عمومی | بنیاد ملی نخبگان

کنشگری و تفکر انتقادی از شاخصه‌های اصلی نخبگان است

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان ؛ در راستای زمینه‌سازی برای فعالیت‌ بیشتر اجتماع نخبگانی و آگاهی از نظرات و دیدگاه‌های آنان پیرامون مسائل و مشکلات موجود در جامعه بومی، نشست نخبگان و استعدادهای‌برتر با موضوع «نخبگان و جامعه» با محوریت بررسی نقش و پایگاه اجتماعی و مسائل مربوط به نخبگان در مشهد برگزار شد.

در این نشست تخصصی که با حضور جمعی از سرآمدان شرق کشور برگزار شد، زنجانی‌زاده؛ عضو هیئت‌علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، با اشاره به عوامل مختلفی که باعث نخبه‌پروری می‌شوند، گفت: نابرابری در جامعه سبب توقف افراد و جلوگیری از نوآوری می شود گرچه شرایط منفی نباید سبب توقف نخبگان شود.

وی با اشاره به دو پدیده «کنشگر و شرایط ساختاری»، تصریح کرد: نخبگان به عنوان یک کنشگر باید راهشان را ادامه دهند و متوقف نشوند چراکه انسان‌های موفق کسانی هستند که کنشگر باشند.

زنجانی‌زاده ادامه داد: جامعه همیشه تمام امکانات را برای نخبگان و سرآمدان فراهم نمی‌کند اما چون این افراد کنشگر هستند، باید تلاش بی‌وقفه داشته باشند؛ در واقع شرایط نباید کنشگری فعال را از نخبگان سلب کند.

این جامعه‌شناس‌ با بیان اینکه پایگاه اجتماعی، انتظاری است که فرد در ازای ایفای نقش دارد، تصریح کرد: در جهان پیشرفته و توسعه‌یافته، نخبگان از بالاترین جایگاه اجتماعی برخوردار هستند و تمامی امکانات و شرایط برای فعالیت‌ آنان فراهم است؛ با این حال نباید عدم‌وجود امکانات لازم سبب دلسردی نخبگان و کاهش حس مسئولیت‌پذیری آنان شود.

وی با اشاره به اینکه نخبگی، یعنی توان ایجاد تغییر، یادآور شد: نخبه مجهز به تفکر انتقادی است و تفکر انتقادی یعنی شناخت به منظور ایجاد تغییر؛ در واقع، یک نخبه، تعدد و تضاد نقش دارد.

عضو هیئت‌علمی گروه جامعه‌شناسی دانشگاه فردوسی  در پایان گفت: نخبه همواره با تفکر انتقادی و با هدف ایجاد تغییر، از خود می‌پرسد کجای این جهان ایستاده است؛ همین عامل سبب نوآوری نخبه است.