عمومی | بنیاد ملی نخبگان

مستعدان‌برتر از سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بازدید کردند

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان؛ بنیاد نخبگان استان تهران با تاکید بر اجرای بازدیدهای تخصصی و فرهنگی، بازدید نیم‌روزه از آرشیو اسناد ملی تاریخی معاونت اسناد و نیز نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را برگزار کرد .

در این بازدید، مستعدان‌برتر ابتدا با حضور در کتابخانه ملی، پس از بازدید از قرآن نفیس یزدجردی و صفحات مسی رباعیات خیام، به بخش موزه کتاب رفتند و در موزه کتاب با پخش نماهنگی از تاریخچه کتابخانه، منابع، خدمات، تالارها و بخش‌های مختلف آن آشنا شدند.

از جمله نکات مهم نماهنگ، اشاره به بخش آرشیو ملی است که در برگیرنده اسناد دولتی از تاسیس آن در سال ۱۳۴۹ تا کنون می‌باشد و ساختمان فعلی آن با در نظر گرفتن اصول معماری سنتی و پیشرو در سال ۱۳۷۵ در زمینی به وسعت ۶۲۰۰۰ متر مربع در عباس آباد احداث شده و ساخت آن به مدت ۱۲ سال به طول انجامیده و در سال ۱۳۸۳ افتتاح شده است.

در بخش دیگری از این برنامه، شرکت‌کنندگان با راهنمایی و توضیحات کارشناس نفایس از نسخ خطی و آثار برگزیده بخش موزه کتاب بهره بردند. در بخش موزه کتاب چند نسخه خطی بسیار ارزشمند قرآن از اساتید به نامی چون استاد کمال‌الدین تبریزی، استاد وصال شیرازی (و فرزندان ایشان) و بانو ام‌سلمه (خواهر فتحعلی شاه قاجار) قابل مشاهده بود. همچنین بعضی از نسخه‌های تاریخی قرآنی به صورت طومار تحریر شده بود که طبق گفته کارشناس به جهت کم‌حجم بودن (جا شدن در جیب) و قراردادن طومار در عمامه و بالای سر علما با هدف حفظ حرمت قرآن کریم بصورت طومار تهیه شده‌اند. در ادامه، مستعدین از سایر نسخه‌های ارزشمند از جمله شاهنامه بایسنقری و کلیات سعدی و کتاب ذخیره شاهنشاهی نوشته اسماعیل جرجانی بازدید کردند .
پس از بازدید از بخش موزه کتاب با مراجعه به سازمان اسناد ملی، مستعدان‌برتر با آزمایشگاه‌ها و بخش‌های مرمت معاونت اسناد ملی بخش آزمایشگاه آسیب‌شناسی و آسیب‌زدایی اسناد و کتب (از قارچ‌ها و آنزیم‌هایی که به کاغذ لطمه می زنند)، آزمایشگاه تخصصی شیمی (بررسی مراحل بیولوژیک و جلوگیری از پیشرفت اسیدی شدن کاغذ)، سالن مرمت، تالار پژوهش (قسمت خدمات رسانی اسناد و بخش خروجی اسناد) آشنا شدند.

بخش پایانی بازدید واحد ضدعفونی سازمان بود که به گفته کارشناس مربوطه این واحد تنها واحد ضدعفونی اسناد و کتب در ایران بوده و در خصوص روند ضدعفونی اسناد دولتی و نیز اسناد شخصی (که افراد می‌توانند از خارج از سازمان درخواست مرمت و احیاء آنرا نمایند) توضیحات مبسوطی ارائه شد.