دکتر فتوحی در گفتگو با ایرنا: وقف علمی راه اتصال دانشگاه ها با جامعه و مردم است
دکتر محمود فتوحی در گفتگو با خبرنگار ایرنا ضمن اشاره به تشکیل شورای برنامه ریزی راهبردی دانشگاه صنعتی شریف اواخر سال ۹۳ گفت: این شورا موظف بود برنامه راهبردی آتی دانشگاه را تا سال ۱۴۰۵ و بر اساس سه محور سرامدی در آموزش، سرامدی در پژوهش و فناوری و سرامدی در اثربخشی اجتماعی تدوین کند.
***تنوع بخشی به منابع درآمدی دانشگاه
وی افزود: برای تحقق این اهداف به ویژه دو هدف اول نیاز است که وضعیت مالی و بودجه ای خوبی داشته باشیم و موضوع استقلال نسبی مالی دانشگاه مطرح شد. هر چند دانشگاه شریف دانشگاهی دولتی است؛ بودجه ای که دریافت می کند کافی نیست. بنابراین به این نتیجه رسیدیم که باید دنبال منابع دیگری برای رسیدن به اهداف خود از جمله ارتقای جایگاه دانشگاه باشیم.
استاد تمام دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف با اشاره به راه های مختلف برای تامین منابع مالی دانشگاه افزود: ارتباط با صنعت یکی از این راه هاست که به هدف اثربخشی اجتماعی هم کمک می کند. راه حل دیگر حمایت و حفاظت از مالکیت فکری مرتبط با فعالیت های پژوهشی استادان و دانشجویان و تلاش برای تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی و کسب درآمد از آن ها است. دانش یا ایده هایی که به محصول تبدیل می شوند و در قالب شرکت های دانش بنیان نوپا به بازار عرضه می شوند.
وی تاکید کرد: برای این منظور در آخرین جلسه هیات امنای دانشگاه مصوبه ای را گذراندیم تا بتوانیم شرکت یا موسسه ای تاسیس کنیم که سهم دانشگاه از حقوق مالکیت فکری یا ارزش شرکت های دانش بنیان تاسیس شده به کمک دانشگاه را متمرکز حفظ و مدیریت کند.
دکتر فتوحی یکی دیگر از راه های تامین منابع مالی دانشگاه را ارائه آموزش های تخصصی دانست که از سال های قبل آغاز شده ولی اخیرا به سرعت بیشتری انجام می شود. دوره هایی که منجر به مدرک نمی شوند و هدف آنها ارائه آموزش های تکمیلی و مهارتی به کارشناسان و مدیران سازمان ها و صنعت است.
***وقف راه اتصال دانشگاه با جامعه و مردم
عضو پیوسته موسسه بین المللی مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) وقف و کمک های مردمی را از دیگر منابع مالی دانشگاه های دنیا دانست و گفت: این امر سبب می شود دانشگاه علاوه بر کسب درامد با جامعه عمومی و مردم ارتباط نزدیک تری داشته باشد. زیرا میزان حمایت های خیرین و دانش آموختگان به دانشگاه، معیاری برای سنجش رضایتمندی از عملکرد دانشگاه نیز هست.
وی با اشاره به اقدامات مختلف دانشگاه صنعتی شریف بعد از تشکیل شورای برنامه ریزی راهبردی، گفت: بعد از تصویب برنامه راهبردی دانشگاه در هیات امنا خرداد ۹۶ مرکز برنامه ریزی راهبردی و توسعه منابع دانشگاه برای پیگیری برنامه راهبردی و اجرای آن دی ۹۶ تشکیل شد. حرکت به سمت استقلال نسبی مالی و تشکیل مجمع خیرین دانشگاه از نتایج تاسیس این مرکز بود.
دکتر فتوحی به استفاده از تجربیات دیگر دانشگاه ها در جذب کمک های خیرین اشاره کرد و افزود: دانشگاه کاشان در این زمینه بسیار موفق عمل کرده است، با ریاست دانشگاه کاشان تماس گرفتیم و تلاش کردیم تجارب آنها را کسب کنیم. با دعوت از خیرین فعال در حوزه دانشگاه کاشان و افرادی که پیش از این با دانشگاه شریف همکاری داشتند تلاش کردیم برنامه مدونی را برای جذب منابع از محل هدایا و وقف تهیه کنیم.
***خیرین باید از فعالیت های دانشگاه مطمین باشند
وی با تاکید بر تشکیل مجمع در اواخر سال ۹۶ اضافه کرد: نکته مهم در همراهی با خیرین و نیکوکاران اعتمادبخشی لازم است و در همین جهت سعی کردیم مدیریت این مجموعه و فعالیت آن را به خود آنها واگذار کنیم؛ آیین نامه ای را برای این کار نوشتیم و دانشگاه بر اساس این آیین نامه به عنوان پشتیبان این مجموعه حضور دارد.
دکتر محمدرضا آراستی مدیر مرکز برنامه ریزی راهبردی و توسعه منابع دانشگاه شریف نیز با اشاره به بررسی تجربیات دانشگاه های موفق در جذب کمک های خیرین گفت: در پی این بررسی ها متوجه شدیم اگر خود خیرین عهده دار این فعالیت باشند، بهتر جواب می گیریم و دانشگاه تنها دو نقش باید ایفا کند؛ یکی اینکه نیازهای خود را به صورت مدون و مستدل بیان کند و با توجه به موانع قانونی و حقوقی تسهیل کننده این فعالیت ها باشد.
دکتر فتوحی ادامه داد: بعد از تشکیل مجمع خیرین شریف در ضیافت افطاری ماه مبارک رمضان گذشته علاوه بر جذب مبلغ دو میلیارد تومان، گروه خیریه تات نیز احداث طرح توسعه دانشکده مهندسی عمران دانشگاه را پذیرفت که در فاصله کوتاهی از ضیافت افطار، در مراسمی با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری عملیات ساخت آن آغاز شد. همچنین دو آمفی تئاتر دانشکده های مهندسی کامپیوتر و مدیریت و اقتصاد با کمک خیرین در حال تکمیل است که امیدواریم تا پایان سال جاری به بهره برداری برسند.
وی با اشاره به پتانسیل خوب دانش آموختگان دانشگاه شریف و وجود بیش از ۵۵ هزار دانش آموخته این دانشگاه، اشاره کرد: دو نهاد دیگر هم از مجمع خیرین پشتیبانی می کنند؛ یکی بنیاد شریف است و دیگری انجمن فارغ تحصیلان دانشگاه شریف. همچنین برای تعامل بیشتر با دانش آموختگان دانشگاه برنامه های جدیدی داریم که به زودی اعلام خواهد شد.
آراستی نیز با اشاره به اینکه دانشگاه صنعتی شریف به دنبال ساخت یک مجتمع مسکونی در منطقه پونک است، گفت: مجمع خیرین شریف وقتی متوجه شدند می خواهیم برای کمک به مسکن استادان جوان ۷۰ واحد حدودا ۱۰۰ متری بسازیم در ساخت این امر کمک قابل توجهی کردند.
وی ادامه داد: وقتی خیرین متوجه شوند دانشگاه کارهای اساسی در زمینه های مختلف انجام می دهد، همراه می شوند.
دکتر فتوحی در مورد سابقه دانشگاه صنعتی شریف برای تنوع بخشی به درامدها از جمله استفاده از وقف توضیح داد: خوابگاه های طرشت ۲، طرشت ۳ و خوابگاه احمدی روشن همچنین زمین موقوفه ای در منطقه قلعه حسن خان به ابعاد ۱۸ هکتار که مکانی برای اجرای پروژه های نمونه سازی و طرح های نیمه صنعتی دانشگاه است؛ از جمله موقوفات دانشگاه هستند که در سال های قبل به دانشگاه واگذار شده اند. مرکز تحقیقات عصبی هوشمند موفقیان در خیابان خارک نیز از دیگر موقوفات دانشگاه است. ارزش موقوفه های دانشگاه تاکنون بالغ بر ۱۰۰ میلیارد تومان است.