اگر رژیم غذایی افراد غیرورزشکار کامل باشد، نیاز به مصرف هیچ مکملی ندارند
دکتر کوروش جعفریان، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، در همایشی که شبکه بهداشت - درمان شهرستان تاکستان برگزار کرد، گفت: تغییر الگوی غذایی مردم دنیا، مصرف ناکافی میوه ها و سبزیجات، مصرف غلات بدون سبوس، فقر رژیم غذایی از نظر ویتامین D از جمله عواملی هستند که موجب مصرف مکمل ها شده است. ایشان ادامه داد که البته برای افراد معمولی(غیر ورزشکار) اگر رژیم غذایی کامل باشد، نیاز به مصرف هیچ مکملی نیست.
سه شرط برای ورود مکمل ها به کشور
بنا به اظهار نظر این متخصص تغذیه و رژیم شناسی، هیچ سازمان و نهادی در دنیا بر مصرف مکمل ها نظارت ندارد و در ایران برای ورورد یک مکمل به بازار سه شرط وجود دارد که شامل: آن مکمل در کشور صادر کننده، مجوز مصرف داشته باشد؛ هر چیزی که روی بسته مکمل نوشته، همان باشد و هیچ ماده ای بیشتر از آن در مکمل وجود نداشته باشد و از هر آنچه که روی بسته مکمل درج شده، چیزی کمتر در مکمل نباشد.
دکتر جعفریان تصریح کرد که رعایت این سه مورد، بسیار متفاوت با نظارت بر مصرف است و برای نظارت باید بر مقدار مصرف، صنعت تولید و عارضه در سلامت نظارت شود.
مکمل خارجی، همیشه بهتر از داخلی نیست
وی گفت سازمان غذا و دارو آمریکا به تازگی شروع به تعریف استانداردها و پروتکل های مصرف مکمل ها کرده است ولی این باور که مکمل های خارجی به دلیل اینکه چندین برابر مکمل های داخلی قیمت دارند، خوب هستند و بر آنها نظارت شده است، باور نادرستی است.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد که مصرف مکمل ها در ورزشکاران با هدف رفع کمبود، کارافزایی، افزایش حجم عضله، آنتی اکسیدانی و ریکاوری صورت می گیرد و ورزشکاران و سایر افراد باید با توجه به رژیم غذایی و زیر نظر افراد متخصص، مکمل ها را مصرف کنند.
مژگان عباسی، کارشناس مسئول سلامت نوجوانان،جوانان و مدارس مرکز بهداشت استان قزوین با بیان اینکه اینکه دکتر جعفریان سخنانش را در همایش «تغذیه و مصرف صحیح مکملهای ورزشی در ورزشکاران» در تاکستان بیان کرد، گفت: شبکه بهداشت - درمان شهرستان تاکستان با مشارکت هیات پزشکی ورزشی و اداره ورزش و جوانان این شهرستان اقدام به برگزاری همایش مذکور در روز هفتم تیر ۱۳۹۷ کرد. وی ادامه داد که در این همایش، دکتر جعفریان، برای ۲۲۰ تن از ورزشکاران تاکستان درباره کلیات مکمل های ورزشی، طبقه بندی آن ها، عوارض مصرف مکمل ها، نظارت بر توزیع و مصرف آنها و ملاحظات اخلاقی صحبت کرد.
اجرای برنامه های مکمل یاری با قرص های آهن و ویتامین «د»
عباسی بیان کرد: برنامه مکمل یاری با قرص های آهن برای دانش آموزان دختر دوره اول و دوم متوسطه استان و مکمل یاری با ویتامین «د» برای دختران و پسران دوره اول و دوم متوسطه استان در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ اجرا شد.
ایشان با اشاره به اینکه قرص آهن و ویتامین «د» از مکمل های دارویی هستند و به منظور پیشگیری از کم خونی فقر آهن و کمبود ویتامین «د» به صورت رایگان در مدارس توزیع می شوند؛ اظهار کرد: مصرف مکمل ها باید هدفمند و تحت نظارت متخصصان این حوزه صورت گیرد.
وی تاکید کرد به دلیل اینکه قسمت اعظم مکمل های وارد شده به کشور قاچاق هستند و نوجوانان و جوانان به دلیل نداشتن آگاهی لازم در زمینه لزوم مصرف مکمل ها به توصیه دوستان، هم کلاسی ها، هم باشگاهی ها، از جمله مصرف کنندگان مکمل های غذایی و دارویی هستند، برگزاری نشست های آموزشی برای نوجوانان، جوانان و والدین آنان از اقداماتی است که منجر به مصرف هدفمند و موثر مکمل ها شده و از عوارض ناخواسته در اثر مصرف نابجا یا زیاده از حد پیشگیری خواهد کرد.