عمومی | جهاد دانشگاهی

بازدید مدیران جهاد دانشگاهی از جامعةالمصطفی العالمیه/ راه‌اندازی هجدهمین زبان خبرگزاری ایکنا<br>

همزمان با دیدار مدیران جهاد دانشگاهی از جامعةالمصطفی العالمیه، بخش زبان «سواحیلی» به‌عنوان هجدهمین زبان خبرگزاری قرآنی ایران و با همکاری جامعة‌المصطفی‌العالمیه افتتاح شد.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) شعبه قم، رئیس و مدیران ارشد بخش‌های مختلف جهاد دانشگاهی، صبح روز یکشنبه، اول دی‌ماه ضمن دیدار با حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، رئیس جامعة‌المصطفی العالمیه از این نهاد و برخی از مراکز آموزشی این نهاد در قم بازدید کردند.
در این بازدید سعید پورعلی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، دکتر قبادی، رئیس پژوهشگاه علوم انسانی جهاد، دکتر احمدی، معاون آموزشی جهاد دانشگاهی، رحیم خاکی، رئیس سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان ایران، رضایی‌زاده، معاون خبرگزاری ایکنا، فقیه‌زاده، رئیس جهاد دانشگاهی شعبه قم، همچنین علیزاده، معاون سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان کشور، «حمیدرضا طیبی» رئیس جهاد دانشگاهی را همراهی می‌کردند.
رئیس جهاد دانشگاهی و هیئت همراه، از جامعة‌العلوم الاسلامیه، پژوهشگاه جامعة‌المصطفی و مدرسه عالی امام خمینی(ره) به عنوان یکی از بزرگترین مراکز آموزشی جامعة‌المصطفی بازدید کردند و از نزدیک در جریان فعالیت‌های این نهاد قرار گرفتند.
در ابتدای مراسم حجت‌الاسلام و المسلمین «علیرضا اعرافی»، رئیس جامعة‌المصطفی العالمیه گفت: جامعة‌المصطفی هم‌اکنون 500 حافظ قرآن تربیت کرده است و دارای 50 تشکل و مؤسسه قرآنی در داخل و خارج از کشور است که 10 هزار نفر تحت پوشش آموزشی آن قرار دارند. همچنین در 10 کشور نیز مجلات قرآنی چاپ می‌کند.
وی افزود: رشته‌های قرآنی از رشته‌های پرطرفدار در جامعة‌المصطفی العالمیه است، از این رو علاوه بر کلاس‌های داخل کشور، اساتیدی نیز به خارج اعزام می‌شوند.

رئیس جامعة‌المصطفی العالمیه از برپایی 200 اردوی سالانه برای طلاب جامعة‌المصطفی خبر داد و اظهار کرد: برپایی جشنواره فرهنگی ـ هنری طوبی به صورت دوسالانه، برپایی مسابقات قرآن و نهج‌البلاغه همچنین تدوین نظام‌نامه تربیتی طلاب از جمله فعالیت‌های این نهاد است.
اعرافی تصریح کرد: طلاب 36 کشور با تشکیل انجمن‌ها و کانون‌ها، بیش از 50 نشریه و 50 پایگاه اینترنتی و حتی شبکه‌های ماهواره‌ای راه‌اندازی کرده‌اند و ما نیز خدماتی در حد توان به آنان ارایه می‌کنیم.
وی با اشاره به وجود 17 هزار طلبه شاغل به تحصیل در مراکز جامعة‌المصطفی از 108 ملیت، اظهار کرد: بخشی با عنوان امور طلاب و خانواده در این نهاد راه‌اندازی شده است که 13 هزار نفر از فرزندان و بانوان طلاب را زیر پوشش برنامه‌های مختلف قرار می‌دهد که نوعی سپاه فرهنگی در این نهاد و جامعة‌المصطفی مستقلی محسوب می‌شود.
رئیس جامعة‌المصطفی هدف مهم این نهاد را تربیت عالمان دینی، تولید نظریه و اندیشه دینی و تولید دستاوردهای علمی به ویژه در حوزه علوم انسانی عنوان و تصریح کرد: ما در حال حاضر در رقابت با وهابیون، مسیحیان و سایر فرقه‌ها و ادیان دینی هستیم و باید حرکتمان را به نهضتی جدی‌تر تبدیل کنیم.
اعرافی با ابراز خوشحالی از همکاری میان جهاد دانشگاهی و جامعة‌المصطفی به ظرفیت‌های پژوهشی و آموزشی این نهاد اشاره و تصریح کرد: هم‌اکنون 80 رشته در پنج سطح حتی در درجه دکترا و اجتهاد در جامعة‌المصطفی به علاقه‌مندان آموزش داده می‌شود و 2400 استاد با ما همکاری دارند که 103 نفر از آنان عضو هیئت علمی و هزار نفر از این استادان در خارج کشور هستند.
وی تدوین چهار هزار و 500 پایان‌نامه ارشد، راه‌اندازی 11 رشته در گروه زبان و فرهنگ‌شناسی، آموزش پیشرفته زبان فارسی، برپایی هشت دوره دکتری تفسیر و فلسفه، برگزاری دوره اجتهاد با حضور 11 نفر، تألیف 150 کتاب به 10 زبان، ترجمه 200 کتاب به 20 زبان، انتشار 40 نشریه در داخل و خارج کشور، برپایی جشنواره شیخ طوسی، راه‌اندازی 17 کتابخانه در داخل و تعدادی در خارج کشور، را از جمله فعالیت‌های جامعة‌المصطفی عنوان کرد.


وی همچنین از راه‌اندازی شعبه‌ای از این نهاد در مالزی خبر داد و ابراز امیدواری کرد تا با راه‌اندازی این شعبه همکاری جهاد و جامعة‌المصطفی در این کشور نیز شکل بگیرد.
در ادامه «حمیدرضا طیبی»، رئیس جهاد دانشگاهی، با بیان این مطلب گفت: با گذشت 1400 سال از ظهور اسلام و حاکم شدن حکومت شیعی به شکل جامع در ایران باید الگویی موفق از این حکومت را به دنیا نشان دهیم و ثابت کنیم که چنین توانایی را داریم.
وی افزود: جهاد دانشگاهی با همین نگاه از سال 1359 تأسیس شد و هم‌اکنون در زمینه‌های مختلف پژوهشی و فناوری، فرهنگی، آموزشی و اشتغال‌آفرینی فعالیت‌های بسیار خوبی را انجام داده است.
طیبی تصریح کرد: در زمینه آموزشی جهاد با دارا بودن 38 مؤسسه علمی ـ کاربردی حدود 25 هزار دانشجو را تحت پوشش برنامه‌های خود قرار داده است، همچنین در زمینه اشتغال‌زایی آموزش‌های لازم را در اختیار دانشجویان فارغ‌التحصیل قرار می‌دهد تا بتوانند کار‌آفرینی کنند و مولد اشتغال باشند.
وی با اشاره به فعالیت‌های پژوهشی افزود: تأکید داریم تا پژوهش‌ها در این نهاد، تجاری‌سازی و کاربردی شود و هم‌اکنون 80 درصد بودجه خودمان را خودمان از طریق پروژه‌ها و قراردادها تأمین می‌کنیم.
طیبی با اشاره به فعالیت‌های جهاد در عرصه فناوری گفت: بیشترین فناوری تولید شده در کشور متعلق به جهاد است که تنها در حوزه رادیو، 70 درصد صداهای رادیوهای کشور از جمله رادیو معارف مربوط به جهاد دانشگاهی است.
وی افزود: جهاد در بحث طب سنتی یا طب‌النبی فعالیت‌های خوبی را شروع کرده و برای آن اهمیت زیادی قایل است و می‌توانیم در این زمینه با جامعة‌المصطفی نیز همکاری لازم را داشته باشیم.
طیبی با اشاره به برپایی دوره‌های آموزشی کوتاه مدت توسط جهاد عنوان کرد: 400 هزار نفر تحت پوشش این دوره‌ها قرار گرفته‌اند، همچنین فعالیت‌های فرهنگی جهاد در حوزه‌هایی مانند قرآن و مذهب، سنت‌های ملی و مذهبی، هنر و ادبیات، گردشگری، افکارسنجی، جامعه و سیاست و ... صورت می‌گیرد.
رئیس جهاد دانشگاهی تصریح کرد: جهاد دارای پنج هزار و 400 نیروی انسانی، 650 عضو هیئت علمی و هزار و 600 کارشناس است و تاکنون توانسته است تنها در جشنواره خوارزمی، 22 عنوان برتر را به خود اختصاص دهد.
وی با ابراز علاقه در زمینه همکاری‌های بین‌المللی با جامعة‌المصطفی تأکید کرد: هم‌اکنون جهاد در زمینه پزشکی و مهندسی تولیدات خود را صادر می‌کند، اما تمایل داریم حضورمان در قالب فعالیت‌های آموزشی تحکیم و استمرار یابد، همچنین در صورت مساعد بودن شرایط بتوانیم مرکز آموزش عالی در مالزی را راه‌اندازی کنیم.
طیبی تأکید کرد: جهاد مقدمات پذیرش دانشجوی خارجی در دوره پست دکترا را فراهم کرده است و برای دو نفر نیز دعوت‌نامه فرستاده است.
همچنین «قبادی» رئیس پژوهشگاه علوم انسانی جهاد دانشگاهی، نیز در این جلسه با بیان این مطلب گفت: جهاد دانشگاهی در حوزه علوم انسانی و اجتماعی دارای سه پژوهشکده علوم اجتماعی، علوم انسانی و علوم توسعه است که در پژوهشکده علوم اجتماعی در زمینه‌های جامعه‌شناسی، روان‌شناسی اجتماعی و مطالعات جوانان و مناسبات نسلی فعالیت دارد. همچنین دو پژوهشکده دیگر به ترتیب در چهار و پنج گروه فعالیت می‌کنند.

قبادی تصریح کرد: یکی از محورهای فعالیت ما براساس رهنمودهای مقام معظم رهبری مبنی بر برنامه‌ریزی برای تقویت و هم‌افزایی هویت ملی و دینی مردم به ویژه جوانان، موضوع «هویت‌شناسی و هویت‌بخشی» است که 29 آبان‌ماه همایشی را نیز در این زمینه برگزار کردیم.
وی افزود: توجه به مسایل مهم و چالش‌های اساسی جامعه، توجه به شعارهای مقام معظم رهبری و نامگذاری‌های سالانه، انتشار مجلات علمی ـ پژوهشی و انتشار کتاب‌ها و مجلاتی برای بیان جلوه‌های ذوقی ادبی و هنری ایرانیان از شخصیت‌های مذهبی مانند پیامبر(ص) از دیگر برنامه‌های جهاد در حوزه علوم انسانی و علوم اجتماعی است.
قبادی، برپایی همایش بین‌المللی پیامبر اعظم(ص) و برنامه‌ریزی برای روزآمدسازی شهرسازی با ارزش‌های اسلامی و تطبیق ساخت و ساز شهرها براساس معیارهای اسلامی را از دیگر برنامه‌ها و فعالیت‌های پژوهشگاه علوم انسانی جهاد دانشگاهی برشمرد.
وی همچنین در جلسه مشترک مدیران جهاد دانشگاهی و مسئولان پژوهشگاه جامعة‌المصطفی پیشنهاد داد تا جامعة المصطفی، با برپایی نشست های علمی و تخصصی، گفتمان علمی طلاب را تقویت کند تا بتوانند در کشورهای خود مثمر ثمر باشند.
قبادی برای همکاری در این زمینه اعلام آمادگی و با طرح این پرسش که با وجود دریایی از علوم اسلامی، چقدر توانسته‌ایم مخاطبان خودمان را متوجه اصالت خود کنیم و جلوی موضوعاتی مانند ناامید و پوچی را بگیریم اظهار کرد: بازآفرینی ظرفیت‌های معرفتی اسلامی برای پاسخگویی به نیازهای انسان معاصر، بهره‌مندی از عناصر هنری، ادبی و بیانی در این راه، راه‌اندازی رشته‌های تخصصی ویژه آموزش و ارزیابی دائمی کارآمدی نیروهای خروجی جامعة‌المصطفی و انجام مطالعات تطبیقی از جمله کارهایی است که جامعة‌المصطفی می‌تواند آن‌ها را در دستور کار قرار دهد.
«سعید پورعلی» معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی، نیز در جلسه انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان جهاد دانشگاهی و جامعة‌المصطفی العالمیه در قم با بیان این مطلب تصریح کرد: جامعة‌المصطفی العامیه به علت داشتن استادان و اعضای هیئت علمی برجسته می‌تواند این ظرفیت را در اختیار سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان برای راه‌اندازی نهضت پاسخگویی به شبهات قرار دهد.
پورعلی ادامه داد: آموزش خبرنگاری به طلاب جامعة‌المصطفی العالمیه به ویژه در حوزه خبر قرآنی می‌تواند یکی دیگر از موارد همکاری میان این دو نهاد باشد.
وی، ایجاد تعامل میان طلاب و استادان جامعة‌المصطفی العالمیه با مجموعه‌های دانشگاهی از طریق جهاد، توسعه فعالیت‌های نوع دوستانه و خیرخواهانه، تعامل درباره موضوع ایران‌شناسی، آموزش افکارسنجی و نظرسنجی و نشر آثار دانشجویی را از دیگر محورهای امکان تعامل میان این دو نهاد عنوان کرد.
وی تأکید کرد: عده‌ای تلاش می‌کنند تا بین دین و علم جدایی بیندازند، اما جهاد دانشگاهی با تشکیل کانون‌های تخصصی علوم و قرآن می‌خواهد نشان دهد که میان این دو جدایی وجود ندارد.
در ادامه حجت‌الاسلام والمسلمین «علیرضا اعرافی» رئیس جامعة‌المصطفی العالمیه افزود: با توجه به عرصه‌های گسترده فعالیت‌های این دو نهاد تصمیم گرفتیم تا همکاری‌ها توسعه یابد و به همین دلیل امروز تفاهم‌نامه‌ای در چهار حوزه فرهنگی، پژوهشی، آموزشی و بین‌الملل به امضا رسید و کمیته‌ای نیز برای پیگیری آن پیش‌بینی شد.
رئیس جامعة‌المصطفی العالمیه تصریح کرد: امروز جامعة‌المصطفی العالمیه بیش از 200 مؤسسه، مرکز و شعبه همچنین17 هزار طلبه در داخل و خارج از کشور در 80 رشته و گرایش دارد که می‌تواند دایره وسیعی در حوزه‌های مختلف در سطح بین‌الملل ایجاد کند.
وی افزود: جهاد دانشگاهی هم تولیدات و خدمات قابل تقدیری در عرصه‌های مختلف دارد که ما می‌توانیم در زمینه صدور این تولیدات از طریق شعب و دانش آموختگان خود همکاری کنیم.


وی تأکید کرد: عرصه وسیعی برای همکاری در زمینه ارایه خدمات آموزشی، پژوهشی، افکارسنجی و ... با توجه به وجود پژوهشگاه‌های فرهنگ و هنر و علوم انسانی در جهاد دانشگاهی وجود دارد و جامعة‌المصطفی العالمیه می‌تواند افقی بین‌المللی را بر روی جهاد دانشگاهی باز کند.
در پایان این جلسه و پس از انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان جهاد دانشگاهی و جامعة‌المصطفی العالمیه، هجدهمین زبان خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا) بر اساس تفاهم‌نامه منعقد شده میان این دو نهاد، به طور رسمی افتتاح شد.
حجت‌الاسلام والمسلمین اعرافی در خاتمه امضای تفاهم‌نامه همکاری میان جهاد دانشگاهی و جامعة‌المصطفی العالمیه درباره این تفاهم‌نامه گفت: این دو نهاد از قبل همکاری‌های بسیار خوبی را در حوزه فعالیت‌های قرآنی و خبرگزاری ایکنا داشتند و 10 زبان خبرگزاری ایکنا با همکاری جامعة‌المصطفی راه‌اندازی شده بود و امروز هم زبان سواحیلی به عنوان هیجدهمین زبان ایکنا با همکاری این نهاد افتتاح شد.
همچنین رحیم خاکی، رئیس سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان ایران قبل از افتتاح این زبان گفت: فعالیت آزمایشی این زبان که تعداد زیادی از مردم آفریقا به آن تکلم می‌کنند، از یک ماه قبل آغاز شد و تاکنون 420 خبر و مطلب به این زبان بر روی خروجی ایکنا قرار گرفته است و امروز شاهد افتتاح رسمی آن هستیم.
خاکی، همچنین جامعة‌المصطفی را یکی از بهترین و اصلی‌ترین نهاد‌های همکار سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان ایران عنوان و اظهارکرد: براساس تفاهم‌نامه امضاشده میان جهاد دانشگاهی و جامعة‌المصطفی قرار است هر سال دو زبان و سه شعبه خارجی به مجموع زبان‌ها و شعب ایکنا اضافه شود.
وی گفت: هم‌اکنون ایکنا اخبار خود را به 18 زبان منتشر می‌کند و دارای هشت شعبه در کشورهای خارجی است که با همکاری جامعة‌المصطفی العالمیه فعال هستند.
رئیس سازمان فعالیت‌های قرآنی دانشجویان ایران همچنین از اعلام آمادگی این سازمان برای همکاری در زمینه‌های اعزام قراء به کشورهای خارجی، برپایی نمایشگاه و کارگاه‌ها و نشست‌های علمی با جامعة‌المصطفی خبر داد.ح/الف