عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر نیک بخت بر تاثیر آموزش‌های ارایه شده در آینده شغلی دانش آموختگان تاکید کرد

در آستانه هفتمین جشن یکپارچه دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران که قرار است  ۲۲ تیرماه ۹۷ برگزار شود، فرصتی پیش آمد تا پای سخنان دکتر نیک بخت نصرآبادی، رئیس دانشکده پرستاری و مامایی بنشینیم.

آقای دکتر در آستانه برگزاری هفتمین جشن یکپارچه دانش آموختگان هستیم در مورد وضعیت دانشکده ی پرستاری و مامایی و دانش آموختگان آن برایمان توضیح دهید؟
دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی تهران با قدمتی بیش از هفتاد سال از بزرگترین دانشکده‌های پرستاری و مامایی کشور است و ما این افتخار را داریم که تاکنون بیش ۱۰۵۰۰ نفر را در مقطع کارشناسی تقدیم به نظام سلامت جامعه کرده ایم. همچنین بیش از ۱۵۰۰ ماما در مقطع کارشناسی، ۳۶۸ نفر ماما در ۸ گرایش مختلف در مقطع کارشناسی ارشد و ۵۵۶ پرستار در مقطع کارشناسی ارشد و ۱۲۷دانشجوی دکترای پرستاری و  ۶۵نفر در مقطع دکترای بهداشت باروری از این دانشکده فارغ التحصیل شدند که عمده آنها هیات علمی دانشگاه های سراسر کشور هستند. در حال حاضر ۱۲۰۰دانشجو در سه مقطع کارشناسی،  کارشناسی ارشد و دکترا تحصیل می کنند و کلا در ۱۳ رشته مقطع مصوب در سه دوره ی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا و دو رسته ی پرستاری و مامایی که همه این بار آموزشی بر عهده ۸۰عضو هیات علمی و آموزشی دانشکده است.

اینکه در بین دانش آموختگان این دانشکده از اعضای هیات علمی سایر دانشکده ها هم حضور دارند نشان دهنده چیست؟
این فارغ التحصیلان در واقع سفرای دانشگاه علوم پزشکی تهران در سایر شهرستان ها و سایر دانشکده ها  هستند. این افراد آنچه که در طول تحصیلشان از رفتارهای اساتیدشان می آموزند و از تعاملاتی که در دانشگاه فرا می گیرند، همه به عنوان یک نقطه ی عطفی است در تاثیر آموزش بر آینده ی شغلی آنها و لذا ما باید بتوانیم که بهترین خدمات آموزشی، بهترین  کیفیت آموزشی و تحصیلی را برای آنها فراهم کنیم تا آنها بتوانند به عنوان ذی نفعان ما نقش موثرتری در جامعه ی علمی و در نظام سلامت کشور بازی کنند که این یک ارتباط دو سویه است.

در مورد نقش دانش آموختگان دانشکده پرستاری و مامایی در دو رشته پرستاری و مامایی در خدمات سلامتی که در جامعه ارایه می شود  بفرمائید ؟
اگر نگاه ما به حوزه سلامت نگاه جامعه نگر باشد، نگاه تیمی باشد، قطعا همه اعضای تیم نظام سلامت ما جایگاه و نقش خودشان را دارند و اگر هر کدام از آنها به خوبی نقش خود را ایفا نکنند کل سیستم سلامت متاثر می شود.  بنابراین در گروه درمان، در حوزه بالینی، یکی از افراد اصلی و بیشترین تعداد که پرسنل نظام سلامت کشور را ما را تشکیل می دهد پرستاران و همچنین ماماهای ما هستند. بنابراین نقش تاثیرگذار زیادی را دارند و به نظر من نگاه جامعه نگر به سلامت یعنی دیدن همه عناصر و ارکانی که می‌توانند در این حوزه تاثیرگذار باشند و هر کدام از آنها نقش مهمی خواهند داشت.

به نظر شما دانشکده چه بسترهایی را  می‌توانند فراهم کنند تا دانش آموختگانش برای کارهای مشترک به دانشکده بر گردند؟
به نظر من یکی از ذی نفعان اصلی دانشکده فارغ التحصیلان دانشکده هستند این وظیفه ی دانشکده ها است که آن بستر را طوری فراهم کنند و تعریف کنند که ارتباط دانش آموختگان ما با دانشکده ها برقرار و پایدار بماند.  دانشگاه های معتبر بعد از سالها هم چنان با دانش آموخته ی خود در ارتباط  هستند و اینها را دنبال می کنند که ببینند این افرادی که از این جا فارغ التحصیل شدند چه نقش های کلیدی داشته اند، چه قدر در جامعه موفق بوده اند و چه قدر توانسته اند در ارتقای بحث علمی بحث سلامت در حوزه ی علوم پزشکی موثر باشند. هر چه که فارغ التحصیلان بیشتر با ما در ارتباط باشند و آن علقه و تعلق سازمانی شدن را حفظ کنند، این می تواند در حفظ انسجام درون سازمانی و حفظ یکپارچگی و تاثیر گذاری در جامعه هدفی موثر ر باشد.

شما به عنوان رئیس بزرگترین و قدیمی ترین و در واقع بهترین دانشکده  پرستاری کشور چه انتظاری از دانش آموختگان دانشکده پرستاری و مامایی دارید؟
انتظار من این است که آنها یک زمانی در  این مکان به تحصیل مشغول بودند، دانشگاه نیز حقوقی بر گردن آنها دارند و آنها باید به وظیفه خودشان نسبت به دانشگاه آگاه باشند و به طور فعال در ایفای آن سهم و اجرای آن مشارکت کنند. یکی از گروههایی که می توانند به عنوان اسپانسر یا به عنوان گروهی که هدایت فعالیت های ارتقای آموزش و پژوهش را در خارج از سازمانی که فارغ التحصیل شدند اینها را جهت دهی کنند فارغ التحصیلان ما هستند. این ارتباط و تعامل اگر حفظ شود و فضای همکاری دو جانبه بین دانشکده و آن چه که در جامعه جایی که فارغ التحصیلان ما الآن مشغول هستند حاکم باشد، این ارتباطات نزدیکتر، ما را به نیازهای جامعه نزدیکتر کند و این به نفع ما و جامعه ای است که به سمت دانشگاه نسل سوم حرکت می کند.

جشن یکپارچگی که در دانشگاه برای هفتمین سال پی در پی برنامه ریزی می شود چه قدر می تواند در انسجامی که فرمودید موثر باشد ؟
جشن فارغ التحصیلی قسمت انتهایی فرآیند آموزش است. یعنی فرآیند آموزش تکمیل نمی شد مگر با اجرای این کار ماندگاری که دانشگاه علوم پزشکی شروع کرده است.  لذا این جشن به عنوان تکوین فرآیند آموزش آن خلاءی که وجود داشت را پر کرد و لذا یک شور و اشتیاقی را در دانشجو ایجاد می کند. بنابراین همان طوری که در بدو ورود برای دانشجویان جشن معارفه و ورود می گیریمف در زمان فارغ التحصیلی هم این کار را انجام بدهیم و این فرصتی است که انتظارات خودمان را از آنها مطرح کنیم.این فضایی شادی که در هنگام خروج از دانشگاه ایجاد می شود باعث می شود حس تعلق خاطرشان به دانشگاه بیشتر شود و به عنوان یک رخداد تاثیر گذار و ماندگار در اذهان خانواده هایشان می ماند و تاثیرات مطلوبی هم خواهد داشت.

این که از پایین ترین تا بالاترین مقطع یک لباس را می پوشند و یک صدا سوگند خدمت ادا می کنند و از برگزیدگان همه دانشکده ها تقدیر می شود چه پیامی را برای جامعه می تواند داشته باشد؟
به تعبیر من ما همه با هم برای خدمت به جامعه برای ارتقای سلامت می کوشیم و هدف ما ارتقای کیفیت خدماتمان است و این یک خط بودن، همه  اینهایعنی هم جهت بودن با اهداف آموزشی دانشگاه که ارتقای نظام سلامت است و این را می رساند که همه در راستای همین اهداف تلاش می کنند و جلو می روند.قطعا قدردانی و معرفی اساتید و برگزیدگانی که انتخاب می شوند، دیدن زحماتی که آنها در طول سالها برای مجموعه می کشند حس خوبی را در درون سازمان ایجاد می کند، همچنین احترام به پیشکسوت و فردی که زحمت کشیده نیز این فرهنگ را نهادینه می کند که ما همیشه قدردان افرادی باشیم که بیشترین وقت و تلاش خود را برای مجموعه می گذارند که این کار بسیار خوبی است حس خوبی ایجاد می کندو تاثیر خوبی در سازمان خواهد داشت. دانشکده پرستاری و مامایی نیز سعی کرده است بهترین را انتخاب و معرفی کند و در بهترین موقعیت از آنها قدردانی کند.

دانشگا ه علوم پزشکی تهران در بعد بین المللی کردن دانشگاه چه فعالیت ها یی انجام داده و دانشکده ی شما در جذب دانشجویان بین المللی چه برنامه هایی دارد؟
خوشبختانه اولین گروه دانشجویان خارجی که در دانشگاه علوم پزشکی تهران جذب شدند در تاریخ ۱۱/۱۱ سال ۲۰۱۱ که  این نقطه عطفی در دانشکده ی علوم پزشکی تهران یعنی آغاز فرآیند بین‌المللی‌شدن است. با جذب ۳ دانشجو در مقطع دکترای تخصصی که هر ۳ نفر اینها از دانشکده ی ما بودند و ما به عنوان یک دانشکده ی پیشگام در این زمینه بودیم. در حال حاضر نیز ۵۲ دانشجوی بین المللی در این دانشکده در ۳مقطع و در ۲رشته ی تحصیلی مشغول به تحصیل هستند و تاکنون ۲۷دانشجوی بین الملل فارغ التحصیل این دانشکده بودند. بنظرم این شروع خوبی است ولی می توانیم بهتر از این باشیم و فعال تر عمل کنیم. دانشکده ی ما این پتانسیل را دارد که در تربیت ماما و پرستار در منطقه نقش خود را به خوبی ایفا کند و البته نیاز به پرستار یک نیاز جهانی است و ما اگر یک رسالت جهانی برای خودمان متصور شویم به نظر می رسد ورود به این حوزه تاثیر ملی  بین المللی و جهانی داشته باشد.

نظرتان درباره به جشن یکپارچه که همزمان همه دانش آموختگان داخلی و خارجی از دانشکده ها و مقاطع مختلف حضور دارند چیست؟
لحظا ت شیرین فارغ التحصیلی یکبار اتفاق می افتد و برای دانشجوی داخلی یا خارجی فرقی نمی کند. همان طور که دانشجوی داخلی سفرای ما در جامعه هستند دانشجویان خارجی نیز سفرای ما در جامعه ی جهانی هستند و در کشور خودشان. بنابراین نباید تفکیک شود یعنی یک دانشگاه بین الملل که همه ی فرآیندهای آموزشی برای دانشجویان داخلی و بین الملل به صورت یکسان است، همان  تاثیری که برای دانشجوی داخلی دارد برای بین الملل هم می تواند داشته باشد. هر چه ما این لحظات را دلپذیرتر و ماندگارتر کنیم تاثیر آن بیشترخواهد بود.

چه پیشنهاد، انتقاد و یا توصیه‌ای برای مجریان این مراسم دارید تا با استفاده از آنها هرساله کیفیت برگزاری آن بهتر شود؟
حوزه دانش آموختگان دانشگاه برنامه ی منظمی داشته و هر سال اجرای برنامه هایش را از گروههای مختلف ارزیابی می کند و این موجب بهبود وضعیت این جشن می شود. در واقعیت یک روند رو به رشدی که در کیفیت برنامه هایی که در این جشن و محتوای برنامه ها تدارک می بینند دارد و قطعا این فرآیند ارزیابی مداوم به این که برنامه ها بهتر انجام بشود خیلی کمک کرده است. وقتی این روند رو به رشد را می بینیم خوشحال می شویم که برای دانشگاه برنامه هایش را طوری تنظیم کنیم که تاثیر بیشتری روی مخاطب داشته باشد.

پیامتان خطاب به دانشجویان، خانواده هایشان و اساتید چیست؟
من می خواهم عرض کنم که دانشجویان عزیز ما و خانواده هایشان و اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران باید افتخار کنند و برخود ببالند که در دانشگاه اول کشورمان به عنوان نماد آموزش عالی کشور دانش آموخته شدند و در جشن یکپارچگی دانشگاه شرکت می کنند این افتخار بزرگی است که کمتر برای افراد پیش می آید.  به همه ی دانشجویان عزیزی که امروز در جشن فارغ التحصیلی شرکت کردند صمیمانه تبریک می گویم و بهترین آرزوها را دارم و باید برخود ببالند افتخار کنند فارغ التحصیلان این دانشگاه نماد عالی کشور هستند.

توضیح اینکه این مراسم با حضور تمامی دانش آموختگان دانشکده های تابعه دانشگاه که در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ دوره تحصیل خود را به پایان رسانده اند روز جمعه ۲۲ تیرماه از ساعت ۱۶ الی ۲۰ در تالار وزارت کشور برگزار می شود.

دکتر نفیسی: جشن یکپارچه دانش آموختگان بیانگر همبستگی بین دانش آموختگان حوزه علوم پزشکی است
دکتر رکن: دانش آموختگان دانشگاه جایگاه و موقعیت موفق خود را مدیون دانشگاه محل تحصیل خود هستند و باید از آن حمایت کنند