بررسی موضوعات مهم در حوزه گردشگری استان یزد/ رسیدن به محورهای مشترک
به گزارش دریافتی از دبیرخانه کانونهای تفکر دانشگاه یزد، در ابتدای جلسه مهندس محمد مهدی شرافت رئیس کانون، با مروری بر اهم مباحث مطرح شده در اولین نشست این کانون، گزارشی مختصر از بررسی طرح سند آمایش استان یزد در نشست ۳۱ کانون تفکر آب و تاکید بر اهمیت بررسی این سند در نشست های تخصصی در سطح استان، دستور کار این جلسه را «بررسی موضوعات و مباحث آتی کانون» اعلام کرد.
تمرکز موضوعی یا تمرکز بر سرفصلهای سند آمایش استان در حوزه گردشگری
مهندس شرافت دو مسیر برای پیشبرد مباحث آینده کانون را شامل بررسی موضوعی و خاص بر اساس انتخاب محورهایی چون «گردشگری پایدار»، «گردشگری و دغدغههای فرهنگی»، «زیر ساختهای گردشگری»، «منابع انسانی و گردشگری»، «گردشگری و روابط بین المللی»، «بازاریابی و گردشگری»، «گردشگری فرهنگی و آئینی» و سایر محورهای مشابه یا انتخاب سرفصلهای سه گانه ذکر شده در طرح سند آمایش استان یزد شامل «گردشگری سلامت»، «گردشگری طبیعی» و «گردشگری تاریخی- فرهنگی« به عنوان محور مباحث آینده کانون دانسته و از اعضا خواست به طرح نظرات خود در ارتباط با این موضوع بپردازند.
رویکرد ترکیبی در تعیین سرفصلهای کانون
دکتر سعید عطار عضو هیئت علمی دانشگاه یزد پیشنهاد تعیین سرفصلهایی آینده کانون بر اساس رویکرد ترکیبی و تعیین دسته¬ای از موضوعات به صورت موضوعی و خاص، و بررسی سایر موضوعات با توجه به رویکردهای کلان کشور و مطالبات عمومی جامعه را مطرح کرد.
وی با مهم دانستن تمرکز موضوعی برای نظم بخشی به جلسات گفت و گو در کانون، بررسی برخی محورهای کلانی که بر این حوزه تاثیر می گذارند مانند حوزه بین الملل را مهم دانست.
به گفته وی، ترتیب تقدم و تاخیر این موضوعات نیز می تواند با ضرباهنگ تحولات جامعه تنظیم شود به طوری که رویدادهای مهم در سطح جامعه، می تواند اولویت موضوعی کانون را تعیین کند.
یزد به عنوان قطب خدمات برتر در کشور
استاد سید عبدالعظیم پویا محقق، نویسنده و کارشناس خبره حوزه میراث فرهنگی یزد پس از تحلیل مزایای طرح «یزد کوچک» در زمینه گردشگری برای استان با توجه به سابقه سازگاری با محدودیتهای اقلیمی در استان، پیشنهاد داد کانون پس از ایجاد نگاه آمایشی صحیح، اندیشمندانه و واقع گرا نسبت به مباحث مربوط به گردشگری استان، در تدوین محورها به صورت موضوعی عمل کرده و راهکارهایی برای تبدیل یزد به عنوان یکی از مهمترین قطبهای ارائه خدمات برتر در کشور تهیه و تنظیم کند.
وی همچنین به مزایای حاصل از احیای سنتها و جشنهای اثرگذار گذشته اشاره کرد که کانون می تواند با بررسی عالمانه آنها، برخی از ضعفهای موجود را جبران کند. استاد پویا مزایای حاصل از ثبت جهانی قنات زارچ به عنوان «طولانی ترین قنات ایران و جهان» را مورد بررسی قرار داد.
گونه شناسی فعالیتهای مرتبط با گردشگری استان با تکیه بر اهمیت آموزش و فرهنگ سازی
سیدرضا بهادری مسئول اجرایی کمیته گردشگری پایدار استان یزد پس از برشمردن ۴۰ نوع فعالیت مرتبط با گردشگری در دنیا از بعد نظری و دانشگاهی، حداقل ۱۵ الی ۲۰ مورد از این فعالیتها را در استان یزد قابل اجرا دانسته و بر ضرورت بررسی موضوعی در تدوین محورهای آتی کانون، ارائه دسته بندی مشخص از موضوعات و کار در زمینه آموزش و فرهنگ سازی در این زمینه تاکید کرد.
وی همچنین ترسیم وضعیت موجود استان در رابطه با گردشگری، معرفی محصولات و فعالیتهای حوزه گردشگری استان، ترویج بازاریابی گردشگری، سعی در تغییر نگرشهای موجود ، شناسایی و انتقال مشکلات و چالشهای پیش رو به مسئولین اجرایی و کمک به آموزش نیروهای متخصص در این حوزه را جزء مهمترین وظایف کانون تفکر گردشگری دانست. وی فرهنگ سازی را برای توسعه گردشگری در استان مهم دانست.
اهمیت گردشگری پایدار
دکتر محمد حسین سرائی عضو هیئت علمی دانشگاه یزد با بررسی ناهمگونیهای موجود در استان، بررسی موضوعی و خاص به خصوص در زمینه «گردشگری پایدار» به دلیل اهمیت و نقش این مبحث و ارتباط سایر مباحث مربوط به گردشگری استان با آن را ضروری دانسته و بر اهمیت شناسایی قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدهای گردشگری پایدار در استان تاکید کرد.
به گفته وی می توان همه مباحث کانون را در ذیل موضوع گردشگری پایدار مورد بررسی قرار داد.
تیببن افق کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت با تکیه بر نقش آموزش
حمید رفیعی معاون سابق سرمایه گذاری اداره میراث فرهنگی و مدیر سرمایه گذاری و توسعه منطقه ویژه علم و فناوری استان یزد بررسی موضوعی و خاص مباحث محوری آتی کانون پس از تببین افق کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت موجود در این زمینه و تکیه بر راهکارهای تربیت نیروی انسانی متخصص و ماهر به عنوان کلیدی در ایجاد رشد و توسعه در صنعت گردشگری را اقدامی مهم در صنعت گردشگری برشمرد.
وی همچنین سه رکن مهم در مباحث مربوط به گردشگری استان را «جاذبه¬ها»، «زیرساختها» و «تاسیسات» دانسته و به ضرورت استفاده از ظرفیتها به بهترین شکل ممکن و بهبود زیرساختهای هوایی استان تاکید کرد.
توجه به همزیستی ادیان
مهندس سید حسین آزادی دبیر کمیسیون گردشگری شورای شهر یزد پیشنهاد بررسی موضوعی با توجه به نقش سنتها و وجود همزیستی و سازگاری میان پیروان ادیان مختلف گذشته در تاریخ استان را مطرح و بر ضرورت تشریح خدمات این حوزه و ارائه بازتعریفی از سنتهای مناسب گذشته تاکید کرد.
به گفته وی، با توجه به اینکه یکی از دو محوری که باعث شد تا یزد، ثبت جهانی شود، همزیستی مسالمت آمیز میان ادیان مختلف در یزد بود، کانون تفکر گردشگری می تواند بر این موضوع نیز تمرکز ویژه ای داشته باشد.
تدوین محورهای بومی
دکتر بهزاد کریمی عضو هیئت علمی گروه ایران شناسی دانشگاه میبد پیشنهاد انجام بررسی موضوعی و خاص در تعیین محورها و تدوین نیازها و اولویتهای موجود کانون و تدوین محورهای بومی و منطبق با شرایط استان را مطرح کرد.
اطلاع رسانی در زمینه پتانسیلها و قابلیتهای استان
دکتر علی اکبر جعفری ندوشن عضو هیئت علمی دانشگاه یزد بررسی موضوعی با تکیه بر اطلاع رسانی در زمینه پتانسیلها و قابلیتهای استان یزد و ارائه راهکار در زمینه نحوه معرفی پتانسیلها و قابلیتهای استان در سطح کشوری در گام اول و در سطح بین المللی در گام دوم را ضرورتی مهم برای کانون دانسته و اظهار داشت که کانون باید راهکارهای معرفی قابلیتهای استان به کشور و دنیا را مشخص کند.
وی همچنین مزایای حاصل از گردشگری پایدار برای استان را مورد بررسی قرار داد.
تقویت قدرت تطبیق پذیری
امین علایی راد کارشناس نمایندگی وزارت امور خارجه در یزد پس از طرح نکاتی در رابطه با جایگاه و نقش «نظریه آشوب» در دنیای کنونی و دشواری فرآیند ترسیم افق آینده، لازمه موفقیت در این شرایط را ایجاد نظامهای تطبیق پذیر و پیچیده از جمله در زمینه گردشگری به عنوان یکی از خرده نظامهای اقتصادی استان دانست.
وی پیشنهاد داد کانون پس از بررسی مبانی نظری موجود در زمینه گردشگری در عرصه جهانی، به ارزیابی راهکارهای پیاده سازی و اجرای آنها در استان بپردازد.
تعیین خط مشی های صنعت گردشگری استان و تولید محتوا در این حوزه
دکتر محمدعلی بهجتی اردکانی عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور اردکان با بررسی حوزه اختیارات و وظایف کانون، پیشنهاد تعیین خط مشی های گردشگری استان و ریشه یابی مشکلات مربوط به آن ازسوی کانون و تمرکز بر تولید محتوا در این حوزه از طریق انتشار بیانیه و ایفای نقش بازوی فکری را مطرح کرد.
وی بر ضرورت دعوت از مسئولین اجرایی استان و اعضای دانشگاه علوم پزشکی تاکید کرده و رونق گردشگری استان را نیازمند گسترش تبلیغات و آموزش دانست.
گردشگری، شمشیری هزار کاربرد
سید محمدرضا فهیمی بافقی مشاور هنرسرای معماری استان یزد گردشگری را به مثابه شمشیری هزار کاربرد دانسته که در صورت بهره برداری صحیح، دارای منافع و مزایای بسیاری برای استان خواهد بود.
وی پیشنهاد بررسی موضوعی و کلی محورهای کانون را مطرح و بر ضرورت مشخص کردن مطالبات کانون از صنعت گردشگری استان تاکید کرد.
در انتهای نشست، مهندس شرافت اثربخشی طرح مسائل مختلف در کانون را منوط به رسیدن به محورهای مشترک و کمک به تصمیم سازی برای سیاستگذاران حوزه گردشگری در استان دانست.
دکتر عطار نیز با مروری بر تجارب سایر کانونهای تفکر دانشگاه یزد در حوزه تدوین موضوعات، بر این نکته تاکید کرد که باید برای جلوگیری از افتادن در مسیرهای نادرست در توسعه گردشگری استان، از هم اکنون با استفاده از رویکردهای مبنایی، به موضوعاتی بپردازیم که هم باعث افزایش فرصتها در حوزه گردشگری استان می شود و هم از آسیبهای احتمالی آن جلوگیری می کند.
در این جلسه مقرر شد، فهرستی از موضوعات مطرح شده در حوزه گردشگری استان، تدوین و در جلسه آینده در مورد آنها تصمیم گیری شود. همچنین مقرر شد، موضوع توافق نامه میان دانشگاه و اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد برای حمایت بیشتر اداره کل میراث از کانون تفکر گردشگری دانشگاه یزد نیز مورد بررسی قرار گیرد.
در این نشست محمد مهدی لسان الصدق از شرکت توسعه گردشگری نیز حضور داشت.