روایتشناسی جدیدی از قرآن برای سینما، تلویزیون و تئاتر
"بوطیقای قصص قرآنی: بررسی داستانهای قرآن از منظر روایتشناسی" عنوان طرحی است که توسط پژوهشگران کشورمان در دانشگاه اراک انجام شد.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، بیشک رویکردهای ادبی به قرآن به سده های آغازین تفسیر، تاویل و حتی ترجمه قرآن باز می گردد اما عمده این آثار، بنا بر شکل و محتوای آنها بیشتر به مسایل دین شناختی قرآن پرداخته اند تا به مسایل ادبی و زبان شناختی آن. البته اگر در نظر بگیریم که در حدود سه چهارم حجم قرآن را مسایل دین شناختی تشکیل داده است، آنگاه درخواهیم یافت که این گرایش ها نه تنها ناکارآمد نبوده بلکه بسیار ضروری است. اما بحث این است که عمده این آثار چندان که باید به جنبه های زیباشناختی و ادبی قرآن- دست کم از دیدگاه آنچه امروزه در بررسی های ادبی و زبانی مطرح می شود- نپرداخته اند. در زبان عربی معاصر بحث رویکردهای جدید به قرآن در ابتدای قرن بیستم و با نگارش چند رساله در دانشگاه الازهر مصر آغاز شد. در زبان فارسی تا کنون مقاله و به ویژه رساله های دانشگاهی بسیاری درباره علوم قرآنی و خاصه قصص قرآنی در زبان فارسی به نگارش در آمده است که کتاب شناسی آنها در جاهای مختلف آمده است. در مغرب زمین در دو سه دهه اخیر رویکردهای ادبی و زبان شناختی محور به قرآن دامن گستر بوده است و خیل مقاله ها، کتاب ها، جُنگ ها و گلچین های نقد و نظریه ادبی انتشارات معروف گواه این مدعاست.
با توجه به موارد مطرح شده پژوهشگران کشورمان در دانشگاه اراک با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران معاونت علمی طرح " بوطیقای قصص قرآنی: بررسی داستانهای قرآن از منظر روایتشناسی" را انجام دادند تا بررسی داستانهای قرآن از منظر رهیافتهای جدید ادبی انجام شود.
فراهم کردن زمینه برای نظریهپردازی در حوزه علوم اسلامی و به ویژه ویژگی های ادبی، بلاغی و زیباییشناختی قرآن از مواردی است که در این پژوهش در نظر گرفته شده است. همچنین از موارد دیگر می توان به معرفی داستانهای قرآنی به منزله الگوهایی برای بازنمایی در رسانه های مدرن تر اشاره کرد. نتایج این طرح میتواند به صورت نظری در بحث نظریه و نظریه پردازی ادبیات اسلامی و به صورت عملی، مورد استفاده نهادهای فرهنگی و هنری کشور از جمله سینما، تئاتر و تلویزیون قرار گیرد.
انتهای پیام/۲۵
جدیدترین اخبار

سومین کنفرانس بین المللی معماری، عمران، شهرسازی، محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
