همکاری مشترک کانون های تفکر دانشگاه یزد با مرکز همکاری های تحول و پیشرفت» ریاست جمهوری
به گزارش دریافتی از دبیرخانه کانونهای تفکر دانشگاه یزد، در ابتدای جلسه مهندس حمیدرضا قمی عضو شورای اسلامی شهر یزد، با خوشامدگویی به نمایندگان مرکز تحول و پیشرفت، این مرکز را یکی از فعال ترین بخشهای نهاد ریاست جمهوری دانست که افزایش همکاری های آن با نهادهای فعال در شهر یزد، زمینه ساز اتفاقات مثبتی برای استان خواهد بود.
گزارش اقدامات کانونهای تفکر آب و شهر هوشمند
دکتر سعید عطار، رئیس دبیرخانه کانونهای تفکر دانشگاه یزد، با مروری بر زمینه های تاریخی شکل گیری کانونهای تفکر در تجربه جهانی، تاسیس کانونهای تفکر دانشگاه یزد را ناشی از رویکردی آسیب شناسانه به توسعه استان دانست.
به گفته وی، از حدود دو سال پیش دانشگاه یزد با تعریف ماموریتی جدید در راستای یک دانشگاه متعهد به مسائل توسعه استان و با هدف ایجاد همگرایی و هم افزایی میان مدیران دولتی، نخبگان دانشگاهی و اهالی کسب و کارها و نهادهای مدنی، اقدام به تاسیس کانون تفکر شهر هوشمند و سپس کانون تفکر آب کرد. کانونهای تفکر اقتصاد یزد، سلامت اجتماعی و گردشگری نیز پس از آن تاسیس شدند تا در نهایت، منظومه خوبی از مسائل، چالشها و فرصتهای استان در نظر گرفته شوند.
در نهایت، دکتر عطار پیشنهاد کرد مرکز تحول و پیشرفت ریاست جمهوری و کانونهای تفکر دانشگاه یزد می توانند در دو حوزه انتقال تجربه ها (در قالب تبادل نتایج پژوهشها و یافته ها) و برگزاری جلسات مشترک دوره ای در یزد و تهران، همکاری دو جانبه موثری را شکل دهند.
سپس دکتر علی اصغر سمسار یزدی، دبیر کانون تفکر آب، گزارشی از اقدامات کانون ارائه کرد. به گفته وی، کانون تفکر آب در بیش از یک سال و نیم فعالیت خود، اقدامات موثری در همگرایی میان بخشهای مختلف استان در حوزه آب انجام داده است.
دکتر سمسار با اشاره به سه بیانیه کانون در موضوعات تغییرات اقلیمی، سیمای منابع آبی استان و در نهایت، مدیریت مصرف آب در حوزه کشاورزی، تهیه این متنها را حاصل جلسات متعدد میان مدیران بخشهای مختلف درگیر در مساله آب و اعضای هیئت علمی دانشگاههای استان دانست.
به نظر وی، یکی از اقدامات موثری که می تواند زمینه همکاری مشترک را فراهم کند، مطالعه در مورد نمونه های موفق در زمینه اصلاح مدیریت مصرف آب در حوزه کشاورزی و حمایت سازمانهای مربوطه از ترویج این نمونه ها و تشویق کشاورزان است.
در ادامه جلسه، دکتر علی اکبر جعفری ندوشن عضو هیئت علمی دانشگاه یزد به دانش بومی استان در حوزه آب به خصوص نظام فکری قنات به عنوان یک شرکت سهامی عام و ضرورت استفاده از این دانش، مهندس حسن بلندیان مدیرعامل اندیشکده صنعت، فناوری و اقتصاد، به نقش مخرب شرکتهای خارجی در حوزه آب در گذشته و دکتر مجید میررکنی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد به نقش مهم دانشگاه یزد در تاسیس مراکز آموزشی در حوزه آب و دکتر محمد حسین معماریان و دکتر حسین ملکی نژاد از اعضای هیئت علمی دانشگاه یزد نیز به مسائل آب استان و زمینه های همکاری مشترک اشاره کردند.
امیر جهانگرد دبیر کانون تفکر شهر هوشمند نیز گزارشی از اقدامات و برنامه های کانون از جمله تدوین سند بیانیه چشم انداز شهر هوشمند یزد و بررسی پروژه های انجام شده در زمینه هوشمندسازی حمل و نقل، انرژی، مدیریت منابع آب، مدیریت پسماند، آموزش و سلامت و مشارکت شهروندی ارائه کرد.
به گفته وی، کانون تفکر شهر هوشمند دانشگاه یزد در مدت زمان اندکی که از تشکیل آن گذشته، توانسته است اقدامات موثری در زمینه توجه مسئولین شهری به موضوع شهر هوشمند انجام دهد.
سپس مهندس مهدی سالاری، مدیرعامل منطقه ویژه علم و فناوری یزد به تجربیات منطقه ویژه در حوزه شهر هوشمند و انجام مراحل اولیه همکاری با شرکت AIT اتریش و مهندس مسعود تاج آبی مدیر عامل سازمان فاوا شهرداری یزد به پروژه های مختلف شهر یزد در حوزه هوشمندسازی شهر یزد اشاره کردند.
زمینه های همکاری مشترک
دکتر محمدحسین سجادی رئیس مرکز تحول و پیشرفت نهاد ریاست جمهوری، با اشاره به تجربیات خوب شهر یزد در حوزه های مختلف و تجربیات همکاری مرکز با نهادهای شهری یزد، زمینه را برای افزایش همکاری های مشترک مناسب دانست.
وی با اشاره به دفاتر متعدد نمایندگی مرکز در سفارتخانه های ایران در شهرهای مهم دنیا از جمله وین، مسکو و چند شهر دیگر اروپایی، موضوعاتی مانند دروازه های بین المللی، تعامل با رایزن ها، انتقال تجربیات و فناوری و نهادسازی را از جمله مواردی دانست که مرکز تحول و پیشرفت ریاست جمهوری می تواند در نقش مشاور و تسهیل کننده امور برای کانونهای تفکر دانشگاه یزد انجام دهد.
دکتر سجادی با اشاره به حمایت مرکز از استارت آپ ها به این نکته تاکید کرد که مرکز می تواند در مجموعه معاونت علمی و فناوری، در بحث های حمایت از شرکتهای دانش بنیان و احراز صلاحیت این شرکتها نیز با بخشهای مرتبط در استان یزد همکاری داشته باشد.
سپس میثم عابدی و دکتر مجید رسولی، رئیس و مشاور گروه الکترونیک، مخابرات و رباتیک مرکز تحول و پیشرفت با اشاره به پروژه های مرکز در حوزه آب (از جمله آبهای ژرف، باروری ابرها و پساب ها) و شهر هوشمند، به بیان دیدگاههای خود در مورد زمینه های همکاری مشترک پرداختند.
در این نشست، جواد منصوری کارشناس شرکت آب منطقهای یزد، دکتر مجید تجملیان عضو هیئت علمی دانشگاه تفت، مهندس مهدی پارسائیان کارشناس اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات یزد، مهندس احسان پروانه کارشناس مرکز خلاقیت های شهرداری یزد، دکتر مجید پژوهان عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، مهندس محمدحسین زارع مدیر فناوری اطلاعات استانداری یزد، دکتر مهدی فلاح تفتی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد، دکتر امین نظارات عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور یزد، مرتضی خانی از منطقه ویژه علم و فناوری یزد، احسان کریمی میبدی نماینده صدا و سیمای استان یزد، مصطفی صلاحی، محمدصادق سلحشور و عیسی کاظمی کارشناس و مشاور مرکز تحول و پیشرفت نیز حضور داشتند.
مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری
این مرکز در سال ۶۲ با عنوان «دفتر بررسیها و مطالعات علمی و صنعتی نخست وزیری» به منظور ارائه مشاوره علمی و صنعتی به دستگاههای اجرایی کشور ایجاد شد. بین سالهای ۶۸ تا ۷۸، با پایان یافتن دفاع مقدس، بازسازی و لزوم سازندگی کشور، فعالیتهای این دفتر در زمینه توسعه فناوریهای پیشرفته گسترش یافت. همچنین با حذف پُست نخست وزیری در قانون اساسی، این دفتر به مجموعه ریاست جمهوری منتقل شد. در سال ۷۸ به منظور کمک به فرآیند توسعه فناوری کشور و گسترش همکاریهای داخلی و بینالمللی، عنوان این دفتر به «دفتر همکاریهای فناوری ریاست جمهوری» تغییر نام داد. در سال ۹۶ و در ادامه تکامل ماموریت های محوله به این مرکز و با توجه به لزوم نگاه کلان به پیشرفت کشور، عنوان این مرکز به «مرکز همکاری های تحوّل و پیشرفت ریاست جمهوری» تغییر یافت. در راستای شتابگیری پیشرفت کشور، این مرکز ضمن ارتقای فعالیتهای گذشته، محورهای کاری زیر را در دستور کار خود دارد:
۱- فناوریهای نوظهور و راهبردی؛
۲-اقتصاد مقاومتی
۳-ساازوکارهای نرم و اجتماعی
۴-فرصتها و همکاریهای بینالمللی