حمایت های خانوادگی و اجتماعی لازمه درمان و پیشگیری عود مجدد اعتیاد
وب دا؛ معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی، خدمات بهداشتی و درمانی چهارمحال و بختیاری گفت: برای درمان و پیشگیری عود مجدد اعتیاد لازم است با حمایت های خانوادگی و اجتماعی زمینه درمان فرد معتاد را در خانواده و جامعه بهتر فراهم کنیم.
به گزارش وب دا؛ دکتر علی احمدی افزود: اعتیاد یک ناهنجاری با نشانه های بالینی، رفتاری و شناختی است که در ایجاد ان عوامل پیش اعتیادی چندی نقش دارند و به حالت سرمستی مزمنی اطلاق می شود که بر اثر استفاده ی مکرر مواد مخدر طبیعی یا مصنوعی به وجود می آید و به دلیل ماهیت پیشرونده اش سلامتی فرد، خانواده و جامعه را به خطر می اندازد.
وی، میل شدید و غیر قابل کنترل برای به دست آوردن مواد مخدر به هر قیمتی و اتکای شدید روانی و گاهی جسمی به استفاده از مواد را از خصوصیات بارز اعتیاد عنوان کرد و اظهار داشت: اعتیاد و سوء مصرف مواد یک مسئله جهانی است که با افزایش سوء مصرف مواد در جهان، کشورها هزینه قابل توجهی را در نتیجه خسارات ناشی از آن مانند: اثرات مخرب بر سلامت و افزایش جرم و جنایات و مرگ و میر در جامعه متقبل می شوند و کمتر کشوری را در دنیا می توان یافت که از این آسیب در امان باشد.
وی گفت: عود زمانی اتفاق می افتد که فرد دوباره مصرف را شروع می کند و این مصرف پنهانی است.
وی افزود: وقتی فرد مصرفش را هر بار بیش از پیش کند ، علائم ترک را پیدا کند، نسبت به ماده مصرفی اش تحمل پیدا کند و مثل سابق از مصرف همان مقدار ماده لذت نبرد یا زمان و هزینه زیادی را برای تهیه ماده صرف کند، همچنین زمانی که اعتیاد تاثیر زیادی بر شغل و روابط اجتماعی و خانوادگی فرد بگذارد یا فرد نتواند مقدار مصرفش را کنترل کند و بیش از چیزی که قصد دارد مصرف کند و ... برخی از معیارهای سوء مصرف هستند که نشان دهنده وابستگی فرد است.
وی در ادامه، توجه جدی به علائم و عدم طرد معتاد از خانواده و جامعه و کوشش برای ترک واقعی را نیازمند کمک همگان دانست و افزود: در حال حاضر اعتیاد و سوء مصرف مواد یکی از معضلات بهداشتی و آسیب های اجتماعی با اهمیت در کشور ایران به شمار می رود.
دکتر احمدی با بیان اینکه مصرف مواد می تواند به راحتی بنیان زندگی فردی ،خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی یک فرد و جامعه را سست نماید و در معرض فروپاشی قرار دهد گفت: یکی از مسائلی که پدیده اعتیاد را پیچیده تر کرده است، موضوع عود و بازگشت است، چراکه بیش از ۵۰ درصد از معتادان پس از ترک به سمت مصرف مجدد مواد مخدر روی می آوردند.
وی اضافه کرد: این افراد اغلب چندین تلاش ناموفق برای جلوگیری از مصرف مواد مخدر قبل از زمانی که آنها در نهایت موفق به ترک مصرف مواد مخدر شوند داشته اند و با وجود پیشرفت های به دست آمده در درمان این اختلال، بازگشت مجدد به دوره های سنگین و غیر قابل کنترل مصرف همچنان بعنوان یک مشکل شایع مطرح است.
سرپرست معاونت اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی استان چهارمحال و بختیاری خاطر نشان کرد: برای روی آوردن مجدد به اعتیاد تنها وجود یک عامل کافی نیست، بلکه مجموعه ای از عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی- اقتصادی با نسبت های متفاوت باعث روی آوردن مجدد به اعتیاد می شود.
دکتر احمدی گفت: در طی پژوهش اپیدمیولوژیک که در قالب پایان نامه دوره دکترای عمومی در دانشگاه علوم پزشکی شهررکرد بر روی معتادان خود معرف در مراکز درمانی ترک اعتیاد شهرستان شهرکرد انجام شد، مهمترین علل عود و بازگشت اعتیاد، داشتن درد جسمانی، طرد شدن از سوی خانواده و جامعه، نداشتن اعتقادات مذهبی، سابقه اعتیاد در خانواده، معاشرت با دوستان معتاد و توصیه دوستان سابق، فشارهای عصبی و روحی و روانی و موقعیت های ناگوار و وسوسه و بیکاری بوده است.
وی افزود: همچنین از دیدگاه معتادان معاشرت با دوستان معتاد و منحرف به عنوان مهمترین عامل بین فردی مرتبط با بازگشت به اعتیاد توصیف شده است که علت آن می تواند ترغیب دوستان معتاد در بازگرداندن فرد به مواد مخدر باشد.
دکتر احمدی اضافه کرد: مصرف کنندگان مواد برای گرفتن تایید رفتار خود از دوستان، سعی می کنند آنان را وادار به همراهی با خود نمایند. بنابراین باید مراقب باشیم با دوستان معتاد سابق رابطه برقرار نکنیم.
وی اظهار داشت: اعتیاد یک بیماری مزمن است و همان طور که بیماری های مزمن مثل آسم، دیابت، فشار خون و دوران فروکشی و بهبود و دوران عود دارند اعتیاد هم این گونه است و طبیعتاً درصد عود این بیماری هم بالاست، پس جای تعجب نیست که آمار بازگشت به اعتیاد تا این حد بالا است اما با عزم جدی فرد معتاد، خانواده و دوستان و حمایت های خانوادگی و بالا بردن سطح آگاهی می توان از بازگشت مجدد فرد ترک کرده به اعتیاد مجدد جلوگیری نمود