عمومی | جهاد دانشگاهی

در راستای تولید حیوانات تراریخته؛ <br>نخستین بزهای‌ حاصل از بلوغ آزمایشگاهی تخمک و لقاح خارج رحمی در ایران متولد شدند

محققان پژوهشکده رویان در راستای دستیابی به دانش تولید حیوانات تراریخته با توانایی تولید پروتئین‌ها و داروها در شیر، در گامی تازه موفق به تولید نخستین بزغاله‌های حاصل از بلوغ آزمایشگاهی تخمک و لقاح خارج رحمی در ایران شدند.

به گزارش سرویس «پژوهشی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نخستین بزهای حاصل از بلوغ آزمایشگاهی تخمک و لقاح خارج رحمی که دو قلو بودند، در اولین ساعات بامداد روز جمعه 12 مهرماه سال جاری در پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی با زایمان طبیعی به دنیا آمدند.

به دنبال تولید موفقیت آمیز بره حاصل از روش همزمان بلوغ آزمایشگاهی تخمک و لقاح خارجی رحمی (رویانی) و همچنین گوسفند شبیه سازی شده (رویانا) در مهر ماه 1385، پژوهشکده رویان بر آن شد تا در عرصه‌های فراتر و در عین حال کاربردی‌ تری که دستیابی به تکنولوژی همانند سازی به عنوان پیش زمینه برای آنها محسوب می‌شود، گام نهد.

یکی از زمینه‌های بسیار مهم در زیست‌فن‌آوری، تولید حیوانات تراریخته یا بیوآکتورها است، بدین معنی که بتوان مولکول‌های پروتئینی ارزشمند گونه‌های دیگر از جمله انسان را در شیر یک دام مثل بز و گاو تولید کرد.

این پروژه طی سه مرحله، شامل تولید حیوان (IVM-IVF)، حیوان شبیه سازی شده و سرانجام حیوان تراریخته قابل انجام است.

این پروژه بزرگ روی گاو و بز شروع شد و پس از موفقیت در تولید گوسفند (IVM-IVF) و شبیه سازی شده، گاو (IVM-IVF) و اکنون اولین بز حاصل این روش به دنیا آمد.

هم اکنون این بزغاله‌ها در سلامت کامل به سر می‌برند.

به گزارش ایسنا، گام بعدی، رسیدن به بز شبیه سازی شده و مرحله آخر تولید بز تراریخته است و با توجه به توانمندی‌های پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی در زمینه‌های دیگر علم جنین شناسی به ویژه توانایی فریز اسپرم، تخمک و جنین‌های چند سلولی، با کمک این تکنولوژی می‌توان در دامپروری و همچنین حیات وحش برای حفظ و تکثیر نسل گونه‌های ارزشمند و همچنین اصلاح نژاد و ایجاد گونه‌هایی با ویژگی‌های وراثتی خاص، اقدامات موثری را انجام داد.ح/الف