متعدد قهرمانی در رشته های کشتی، فوتبال، فوتسال ، والیبال، تکواندو، کاراته، بسکتبال، بدمینتون، دوومیدانی و.... در دو بخش دختران و پسران شده اند.
۲-قهرمانی دانشگاه های کشور
رقابت رشته های ورزشی نظیر : قایقرانی، آمادگی جسمانی، ووشو، کونگ فو و... که در المپیاد ورزشی حضور ندارند، در قالب مسابقات قهرمانی کشور و در سال بعد از المپیاد برگزار می شود. دانشگاه مازندران، سابقه قهرمانی در رشته قایقرانی این مسابقات را دارد.
۳-المپیاد ورزشی دانشگاه های کشورهای عضو اتحادیه حاشیه دریای خزر
دانشگاه های کشورهای عضو اتحادیه حاشیه دریای خزر شامل ۵ کشور جمهوری اسلامی ایران، روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان(۱۱ دانشگاه ایرانی و ۱۴ دانشگاه خارجی )، هرسه سال یک بار به میزبانی یکی از کشورهای عضو اتحادیه گرد هم می آیند و در حداقل ۱۰ رشته ورزشی به رقابت می پردازند
دانشگاه مازندران تا کنون در ۴ دوره آن حضوری فعال داشته است که از این رهگذر، صاحب عناوین متعدد قهرمانی بخصوص در رشته فوتبال، کشتی، والیبال، دوومیدانی و.... شده است. ششمین دوره این المپیاد طی مهرماه ۱۳۹۷ به میزبانی دانشگاه آتیرائو قزاقستان برگزار می شود.
۴- مسابقات مقدماتی مناطق کشور ( کسب سهمیه المپیاد)
دانشگاه های کشور به ۱۰ منطقه تقسیم شده اند و دانشگاه مازندران به عنوان" دبیرخانه مرکزی منطقه ۲ دانشگاه های کشور " می باشد.
از مهمترین وظایف این دبیرخانه :
-شرکت در جلسات اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
-برنامه ریزی و سازماندهی جلسات منطقه ۲ دانشگاه های کشور( شامل دانشگاه های استان های مازندران، گلستان و گیلان)
-تدوین و زمان بندی برنامه ها و ارایه تقویم ورزشی رشته های مختلف ورزشی( سال قبل از المپیاد)
-تعیین میزبان مسابقات مختلف ورزشی جهت شرکت دانشگاه های عضو به منظور کسب سهمیه المپیاد با انجام مسابقات ورزشی
-تعیین حق شرکت سرانه مسابقات و اعطای میزبانی به دانشگاه هایی که واجد صلاحیت می باشند.
-اعلام نتایج نهایی به اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
- توزیع عادلانه منابع مالی( اداره کل تربیت بدنی و...) به دانشگاه های عضو و واجد شرایط
- تدوین برنامه های ورزش همگانی برای دانشگاه های عضو
- تشکیل و تعیین مسوولین انجمن های ورزشی منطقه ۲ با تایید انجمن های ورزشی مربوطه در وزارت عتف
- ارتباط و هماهنگی با ادارات کل تربیت بدنی استان و هیات های ورزشی
مسابقات مقدماتی منطقه ۲ ورزش کشور در دو بخش دختران و پسران در ۱۶ رشته ورزشی برگزار می شود که تیم ها و نفرات برتر ( اول و دوم) به المپیاد راه می یابند. دانشگاه مازندران همواره دربین ۱۰ دانشگاه طراز اول کشور در دور مقدماتی و نهایی حضوری فعال داشته است.
** فعالیتهای عمرانی( زیر ساخت ها)
توسعه زیر ساخت ها ی ورزشی از اساسی ترین عوامل توسعه و پیشرفت ورزش دانشگاه هاست. دانشگاه مازندران دراین زمینه جزو ۱۰ دانشگاه برتر کشور می باشد. با این حال فقدان یک استخر سرپوشیده از معضلاتی است که زیبنده این دانشگاه نیست.
-با توسعه خوابگاه جدید پسران و تقاضای روزافزون دانشجویان ، احداث سالن چند منظوره خوابگاه امام حسین (ع)در دستور کار قرار گرفت که در حال حاضر چند مرحله از ساخت انجام شده است. درهمین راستا مدیریت تربیت بدنی دانشگاه با رایزنی های متعددی که با اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم انجام داده است، موفق به کسب امتیاز احداث زمین مینی فوتبال چمن مصنوعی برای خوابگاه مذکور شده است. پروسه زمانی این پروژه تا پایان شهریور ۱۳۹۷ می باشد. همچنین زمین فوتبال استاندارد جنب خوابگاه امام حسین(ع) با ابعاد ۷۰×۱۰۵ در حال ساخت است که مراحل پایانی خودرا می گذراند.
-پروژه احداث اتاق تندرستی خوابگاه شهید نواب صفوی به اتمام رسیده است. دراین زمینه اداره کل تربیت بدنی وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری مترصد عقد دومین قرارداد تجهیز اتاق تندرستی دانشگاه مازندران می باشد.
- در زمینه مرکز سلامت، دانشگاه مازندران یکی از برترین و موفق ترین دانشگاه ها در بخش سنجش سلامت دانشجویان در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ بوده است. این پروژه همچنان در سال تحصیلی ۹۸-۹۷ ادامه خواهد یافت.
-احداث فضاهای روباز ورزشی خوابگاه های شهید نواب صفوی که بخش عمده آن به اتمام رسیده است. درحال حاضر قابل بهره برداری می باشد. این فضاهای روباز شامل: زمین های فوتبال ساحلی، والیبال ساحلی و تنیس ساحلی در کنار ساحل زیبای خوابگاه شهید نواب صفوی قراردارد.
روابط عمومی دانشگاه مازندران
امور رسانه های گروهی