عمومی | پژوهشگاه فضایی ایران

رویداد بارش شهابی «برساوش» در نیمه شب ۲۱ مرداد

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اصفهان،مهدی اسحاقی مدیر مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان در خصوص علت رویداد بارش شهابی اظهار داشت: رخداد بارش‌های شهابی حاصل عبور زمین در مدار خود به دور خورشید از میان توده‌های خرده سنگ باقی مانده از عبور دنباله‌دارها است.

وی افزود: ابعاد این خرد سنگ‌ها در حد میلی‌متر و سانتی‌متر است که در هنگام عبور زمین از میان این توده‌ها، خرده‌سنگ‌ها در برخورد با جو زمین سوخته و ایجاد نور می‌کنند اما بعضاً خرده‌سنگ‌هایی در ابعاد متر وجود دارند که ضمن ایجاد نور بسیار شدید، یک مسیر حرکت خیلی درخشان ایجاد کرده که امتداد این مسیر حرکت تا زمین می‌رسد و به آن‌ها «آذرگوی» می‌گویند.

مدیر مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان ادامه داد: آذرگوی‌ها خرده‌سنگ‌های بزرگی هستند که مقداری از آن‌ها می‌سوزد و باقی مانده آن‌ها با زمین برخورد می‌کند که برخورد این شهاب‌ها در مناطق مسکونی می‌تواند خطرناک باشد اما برای کسانی که از محل برخورد این شهاب‌ها دور هستند بسیار دیدنی است و نوری معادل ماه شب ۱۴ دارد.

وی در خصوص نام‌گذاری بارش‌های شهابی تصریح کرد: بارش‌های شهابی در نزدیکی هر صورت فلکی که صورت بگیرد نام همان صورت فلکی روی آن می‌گذارند و بارش شهابی که در نیمه شب ۲۱ مرداد ماه اتفاق می‌افتد بارش شهابی«برساوش» نام دارد که در نزدیکی صور فلکی برساوشی هر ساله تقریباً در همین زمان رخ می‌دهد.

اسحاقی تاکید کرد: در طول سال شاهد ۶ بارش شهابی مهم هستیم که ناشی از عبور کره زمین از توده‌های مختلف دنباله‌دارها است.

وی اوج این رویداد نجومی در سال جاری را آخر شب ۲۱ مرداد تا بامداد ۲۲ مرداد اعلام کرد و بیان داشت: زمین اواخر تیر ماه وارد این توده خرده سنگ شده و اول شهریور ماه از آن خارج می‌شود و حدوداً ۲۱ الی ۲۲ مرداد ماه که در وسط توده قرار می‌گیرد ، بیشترین چگالی خرده سنگ و برخورد را دارد و تخمین زده شده است حدود ۶۰ تا ۷۰ شهاب در ساعت مشاهده شود.

مدیر مرکز آموزش نجوم ادیب اصفهان با اشاره به اهمیت این رویداد شهابی خاطرنشان کرد: از خصوصیات مهم این بارش شهابی این است که شب ۲۱ مرداد اولین شب ماه قمری است و نور ماه مزاحم رصد شهاب‌ها نخواهد شد و همچنین در این شب چهار سیاره مریخ، ناهید، مشتری و زحل به راحتی و با چشم غیرمسلح قابل رویت هستند و اگر به سمت جنوب بایستیم مریخ را به شکل ستاره‌ای نارنجی و قرمز رنگ می‌بینیم که بهترین شرایط رصد مریخ است.