تحقیق وتوسعه، مهمترین پیشران نوآوری است
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان ؛ جلسه تبیین اولویت های پژوهشی حوزه فناوری سلامت در دانشکده داروسازی دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه با حضور رئیس بنیاد نخبگان استان برگزار شد.
در این نشست، آوات طاهرپور؛ رییس بنیاد نخبگان استان کرمانشاه گفت: این اندیشه که «دانش قدرت است» سرلوحه رشد و توسعه بسیاری از کشورها قرارگرفته است و همان است که در مراجع و متون غربی به Knowledge is power ترجمه شده است.
وی افزود: گروهی علم را انتخاب میکنند که بتوانند جهان را تبیین کنند و بفهمند و از آن برای زندگی خود و دیگران برداشتهایی کارآمد و سازنده داشته باشند؛ و رویکرد دگردیسی شده دیگر که محمل الهی در آن جا مانده، علم را با رویکرد تغییر جهان و کسب قدرت در مسیر تملک طبیعت خواسته و آموخته است. نتیجه این رویکرد اخیر منجر به بحرانهای زیستمحیطی و پنجه بر رخ طبیعت کشیدن شده است.
طاهرپور ادامه داد: از اهداف ملی و مهم هر کشور میتواند رسیدن به قلههای پیشتازی در علم و فناوری باشد. این مهم با اولویت سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه ( Research and Development ) امکانپذیر است . برخی کشورها در دهههای گذشته تا به امروز با سرمایهگذاری گسترده در این بخش و با در نظر گرفتن آن به عنوان اولویت اصلی، به پیشتازی در علم و فناوری رسیدهاند.
رئیس بنیاد نخبگان استان کرمانشاه اظهار داشت: اروپای غربی و ژاپن با تامین بودجه کافی برای تحقیق و توسعه از قدرت نسبی برخوردار شدند و برای دهها سال ، جهانی با سه قطب یا مرکزیت را در علم و فناوری تشکیل دادند. در حقیقت میتوان دهه گذشته را دهه خیزش علم و فناوری جدید در منطقه قاره آسیا نامید. کشورهایی مانند چین و کر ۀ جنوبی در این مورد قابل توجه هستند.
طاهرپور یادآور شد: در این میان، چین تلاش میکند به یک ابر قدرت علم و فناوری تبدیل شود و کره جنوبی خود را رقیب بسیاری از کشورهای اروپایی جلوه داده است. رشد سرمایهگذاری چین در تحقیق و توسعه، حدود ۳۰% رشد جهانی بودجه R & D و معادل مجموع رشد سرمایهگذاری امریکا و کشورهای اتحادیه اروپاست. امروزه شاهد فعالیت کشورهای جنوب و جنوبشرقی و غرب آسیا هستیم؛ بخصوص در غرب آسیا، به گواهی پایگاههای علمی و استنادی، ایران گوی سبقت را از کشورهای این منطقه از آسیا ربوده و خود را به صورت رقیبی تازه معرفی کرده است.
وی یادآور شد: باید به تناسب مناسبی بین بهرهوری تحقیق و توسعه و هزینه کردها با دیدگاه کارشناسی و نخبگانی دست یافت. تحقیق وتوسعه، مهمترین پیشران نوآوری است. این نوآوری در قالب تولیدات و فرآیندها میتواند منجر به افزایش رفاه اجتماعی و ارتقای سطح زندگی مردم شده و به دنبال آن ایجاد دانش، فناوری، کارآفرینی و اشتغالزایی شود .
رئیس بنیاد نخبگان استان کرمانشاه تاکید کرد: داشتن نگاه جامع و کلان، دیدگاه منطبق بر بازخورد صحیح از اطلاعات و اعتقاد به ظرفیتهای پنهان و ارزشهای جامعه نخبگانی و استعدادهای برتر، زمینه عملکرد وسیع تری ایجاد میکند. با ترویج صحیح علم و تبیین آن برای کسب پایگاه و جایگاه مردمی و آغاز حرکت توسعه از نهاد خانوادهها میتوان به بهرهگیری از منابع عظیم استعدادهای برتر کشور به صورت برنامهریزی شده و با مشارکت خانوادهها پرداخت. این امر مستلزم ملموس شدن خدمات برای جامعه است .
طاهرپور در پایان یادآور شد: با الهام از ماهیت فرآیندهای شیمیایی، میتوان این مدل را ارایه کرد که با کشف دقیق عناصر دخیل در مکانیسم یک فرآیند تحقیق، قادر خواهیم بود اثر معرفها و فاکتورهای موثر بر مسیر آن را به صورت کارآمد مشخص و از آن طریق به صورتی کنترل شده و تحت اختیار، سرعت جریان آن را تحت کنترل درآورد. در ساختار علت و معلولی که معلول را متاثر از مجموعه علل میدانند، با توجه به رویکرد بیان شده میتوان از اتلاف وسیع سرمایه و انرژی مادی و معنوی پرهیز کرد و اقتصادیتر و علمیتر عمل کرد.