عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

ششمین سمپوزیوم و سومین جشنواره ملی خود مراقبتی و آموزش بیمار برگزار شد

گالری عکس ۱:
گالری عکس۲:
ششمین سمپوزیوم و سومین جشنواره ملی خود مراقبتی و آموزش بیمار روز سه شنبه ۲ مرداد ماه ۹۷ مصادف با روز جهانی خود مراقبتی در مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) تالار امام (ره)  برگزار شد.
دکتر رستمیان معاون فرهنگی دانشگاه و رئیس ششمین سمپوزیوم و سومین جشنواره ملی خود مراقبتی و آموزش بیمار، در حاشیه این مراسم گفت: هدف از برگزاری این همایش تاکید بر اهمیت خود مراقبتی و نیاز جامعه و هدف از برگزاری جشنواره انتخاب بهترین‌ها، تقدیر و تشکر از افراد ‌و سازمان‌هایی است که برای سلامتی مردم فعالیت دارند.
وی گفت : در خود مراقبتی به مردم آموزش داده می شود که از خدماتی که در مراکز درمانی ارائه می شود چه زمانی استفاده کنند، با توجه به اینکه سطح سواد سلامت پایین است در بیشتر مواقع مراقبت از خود صورت نگرفته و فرد احساس مسوولیت میگیرد که از خود مراقبت کنند تا طول عمر بیشتر و با کیفیت تر داشته باشند.
رئیس ششمین سمپوزیوم و سومین جشنواره ملی خود مراقبتی و آموزش بیمار با بیان اینکه سهم خود مراقبتی مربوط به نظام سلامت نیست و نظام سلامت راهنما است که اهمیت آن را عنوان می کند  افزود: نظام سلامت باید سطح سواد سلامت را افزایش دهد و به مردم سالم آموزش دهد تا سالم بمانند و برای رسیدن به این امر لازم است سیاست گذاری ها  تغییر کند در دنیا برای ارتقا سطح سواد سلامت مردم به رفاه و سلامت توجه شده است.
دکتر رستمیان افزود: امروز دیگر میکروب ها از مولفه های بیماری زا نیست و عوامل تاثیرگذار بر سلامت محیطی عواملی از جمله فقر، بیکاری، عدم سلامت اجتماعی و برخوردهای استرس زا و....هستند که بسیاری از افراد در ایجاد این عوامل سهم دارند و لازم است مردم سطح سواد سلامت پیدا کنند و احساس کنند مسولیت فردی است و همه بصورت فردی سلامت خود را حفظ کنند.
وی افزود: الویت اول سلامت در خانه ها مدارس و محل کار است که باید محیط سالم و به دور از استرس و محل پرورش سواد سلامت و بکارگیری آن باشند و بعد از آن فراهم کردن امکاناتی در مراکز بهداشت که ایجاد سلامتی کند از جمله واکسیناسیون و مراقبت های مادر و کودک  که در این مراکز صورت می گیرد سپس آموزش سبک زندگی سالم به افراد و در نهایت شاخص هایی برای خود مراقبتی در نظر گرفته شود.
در ادامه دکتر ملک افضلی در تعریف خود مراقبتی بیمار گفت:خود مراقبتی سه‌پایه دارد که یکی از آن آگاهی و دانش فرد
و دیگری مهارت، و سومین پایه محیط حمایتی است که این محیط می‌تواند محیط سیاسی، اجتماعی، اقتصادی،  فرهنگی و معنوی حمایتی باشد.
وی بابیان اینکه برای نهادینه شدن خود مراقبتی باید نظام سلامت را اجتماعی کنیم افزود: نظام سلامتی که اجتماعی است و به درمان بیمار می‌پردازد هیچ‌گاه نمی‌تواند بحث خود مراقبتی را مدیریت کند بنابراین برای مدیریت خود مراقبتی بیمار لازم است اهداف و ساختار نظام سلامت تغییر کند تا از پناسیل های موجود ازجمله سمن‌ها، خیرین و مردم جامعه، سازمان‌های دولتی و بخش‌های خصوصی و بین‌المللی استفاده کند و چنانچه این مجموعه‌ها با یکدیگر همکاری کنند معنای خور مراقبتی تحقق پیدا می‌کند.
دکتر ملک افضلی افزود: معاونت‌های اجتماعی یکی از تغییراتی است که در نظام سلامت برای تحقق این امر و مشارکت و توانمندی مردم و توسعه همکاری‌های بین بخشی تشکیل‌شده و لازم است این معاونت‌ها باید در تمام بخش‌ها ازجمله درمان توسعه پیدا کند.
ایشان ادامه داد: برای فراگیری خود مراقبتی باید تغییرات بنیادین در نظام سلامت رویکردها، برنامه‌ها و اجراها و ... ایجاد کنیم و این تغییرات زمانی رخ می‌دهد که نگاه جدیدی به تمام اجزای نظام سلامت تزریق کنیم.
این جشنواره با برگزاری چهار پانل با موضوع سلامت روان، تغذیه، کاهش مصرف دخانیات و فعالیت‌های فیزیکی به ریاست دکتر نوربالا، دکتر جعفریان، دکتر موسوی و دکتر سیف برگزار شد.
خبرنگار:اخگر
عکس: ربیعی