عمومی | دانشگاه علوم پزشکی همدان

۱۰ تا ۱۶ مردادماه (هفته جهانی تغذیه با شیر مادر )


تغذیه با شیر مادر یک راه حل جهانی برای فراهم نمودن فرصت های برابر و شروع عادلانه زندگی برای تمام افراد است. این شیوه تغذیه، سلامت، رفاه و بقای زنان و کودکان در سراسر جهان را ارتقا می دهد.

به گزارش پایگاه خبری وب‌دا در همدان، اهداف هفته جهانی تغذیه با شیرمادر ۲۰۱۸ :

آگاه کردن مردم در مورد ارتباط بین تغذیه با شیرمادر با تغذیه خوب، امنیت غذایی و کاهش فقر

تثبیت تغذیه با شیرمادر بعنوان زیربنای زندگی سالم

مشارکت افراد و سازمانها برای تاثیر بیشتر

تقویت موقعیت برای ترفیع تغذیه با شیر مادر بعنوان بخشی از تغذیه خوب، امنیت غذایی و کاهش فقر

شیرمادر کاملا برای تامین نیازهای تغذیه ای و ایمونولوژیکی کودک طراحی شده است. تغذیه با شیر مادر یک روش طبیعی و مطلوب تغذیه کودکان و ارتقا دهنده پیوند عاطفی بین مادر و کودک بدون توجه به موقعیت است. گر چه نرخ شروع تغذیه با شیرمادر در جهان نسبتا بالا است ، اما فقط ۴۰ درصد از تمام شیرخواران زیر ۶ ماه به طور انحصاری با شیرمادر تغذیه می شوند و فقط ۴۵ ٪ آنان تغذیه با شیر مادر را تا ۲۴ ماهگی ادامه می دهند. افزایش تغذیه مطلوب با شیرمادر می تواند از مرگ بیش از ۸۲۳ هزار کودک و ۲۰ هزار مادر در هر سال پیشگیری نماید. عدم تغذیه با شیر مادر با درجه کمتر هوش ارتباط دارد که منجر به زیان اقتصادی در حدود ۳۰۲ میلیارد دلار در سال می شود.

برای ایجاد محیطی که از شیردهی زنان حمایت کند، موانع بسیاری وجود دارد. این موانع شامل کمبودها در خدمات بهداشتی، سیستم های حمایتی جامعه، خانواده و محیط کار و سیاست های اشتغال و بازاریابی تهاجمی جانشین شونده های شیرمادر هستند.

شواهد قوی وجود دارد که تغذیه مطلوب با شیرمادر اثرات زیر را برای مادر و کودک دارد :

مادر: به فاصله گذاری بین تولدها کمک می کند، خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان و خطر ابتلا به فشار خون بالا را کاهش می دهد

کودک: با بیماری های عفونی مبارزه می کند، بروز و شدت اسهال، و عفونت های تنفسی و اوتیت مدیای حاد را کاهش می دهد، از پوسیدگی دندان و ناهنجاری فک پیشگیری می کند و موجب افزایش هوش کودک می شود .

سازمان جهانی بهداشت و یونیسف موارد زیر را توصیه می کنند :

شروع زود هنگام تغذیه با شیر مادرظرف یک ساعت اول تولد

تغذیه انحصاری با شیرمادر برای ۶ ماه اول زندگی

ادامه تغذیه با شیر مادر تا ۲ سالگی یا بیشتر، همراه با عرضه غذاهای کمکی مغذی، کافی و سالم از پایان ۶ ماهگی به بعد

هزینه های کوتاه مدت و بلند مدت عدم تغذیه با شیر مادر ، کل جامعه را به شیوه های زیر تحت تاثیر قرار می دهد : کودکانی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند، ضریب هوشی IQ کمتری دارند و شانس آنها برای دستیابی به آموزش خوب کمتر است و پس از آن در زندگی درآمد کمتری کسب می کنند . میزان کم تغذیه با شیر مادر با افزایش بیماری و در نتیجه نیاز بیشتر به مراقبت های بهداشتی درمانی و افزایش هزینه های درمان ارتباط دارد . تولید، بسته بندی، ذخیره سازی، توزیع و آماده سازی فرمولای شیرخوار به محیط زیست آسیب می رساند.

" ۱۰۰۰ روز اول زندگی حیاتی است زیرا این زمانی است که اساس تکامل انسان در حال شکل گیری است. تغذیه با شیر مادر امنیت غذایی را برای شیرخواران از آغاز زندگی فراهم می کند و به امنیت غذایی کل خانواده نیز کمک می کند.

سیاست هایی که تغذیه مطلوب شیرخواران و کودکان را حفظ، ترویج و حمایت می کند باید شامل تامین امنیت غذایی برای تمام زنان باردار و شیرده باشد . تغذیه با شیر مادر یکی از نمونه های اصلی ارتباطات عمیق بین سلامت انسان و اکوسیستم طبیعت است. شیرمادر غذایی طبیعی و تجدید پذیر است که از لحاظ زیست محیطی ایمن و سبز است زیرا تولید و عرضه آن به مصرف کننده بدون آلودگی ، بسته بندی یا تولید زباله است.

برآورد شده است که تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی را حدود ۱۰درصد در مقایسه با تغذیه با فورمولا کاهش می دهد.در کشورهای با درآمد کم و متوسط، شیرخوارانی که با شیرمادر تغذیه شده اند ، ۲۱ درصد خطر مرگشان در سال اول زندگی در مقایسه با کودکانی که هرگز با شیرمادر تغذیه نشده اند، کمتر است.

تغذیه با شیر مادر یکی از بهترین سرمایه گذاری ها در سلامت جهانی است. هر ۱ دلار سرمایه گذاری در تغذیه با شیر مادر۳۵ دلار بازده اقتصادی دارد . دوره کوتاه تر تغذیه کودکان با شیر مادر با افت ۶.۲ واحد از امتیازضریب هوشی ) IQ ) همراه است. و عدم تغذیه با شیر مادر با زیان های اقتصادی در حدود ۳۰۲ میلیارد دالر در سال یا ۴۹.۰ ٪ درآمد ناخالص ملی در سطح جهان همراه است

اقدامات هر جا که هستید، می توانید در مورد تغذیه با شیر مادر به عنوان زیربنای زندگی، آگاهی بدهید، تثبیت کنید، جلب مشارکت کنید و موقعیت را تقویت کنید . می توانید برخی اقدامات ذیل را در نظر بگیرید : آگاه کنید :

آگاهی از خطرات و معایب تغذیه مصنوعی را به خصوص در جمعیت آسیب پذیر، افزایش دهید .

به دیگران در مورد اثرات مادام العمر تغذیه مطلوب با شیر مادر اطلاع رسانی کنید.

تغذیه با شیر مادر را به عنوان راهی برای کاهش رد پای کربن در محیط زیست ترویج کنید.

در مورد هزینه عدم تغذیه با شیر مادر برای خانواده ها و کشورها صحبت کنید .

تثبیت کنید :

حفظ، ترویج و حمایت از تغذیه انحصاری با شیر مادر را در برنامه های مبارزه با اضافه وزن و چاقی واردکنید .

تغذیه با شیر مادر را در برنامه های سلامت و تکامل نوزادان، کودکان، نوجوانان و مادران ادغام کنید .

مشارکت بدهید :

سازمان هایی را که در زمینه تغذیه، گرسنگی، امنیت غذایی، کمک غذایی، محیط زیست، تغییرات آب و هوایی و کاهش فقر فعالیت می کنند، مشارکت دهید .

مردان و سایر حامیان خانوادگی را برای مراقبت و مسئولیت های خانوادگی شریک و سهیم کنید .

ظرفیتی از تیم های چند رشته ای متشکل از متخصصین تغذیه با شیر مادر و غیر متخصصین جهت ایجاد زنجیره گرم حمایت از مادران ایجاد کنید .

تقویت کنید :

بیمارستان های دوستدار کودک و برنامه های اجتماعی که مادران شیرده را حمایت و مشاوره می کنند، ترویج کنید .

سیاستهای حفاظت از والدین و مرخصی زایمان با پرداخت حقوق بر اساس کنوانسیون حفاظت از زایمان سازمان بین المللی کار را به عنوان حداقل استاندارد تصویب و اجرا کنید .

کد بین المللی بازاریابی جانشین شونده های شیر مادر و قطعنامه های سازمان جهانی بهداشت را بطور کامل اجرا و پایش کنید .

تاثیرات تولید، توزیع و زنجیره مصرف شیر مصنوعی را بر محیط زیست پایش کنید .

از سرمایه گذاری بیشتر در برنامه های تغذیه با شیر مادر در تمام سطوح دفاع کنید .

ما می توانیم با هم برای آینده ای سالم، مرفه و پایدار تلاش کنیم شعار هفته جهانی تغذیه با شیر مادر در سال ۲۰۱۸ عبارت است از: تغذیه با شیرمادر: زیربنای زندگی سالم . تغذیه مطلوب با شیر مادر با اثرات مثبت و ماندگار در طول دوران زندگی مادر و کودک، به جلوگیری از تمام انواع سوء تغذیه کمک می کند. تغذیه با شیر مادر یک تصمیم هوشمندانه برای آب و هوای سالم است که به تامین امنیت غذایی حتی در بحران ها کمک می کند. حفظ، حمایت و ترویج تغذیه با شیر مادر برای سلامتی سیاره ما و ساکنین آن حیاتی است. تغذیه با شیر مادر بیش از آنکه زیربنای تکامل سالم کودک باشد، پایه و اساس توسعه کشور است.

ترجمه : سوسن سعدوندیان ، دکتر شهناز علایی دفتر سلامت جمعیت خانواده و مدارس، اداره سلامت کودکان

تدوین: مدیریت سلامت خانواده، جمعیت و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان