نشست «نقش شاه اسماعیل صفوی در عصر رنسانس اروپا» برگزار شد
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛ یکی از مهمترین مشخصههای پیروزی انقلاب اسلامی را میتوان وحدت هویت دینی ملت ایران با وجود تمامی تفاوتهای قومی و زبانی دانست.
به گواه بسیاری از محققین و پژوهشگران، دوران حکومت خاندان صفوی که از دیار اردبیل به پا خواستند و توانستند به رهبری نوجوانی ۱۳ ساله به نام اسماعیل صفوی قریب به ۳۰۰ سال بر ایران یکپارچه با به رسمیت شناختن مذهب شیعی حکومت کنند؛ یکی از دوران پرشکوه تاریخ تمدن ایران زمین به شمار میآید.
این خاندان با تکیه بر وحدت دینی توانستند دولت و سرزمین یکپارچه و قدرتمندی را تشکیل و دوران شکوهمندی از نظر دین، علم، هنر و اقتدار ملی را رقم بزنند.
در همین راستا و با توجه به اهمیت هویت دینی و مذهبی و تقویت خودباوری مستعدانبرتر استان به بهانه روز شیخ صفیالدین اردبیلی و هفته استان اردبیل، نشست هماندیشی با عنوان «نقش شاه اسماعیل صفوی در عصر رنسانس اروپا» به همت بنیاد نخبگان استان اردبیل برگزار شد.
در این نشست، داور شیخاوندی؛ جامعهشناس و برنامهریز اجتماعی با اشاره به سخنان ادوارد براون انگلیسی که عنوان می کند: «عهد صفویان دوره شکفتن غنچههای امید ایرانیان و موسم بهار آمال شیعیان است»، بر نقش مهم خاندان صفوی در احیای یکپارچگی ملت ایران زیر قدرت واحد و مذهب واحد تاکید کرد.
وی افزود: شاه اسماعیل صفوی از افرادی چون سلطان محمود غزنوی و سلجوقیهای متعصب و تیمور تاتار به مراتب شایستهتر به ستایش و تمجید است.
شیخاوندی ادامه داد: با مقایسه تطبیقی تاریخهای میلادی، شمسی و قمری میتوان مشاهده کرد که قرن پانزدهم میلادی یکی از قرونی است که اتفاقات بسیار بزرگی در جهان رخ داده است. یکی از این رخدادهای بزرگ باززایی ایران قدیم توسط نوجوان ۱۳ سالهای است که به خونخواهی پدر و جد پدری خود برخاسته و رهبری پیروزمندانهای در جبهههای نبرد دارد تا جایی که که میتوان وی را از نوادر تاریخ دانست. پس از پیروزی شاه اسماعیل در جنگهای کوچک و بزرگ، مریدان با انواع لقبها از جمله «اردبیل اوغلو»، «بهادر خان» و «سلحشور» از او تمجید کردند.
شیخاوندی در ادامه بیان کرد: اکنون در جهانی زندگی میکنیم که همانند آغاز قرن شانزدهم، دینها، مذهبها، باورهای شرقی و غربی، به قول هانتینگتون، در حال برخورد در سطح جهانی هستند.
وی تصریح کرد: در زمانی که چالشهای جهانی هویت جمعی را تهدید میکنند، شناخت ژرفای هویت کلان جامعیتی ایرانی بازمانده از عصر صفویان و قرون پیش از آن، بیشتر ضامن صلابت و سلامت است.
لازم به ذکر است، این نشست با پرسش و پاسخ و اظهارنظرات پژوهشگران و محققان به پایان رسید.