عمومی | دانشگاه علم و صنعت ایران

برگزاری نشست روسای دانشگاه‌های سراسر کشور در دانشگاه علم و صنعت ایران

برگزاری نشست روسای دانشگاه‌های سراسر کشور در دانشگاه علم و صنعت ایران

برگزاری نشست روسای دانشگاه‌های سراسر کشور در دانشگاه علم و صنعت ایران


اجلاس سراسری روسای دانشگاه‌ها ٰ ، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاه‌ها و پارک های علم و فناوری کشور دوشنبه ۱۹ شهریور ماه در دانشگاه علم و صنعت ایران آغاز به کار کرد.

این اجلاس با حضور دکتر اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری، دکتر منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، حجت الاسلام والمسلمین دکتر مصطفی رستمی رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها و مسئولان ارشد وزارت علوم و روسای دانشگاه‌های سراسر کشور در محل دانشگاه علم و صنعت ایران برگزار شد. دکتر جهانگیری و دکتر غلامی در بدو ورود به دانشگاه علم و صنعت ایران با حضور در مزار شهدای گمنام این دانشگاه، با قرائت فاتحه و نثار شاخه های گل بر مقام شامخ این بزرگواران ادای احترام کردند.

پیشنهادات رییس دانشگاه علم و صنعت ایران برای پیوند بیشتر دولت و دانشگاه

دکتر جبار علی ذاکری رییس دانشگاه علم و صنعت ایران در آیین آغاز نشست روسای دانشگاه های کشور ظرفیت ها و پیش نیازهای پیوند دولت و دانشگاه را تشریح کرد.

دکتر جبار علی ذاکری، تعریف سازو کار مشخص و ساماندهی ارتباط دانشگاه و دولت را یک ضرورت دانست که می‌تواند از طریق تاسیس دفتری در دولت پیگیری شود.

وی تاکید کرد: علاوه بر دولت، باید زمینه ارتباط دانشگاه با سایر نهادها مانند مجلس شورای اسلامی، مجمع تشخیص مصلحت نظام و سایر دستگاه‌های اجرایی فراهم شود.

رئیس دانشگاه علم و صنعت ایران اظهار داشت: دانشگاه‌ها آمادگی دارند به دولت برای برون رفت از شرایط امروز کمک کنند و به تولید و کارآفرینی در کشور مساعدت کنند. ازدولت انتظار داریم اختیارات کم شده وزارت علوم را به این وزارت برگردانند.

وی افزود: دانشگاه‌ها انتظار دارند دولت زمینه حضور دانشگاه‌ها را در قراردادهای بین المللی که شامل انتقال فناوری است، فراهم کند و یکی از دانشگاه‌های کشور ما و یکی از دانشگاه‌های کشور خارجی در قرارداد مشارکت داشته باشند.

وی از دولت خواست تا از ارتقای پنج دانشگاه کشور به رده ۲۰۰ جایگاه برتر دنیا حمایت کند.

اشتغال پایدار و مفید با حضور و مشارکت دانشگاه‌ها ایجاد می‌شود


دکتر محمود نیلی احمدآبادی رئیس دانشگاه تهران با بیان اینکه اشتغال پایدار و مفید بدون حضور و مشارکت دانشگاه ها رخ نمی‌دهد گفت: اگر می‌خواهیم مسئله اشتغال را به صورت پایدار حل کنیم باید در تمامی طراحی‌ها و الگوها دانشگاه حضور داشته باشند؛ امروز دانشگاه‌ها از نظر فکری و روحی این آمادگی را دارند که در حوزه‌های مختلف فعالیت کنند.
دکتر محمود نیلی احمدآبادی در نشست روسای دانشگاه های کشور در دانشگاه علم و صنعت ایران اظهار داشت: باید راهکاری پیدا کنیم که دانشگاه‌ها از شرایط روزمرگی خارج شوند و اگر این نوع مسائل دست و پاگیر را در دانشگاه‌ها رها نکنیم، نمی توانیم از ظرفیت آنها به نحو احسن استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه باید الگویی برای فعالیت دانشگاه‌ها تعیین شود افزود: امروز دغدغه یک رئیس دانشگاه در آغاز سال تحصیلی، خوابگاه، تغذیه، افزایش نرخ در بازار و هزینه‌هاست که نباید این چنین باشد و این در حالی است که دانشگاه‌های بزرگ دنیا چنین دغدغه‌هایی را ندارند.
رئیس دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: بیشترین دغدغه آموزش عالی در حوزه آموزش متمرکز شده، در حالی که پژوهش نیز باید مورد توجه قرار گیرد و دستاوردهای علمی و فناوری این مراکز بالفعل شود؛ چرا کارخانجات کشور باید با یک تهدید دچار مشکل و تعطیلی شوند و این امر به دلیل این است که نوآوری در صنعت وجود ندارد.
دکتر نیلی احمدآبادی افزود: یکی از دلایلی که در حوزه دستاوردهای دفاعی موفق شده‌ایم این است که ارتباط صنعت و دانشگاه در این حوزه بسیار خوب بوده است. وی عنوان کرد: اعلام می کنیم که دانشگاه ها وظیفه خود می دانند تا در خدمت کشور باشند و باید الگوی روشن تری در این زمینه طراحی شود.
رئیس دانشگاه تهران تصریح کرد: امسال باید بودجه به نحوی طراحی شود که بتوانیم گفتمان ارتباط با صنعت را به عمل تبدیل کنیم. رئیس دانشگاه تهران با بیان اینکه علم مرز جغرافیایی نمی‌شناسد، گفت: اگر نتوانیم دانشجویان دکتری و استادان را برای فرصت های مطالعاتی به خارج از کشور اعزام کنیم، از قافله عقب می مانیم.
ضرورت ارتباط ارگانیک دانشگاه‌ها با دولت و سایر دستگاه‌های اجرایی
دکتر حسین سلیمی رئیس دانشگاه علامه طباطبایی گفت: امروز ما بیش از هر زمانی به ارتباط ارگانیک دانشگاه‌ها با دولت و سایر دستگاه‌های اجرایی نیاز داریم؛ چرا که نیمی از نیروی انسانی و نیاز فکری در دانشگاه‌ها وجود دارد و باید با شکل‌گیری یک ارتباط ارگانیک این ظرفیت و پتانسیل در اختیار دولت قرار گیرد. این در حالی است که به لحاظ ساختار بودجه‌ای یا سیاست‌گذاری از پتانسیل این مراکز در دولت استفاده نمی‌شود.
دکتر سلیمی در نشست روسای دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاه‌ها و پارکهای علم و فناوری سراسر کشور در دانشگاه علم و صنعت ایران با تاکید بر اینکه دانشگاه‌ها، در اثر بسیاری از فشارها و مشکلات رسالت اصلی خود را فراموش کرده‌اند، گفت: وقتی ما الگوهای جهانی در حوزه آموزش عالی را می‌بینیم، انتظار داریم دانشگاه باید کارآفرین باشد و رسالت دانشگاه‌ها را در این موضوع خلاصه می‌کنیم. اما به اعتقادمان دانشگاه فقط محیطی برای کارآفرینی نیست و به اندازه‌ای ما در مشکلات بودجه‌ای و فشارهای سیاسی قرار گرفته‌ایم که ماموریت اصلی این مراکز را فراموش کرده‌ایم.
وی در ادامه معرفت آفرینی را ماموریت اصلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی عنوان کرد و افزود: باید دانشگاه‌ها تولید ساختارهای معرفتی و آموزش آن را به‌عنوان ماموریت‌های اصلی خود قرار بدهند و این گونه نباشد که ما تحت تاثیر نسخ اندیشه‌های غربی باشیم و باید امید و اندیشه‌های جدید را یکی از رسالت‌های اصلی خود قرار دهیم. این در حالی است که متاسفانه این رسالت مورد فراموشی قرار گرفته است.


رئیس دانشگاه علامه طباطبایی خاطر نشان کرد: متاسفانه ماموریت اصلی دانشگاه‌ها یعنی تولید و آموزش ساختارهای معرفتی در تخصیص بودجه‌ها، سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها نیز مورد فراموشی قرار گرفته و در حال حاضر وضعیت به گونه‌ای است که حتی در تدریس متون تاریخی ما از نسخ کشورهای آمریکایی و اروپایی استفاده می‌کنیم و باید نوع نگاه ابزاری به دانشگاه‌ها تغییر پیدا کند.
دکتر سلیمی خاطر نشان کرد: در حال حاضر دانش ابزاری، انتقادی و ارتباطی سه دانشی است که باید در دانشگاه‌ها مورد توجه قرار بگیرد، اما در کشور ما فقط به دانش ابزاری، آن هم از نوع خاص توجه می‌شود.
رئیس دانشگاه علامه طباطبایی خاطر نشان کرد: امروزه ما بیش از هر زمانی به ارتباط ارگانیک دانشگاه‌ها با دولت و سایر دستگاه‌های اجرایی نیاز داریم چرا که نیمی از نیروی انسانی و نیاز فکری در دانشگاه‌ها وجود دارد و باید با شکل‌گیری یک ارتباط ارگانیک این ظرفیت و پتانسیل در اختیار دولت قرار بگیرد. این در حالی است که به لحاظ ساختار بودجه‌ای یا سیاست‌گذاری از پتانسیل این مراکز در دولت استفاده نمی‌شود.

وی تصریح کرد: متاسفانه در حال حاضر دستگاه‌های اجرایی به صورت مستقل برای خود مراکز آموزشی و پژوهشی تاسیس کرده‌اند و سالیانه بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از بودجه دولت به پژوهشگاه‌ها و آموزشگاه‌های خارج از وزارت علوم تخصیص داده می‌شود و سوال ما این است که چرا از پتانسیل مراکز وزارت علوم در جهت تامین نیازهای مهارتی و انسانی دستگاه‌های دولتی استفاده نمی‌شود و باید هزینه‌ای مستقل برای آنها در ایجاد این مراکز صرف شود؟!
دکتر سلیمی با تاکید بر اینکه نیروی انتظامی حق ورود به مسائل دانشگاه را ندارد، گفت: مسائلی که در دانشگاه‌ها اتفاق می‌افتد، باید با ساز و کارهای خود دانشگاه‌ها رفع شود و نهادهای قضایی و امنیتی حق ورود به فعالیت‌های دانشجویی و دانشگاهی که در داخل دانشگاه‌ها اتفاق می‌افتد را ندارند و این درخواست دقیقاً با خواسته‌های رهبر معظم انقلاب که تاکید کردند آزاداندیشی باید در دانشگاه‌ها نهادینه شود همخوانی دارد.

آیین‌نامه ارتقای اعضای هیئت علمی با محوریت صنعت و جامعه بازنگری شد
دکتر منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در نشست روسای دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم وفناوری سراسر کشور، در دانشگاه علم وصنعت ایران گفت: با محوریت صنعت و جامعه آیین‌نامه ارتقای اعضای هیئت علمی بازنگری شد و این بازنگری برای تاثیرگذاری اعضای هیئت علمی در صنعت و جامعه صورت گرفته و در سال تحصیلی جدید به دانشگاه‌ها ابلاغ می‌شود.
دکتر غلامی در این اجلاس اظهار داشت: در حوزه دانشگاه‌ها با حداقل انتظارات آماده حداکثر همکاری هستیم. در مقاطع مختلف زمانی با مسئولان نشست‌هایی برای خدمت به جامعه، مردم و نظام داشته‌ایم و به نتایج امیدوارکننده‌ای نایل شده‌ایم تا آسایش، رفاه، اشتغال، سربلندی و ارتقای جایگاه کشورمان در حوزه‌های مختلف را شاهد باشیم.
وی با بیان اینکه در حوزه‌های مختلف فعالیت‌های آموزش عالی، سه بخش مهم را در حوزه مدیریت مورد توجه قرار داده‌ایم تصریح کرد: در حوزه پژوهش و فناوری تلاشمان آن است که رویکرد گسترده‌تری نسبت به سال‌های گذشته درخصوص حضور مراکز علمی و تحقیقاتی در سطح جامعه داشته باشیم.
وزیر علوم افزود: در بحث آئین‌نامه ارتقای اعضای هیئت علمی تغییراتی را برای تاثیرگذاری بیشتر فعالیت اعضای هیئت علمی در حوزه صنعت و جامعه ایجاد کرده‌ایم که این تغییرات در رابطه با فعالیت‌های پژوهشی در حال انجام است که امیدواریم در سال تحصیلی جدید در دانشگاه‌ها اجرایی شود.
دکتر غلامی با اشاره به اینکه با وزارتخانه‌ها و نهادهای مختلف فعالیت‌های مشترکی را آغاز کرده‌ایم یادآور شد: سازمان حفاظت محیط زیست به صورت کنسرسیوم با حضور چند دانشگاه به چالش‌های پیش‌روی سازمان حفاظت محیط زیست می‌پردازد؛ همکاری دانشگاه‌ها با این سازمان‌ها بسیاری از نگرانی‌ها را در این حوزه برطرف خواهد کرد و برای آینده نیز راهکارهایی را تعریف کند.
وی تصریح کرد: همچنین با وزارت نفت نیز در زمینه اکتشافات و ساخت تجهیزات همکاری‌های گسترده‌ای داشته‌ایم؛ برخی از دانشگاه‌هایی که با وزارت نفت همکاری می‌کنند از دانشگاه‌های شهرستان هستند که نشان دهنده ظرفیت و پتانسیل بالای دانشگاه‌های شهرستان‌ها می‌باشد.
وزیر علوم درخصوص فعالیت‌های پارک های علم و فناوری گفت: هم اکنون ۴۳ پارک علم و فناوری در سطح کشور فعال هستند که حمایت‌های برنامه‌ای و پشتیبانی از سوی وزارت علوم از پارک‌ها می‌شود و در بودجه سال گذشته نیز نگاه مثبتی به پارک‌های علم و فناوری شده و امیدواریم امسال با تخصیص کامل این بودجه پارک‌ها بتوانند از آن بهره لازم را ببرند.
وی افزود: ۱۹۳ مرکز رشد در پارک‌های علم و فناوری مشغول فعالیت هستند که در حوزه حمایت از شرکت‌ها کارهای خوبی انجام می‌دهند؛ اعضای هیئت علمی، دانشجویان به ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی در این مجموعه‌ ها فعالیت‌های مفیدی انجام می‌دهند.
دکتر غلامی خاطرنشان کرد: بیش از ۴هزار شرکت دانش‌بنیان در سطح کشور مشغول فعالیت هستند که برخی از آنها رشد خیلی سریعی داشته‌اند.
وی افزود: برای یک اشتغال پایدار در شرکت‌های دانش بنیان مبلغ ۵۰ میلیون تومان سرمایه نیاز است در حالی که در صنایع معمولاً حدود ۶ برابر نیاز به سرمایه‌گذاری است.
وزیر علوم به حوزه پژوهش اشاره کرد و گفت: در حوزه پژوهش زمینه‌های مختلف علمی را حمایت می کنیم. در حوزه روابط بین الملل، حفظ جایگاه کشورمان در تولیدات علمی در سطح جهانی یکی از اهداف و برنامه‌های وزارت علوم است که برای آن تلاش می‌کنیم.
به گفته دکتر غلامی، یکی از مسائلی که در سال جاری به آن بیشتر خواهیم پرداخت «ساماندهی آموزش عالی» است؛ بیش از ۲۸۰۰ واحد آموزشی در سطح کشور داشتیم که در شرایط فعلی این تعداد نزدیک به ۲ هزار واحد آموزشی در کشور رسیده است.
وی با اشاره به اینکه اجرای طرح ساماندهی آموزش عالی کشور هم در برنامه ششم توسعه و هم شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب و تکلیف شده است، بیان کرد: بر این اساس، بررسی عناوین دروس، محتوای دروس، سرفصل‌ها و جایگزینی دروس جدید به جای دروس قدیمی در این ساماندهی انجام شده است. همچنین در بحث ساماندهی منطقه‌بندی برای تنظیم مدیریت صورت گرفته و مطالعات زیادی بر روی دانشگاه ها و ماموریت‌گرا کردن آنها در سطح ملی، منطقه و بین‌المللی صورت گرفته است و امیدواریم در آینده نزدیک بتوانیم این طرح را برای بررسی، اعلام نظر و اجرا در سطح دانشگاه‌های کشور ارائه کنیم.
وزیر علوم خاطرنشان کرد: گسترش کمی مراکز آموزش عالی باعث شده بود بودجه بین مجموعه‌هایی توزیع شود که بعضاً برخی از آنها رشد نداشتند؛ لذا یکی از اهداف ساماندهی آموزش عالی آن است که ارتباط بین دانشگاه‌های کوچک و بزرگ را در سطح استان‌ها و کشور تقویت کنیم.
وی افزود: هدف آن است که در آینده دانشگاه‌های مقتدر با واحدهای وابسته توانمند در سطح مناطق مختلف استان‌ها داشته باشیم و امیدواریم با حمایت‌های دولت و مجلس شورای اسلامی شاهد عملیاتی شدن آن در آینده نزدیک باشیم.
دکتر غلامی در ادامه به بحث اشتغال‌پذیری دانش آموختگان دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت: دانش‌آموختگان بسیاری داریم که به دلیل نگاه‌ها و رویکردهای گذشته در عرصه اشتغال خیلی موفق نبوده‌اند؛ بر این اساس در سال گذشته برنامه طرح اشتغال‌پذیری دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها را در حوزه‌های مختلف آغاز کرده‌ایم؛ یکی از زمینه‌های امید که در جوانان می‌توانیم ایجاد کنیم این است که افق شغلی آنها را در جامعه روشن کنیم.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه‌ها با محدودیت‌های مالی و پشتیبانی مواجه بوده‌اند و مدیریت جدی و دقیق همکاران باعث شده در سال گذشته علیرغم مشکلاتی که با آن مواجه بودند، مجموعه دانشگاه‌ها علاوه بر وظایف آموزشی بسیار خوب عمل کرده‌اند و خود را برای سال تحصیلی جدید آماده می‌کنند و امیدواریم درآینده پیش رو به ویژه در تنظیم اعتبارات و لایجه بودجه سال ۹۸ مسئولان و دولت حمایت ویژه‌ای از دانشگاه‌ها داشته باشند.


کارنامه دانشگاههای کشور قابل افتخار است
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای کشور گفت: دانشگاهها موتور توسعه وپیشرفت کشور هستند و هرجا برای کشور موفقیتی بوده است با استفاده از دستاوردهای دانشگاهها صورت گرفته است و ما امروز می بینیم که کارنامه دانشگاههای کشور قابل افتخار است.
،حجت الاسلام و المسلمین رستمی در نشست روسای دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارک های علم و فناوری کشور در دانشگاه علم و صنعت ایران اظهار داشت: مسئولیت بزرگی بر عهده مدیران دانشگاههای کشور است زیرا چند میلیون جوان در بهترین دوران عمر خود که دوران تلاش و نواوری است در اختیار دانشگاه هستند و باید از این ظرفیت برای پرورش افراد و همچنین توسعه جامعه استفاده کرد.
وی با تاکید بر مسئولیت روسای دانشگاهها در خصوص رشد فضلیت های اخلاقی دانشجویان گفت: به لحاظ معنویت و فضلیت های اخلاقی، دانشگاهها از میانگین جامعه بالاتر هستند و حتی دانشگاهها الگو و پیشرو جامعه در آیین های مذهبی مانند اعتکاف هستند.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها افزود: با پیشقدمی و جریان سازی دانشگاه تهران و برخی دانشگاهها، آیین اعتکاف در کشور فراگیر شد، آیینی که در گذشته فقط در برخی مساجد شهر قم برپا می شد.
حجت الاسلام و المسلمین رستمی اظهار داشت: توجه به فرایض و مناسک دینی در دانشگاهها به وضوح قابل مشاهده است و اگر به برگزاری دو بار در یک روز نماز جماعت ظهر در دانشگاه صنعتی شریف به علت کثرت دانشجویان نمازگزار تگاه کنیم به این واقعیت پی می بریم.
وی تاکید کرد: دانشگاهها ظرفیت حل مسائل کشور را دارند و امروزه مسئولان کشور نیز ضرورت استفاده از تواناییهای دانشگاهها را درک کرده و دنبال تحقق می دانند.
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در پایان سخنان خود تاکید کرد: شرایط امروز کشور ایجاب می کند هر گونه اختلاف داخلی را کنار بگذاریم و هم افزایی داشته باشیم و در این راستا اعلام می کنم که دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، یار و یاور مسئولان دانشگاهها خواهند بود.

آلبوم تصاویر

Sapp.ir/iust_iran