معاونت تحقیقات و فناوری، میزبان مدیریت توسعه علم و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شیراز
در نشست روز سهشنبه ۱۹ مرداد ۹۷ در سالن شورای معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه، دکتر منظم، مدیر و دکتر فریدی مجیدی، معاون توسعه فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه با دکتر چوبینه مدیر توسعه علم و فناوری و دکتر جهانگیری مدیر دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه علوم پزشکی شیراز دیدار کردند.
دکتر منظم در ابتدا به معرفی ظرفیتهای موجود در سطح ملی ازجمله قوانین برنامه پنجساله کشور، صندوقهای حمایتی، دستورالعملها و آییننامههای موجود در معاونت علمی ریاست جمهوری و همچنین ظرفیتهای موجود در سطح وزارت بهداشت ازجمله شورای فناوری، بستههای تحول و نوآوری، توسعه کارآفرینی و بستههای حمایتی سیاستی را برشمردند. سپس به ظرفیتهای موجود در مجموعه که در قالب چهار گروه ارتباط با صنعت، هماهنگی مراکز رشد و شرکتهای دانشبنیان، تجاریسازی و ثبت اختراعات وجود دارد، ازجمله شورای همکاری صنعت، کمیته فناوری، کمیته اجرایی ارتباط با صنعت، کمیته رابطین، قوانین و آییننامههای مصوب و گرنتهای فناورانه پرداخت.
مدیر توسعه فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه گفت، فناوری از آموزش و پژوهش جدا نیست و اصلاً نمیتوان گفت که فناوری را گسترش میدهیم درحالیکه کاری به آموزش و پژوهش نداریم چراکه اگر فناوری به آموزش و پژوهش وصل نباشد پایدار نیست.
در ادامه اقدامات و تسهیلات و زیرساختهای ایجادشده جهت توسعه کمی و کیفی طرحهای ارتباط با صنعت در دانشگاه علوم پزشکی تهران توسط دکتر شاهنده توضیحات لازم ارائه شد.
در حیطه فناوری نیز، کارشناس این بخش خرامان توضیحاتی در خصوص آمار و فعالیتهای مراکز رشد و شرکتهای دانشبنیان ارائه کرد.
دکتر منظم در حمایت از شرکتهای دانشبنیان گفت: تجربه اندک من این است که تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان یکی از کمکهای بسیار خوب است به شرطی که ارزیابی اولیه درست انجام شود و محصول نهایی نیاز جامعه و بازار باشد.
به نظر من یکی از مهمترین بخشهای حوزه فناوری سلامت بخش توانمندی و فرهنگسازی است که گسترش این بخش تاثیر به سزایی در دستیابی به موفقیتهای ما در این حوزه داشته است. به دلیل عمر کم فعالیتهای حوزه فناوری اساتید ما به این حوزه مسلط نیستند و به همین جهت تلاشهای زیادی ازجمله اقدام به برگزاری دورههای آموزشی با محتوای بهروزرسانی شده کردیم و سعی کردیم کیفیت دورهها را حفظ کنیم. همچنین بادید اهمیت کارآفرینی و اشتغال توانستیم با رایزنی با معاونت اجتماعی فرهنگی برای برخی از این دورهها امتیاز فرهنگی بگیریم.
وی ادامه داد: جهت اهمیت بخشیدن به حوزه فناوری، یک روز در سال را که مقارن با روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه است به نام روز فناوری سلامت در دانشگاه مصوب کردیم و با برگزاری همایش و فن بازار سلامت سعی کردیم در این روز توجهها را به حوزه فناوری جلب کنیم و لازم است این روز در سطح ملی نیز پذیرفته شود.
دکتر فریدی مجیدی گفت: اینکه ما بتوانیم تحقیقاتمان را در راستای فناوری و فناوری را در راستای نیاز جامعه و بازار هدایت کنیم مستلزم بررسیهای فوقالعاده پیچیده است.
در توضیح انتقال فناوری در دانشگاه دکتر فریدی مجیدی گفت: درواقع انتقال فناوری میتواند تا حدودی فرا سازمانی باشد و باید بتوانیم با ارتباط جامعه، دانشگاه و صنعت بتوانیم از ظرفیتهای دانشگاه در راستای حل مشکلات مردم و از ظرفیتهای صنعت در برای حل مشکلات و حمایت از دانشجویان و دانشگاه استفاده کنیم و صنعت نیز از علم بهروز دانشگاه منتفع شود. در دفتر انتقال فناوری تلاش میکنیم با رصد محتوای دانشگاه و نیازهای جامعه این ارتباط را با صنعت برقرار کنیم، در حال حاضر بهصورت تئوریتیکال مباحث را پیش میبریم و در آینده صندوقها و کارگزارانی نیز به سازوکار این دفتر اضافه خواهند شد.
در تکمیل توضیحات وی، دکتر منظم افزود: تابلوی فروش و عرضه محصولات فناورانه،TTO (انتقال فناوری) است و ثروتی که دانشگاه میتواند در حوزه فناوری خلق کند در این حوزه شکل میگیرد. یکی از راههای تجاریسازی اختراعات ثبت و راهاندازی شرکت دانشبنیان توسط اساتید دانشگاه است که این موضوع برای همه اساتید شدنی نیست و لزومی هم ندارد؛ بنابراین انتقال فناوری، کاملکننده حلقه است. اخیراً با عضویت مدیر فناوری بینالملل، این گروه فعالیت خود را در بخش بینالملل نیز آغاز کرده است.
در بخش دیگر و در معرفی فعالیتهای دفتر اختراعات و ابداعات در چهار محور، خانم رحمانی کارشناس این دفتر، به برگزاری کارگاههای مالکیت فکری جهت آگاهی بخشیدن به اساتید و دانشجویان اشاره کردند. از دیگر فعالیتهای این دفتر بررسی و داوری اختراعات داخلی و ثبت اختراعات بینالمللی است.
در پایان، دکتر چوبینه ضمن تحسین بسترسازی و زیرساختهای موجود در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: به نظر میرسد دانشگاههای مادر باید به سمت مدیریت مدرن و جدید پژوهشی پیش بروند. اطلاعات و تجربیات ارزشمندی در این جلسه دریافت کردم، گرچه دانشگاه علوم پزشکی شیراز از مباحث پژوهشی دور نیست و همیشه در تولید مقاله و کارهای پژوهشی و نوآورانه بهعنوان دانشگاه تیپ یک مطرح میشود اما به نظر میرسد در زمینه ارتباط با صنعت خیلی باید کارکنیم و هنوز بستر لازم در مجموعه دانشگاه ما مهیا نیست. مدیریت توسعه علم و فناوری گستره فعالیتی زیادی دارد و باوجود دارا بودن ۸۶ شرکت دانشبنیان و ۶ مرکز رشد، هنوز این مدیریت انسجام کافی را برای حرکت به سمت فعالیتهای فناورانه ندارد و برقراری ارتباط با مدیریت توسعه فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه علوم پزشکی تهران را بسیار مفید دانست و درخواست نمود تا در این مسیر همچنان از تجربیات دانشگاه علوم پزشکی تهران بهرهبرداری نمایند. همچنین در ادامه جلسه، مسئولان حوزه ارتباط با صنعت و فناوری دانشگاه علوم پزشکی شیراز از مرکز آزمایشگاه جامع پیش بالینی دانشگاه که تمامی فناوری موردنیاز این آزمایشگاه، توسط شرکتهای دانشبنیان دانشگاه آن تولید شده است، بازدید به عملآورده و از آن بهعنوان یک افتخار ملی یادکردند.
خبرنگار: سیده فاطمه جوادی