حضور فعال نخبگان، تنها راه برونرفت کشور از چالش آب است
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان؛
نشست هماندیشی جمعی از نخبگان، استعدادهای برتر، مخترعان و صاحبان شرکتهای دانشبنیان با مسئولان جهاد کشاورزی استان زنجان برگزار شد.
در این نشست، جعفری؛ رئیس جهاد کشاورزی استان زنجان، به اهمیت بخش کشاورزی در اقتصاد استان اشاره کرد و اظهار داشت: سهم بخش کشاورزی در حوزه اشتغال و تولید ناخالص استان بیشتر از سهم متوسط آن در کل کشور است.
وی با اشاره به عدماستقرار واحدهای صنعتی در اکثر شهرستانهای استان، بر محوریت بخش کشاورزی در توسعه استان تاکید کرد و افزود: توسعه بخش کشاورزی به معنای توسعه شهرستانها و به تبع آن توسعه استان است؛ البته باید دانست این بخش در کنار ظرفیتهای موجود با چالشهای متعددی مواجه است که برخی از این چالشها مرتبط با توسعه کمّی و افزایش سطح زیرکشت در سالیان گذشته است.
جعفری یادآور شد: امروزه افزایش بهرهوری و ارتقای سطح عملکرد در حوزههای مختلف کشاورزی مورد توجه است که این امر نیازمند استفاده از اطلاعات، دانش و تجربه افراد متخصص در این حوزه است تا بتوان روشهای نوین و افکار و اندیشههای نو را به کشاورزان منتقل کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی به اقدمات انجام شده در بحث توسعه کیفی در بخش کشاورزی با هدف ارتقای بهرهوری اشاره و خاطرنشان کرد: استفاده حداکثری از آب موجود و توسعه سیستمهای نوین آبیاری از جمله اقداماتی است که در حوزه آب انجام شده و بر اساس عملکرد ارائه شده از سوی وزارتخانه، در سال گذشته استان زنجان چهارمین استان در این حوزه بوده است.
وی همچنین به سایر اقدامات انجام گرفته در این حوزه از جمله توسعه کانالها، بحث مدیریت آب در مزرعه و استفاده از محصولات با مصرف کم آب، توسعه کشتهای نشائی، کشتهای بهاره و پاییزه اشاره کرد و اظهار داشت: این اقدامات برای مبارزه با بحران آب ضروری است ولی کافی نیست. برای رسیدن به نقطه مطلوب، حضور فعال نخبگان یک امر ضروری است.
در بخش دیگری از این نشست، ربیعی؛ رئیس بنیاد نخبگان استان زنجان، تامین امنیت غذایی را یکی از مهمترین شاخصههای پایه در تصمیمسازیهای کلان و حفظ سلامت و امنیت کشور عنوان کرد و گفت: در این حوزه، دستگاههای مختلف کشور اعم از وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت و دانشگاهها و مراکز پژوهشی مسئولیت سنگینی را بر عهده دارند.
وی ضمن اشاره اهمیت تامین امنیت غذایی کشور، توجه ویژه به تحقیقات و پژوهشهای کاربردی در این حوزه را امری ضروری عنوان کرد.
رئیس بنیاد نخبگان استان زنجان به بیان ماموریتها و اهداف بنیاد اشاره کرد و اعطای جوایز تحصیلی به دانشجویان برگزیده استان در قالب حمایتهای مادی و معنوی را به عنوان بخشی از ماموریت بنیاد نخبگان نام برد و افزود: زمینهسازی برای ارتباط استعدادهای برتر با دستگاههای اجرایی و حوزههای تخصصی جهت بهرهمندی از نظرات کارشناسی و دانش نخبگان برای رفع چالشهای موجود در حوزه تخصصی آنان، از دیگر اهداف و رویکردهای بنیاد ملی نخبگان است.
ربیعی تعدد دانشجویان مستعدبرتر تحت پوشش بنیاد ملی نخبگان در حوزه کشاورزی در استان زنجان را یکی از ظرفیتهای بالای استان برشمرد و آشنایی بیشتر اجتماع نخبگانی با مسائل، مشکلات و دغدغههای حوزه کشاورزی و زمینهسازی برای ارتباط موثر و اثرگذار با آنان را امری الزامی برشمرد.
لازم به ذکر است، در ادامه این نشست شرکتکنندگان به بیان دیدگاههای خود پرداختند که از مهمترین آنها میتوان به «حمایت جهاد کشاورزی از اجرای پایان نامه با موضوع مدیریت استراتژیک تقاضای آب در سطح استان به عنوان یک منطقه عملیاتی»؛ «برگزاری کلاسهای آموزشی در زمینه کاشت گل (به ویژه گل رز) و تشویق و حمایت صاحبان گلخانهها جهت پرورش آن در استان»؛ «فرهنگسازی مصرف بهینه آب و حمایت از طرحهای کاهش مصرف آب»؛ «فعال نمودن صنایع تبدیلی در روستاها و در نزدیکی مزارع کشاورزی برای محصولاتی که ظرفیت رسیدن به بازار را ندارند»؛ «برگزاری جلسات تخصصی با موضوعات مختلف در حوزه کشاورزی با شرکتهای دانشبنیان»؛ «جمع آوری مطالعات انجام شده در بخشهای مختلف کشاورزی تحت یک سیستم یکپارچه مکانی»؛ «حمایت و بهره مندی از پایاننامههای دانشجویی در حوزه کشاورزی»، اشاره کرد.