عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

مسئول ارتباط با صنعت دانشگاه: هدف اصلی ارتباط با صنعت توسعه و تقویت آموزش و جهت دار کردن پژوهش است

گالری عکس
پبه گزارش روابط عمومی دانشکده پرستاری و مامایی؛ در این کارگاه که روز سه شنبه پنجم تیرماه با حضور دکتر منظم، و دکتر فریدی مجیدی مسئول و معاون دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه، اعضای هیات رئیسه و هیات علمی و آموزشی دانشکده برگزار شد؛ دکتر نیکبخت هدف از برگزاری این کارگاه را مشارکت اساتید در این حوزه و شناسایی پتانسیل های دانشگاه و مزایای موجود در زمینه ارتباط با صنعت عنوان کرد.
رئیس دانشکده بحث ارتباط با صنعت را جز نیازهای جامعه، الزامات حرکت به سمت دانشگاه های نسل سوم و چهارم و از تاکیدات برنامه های چهارساله دانشکده و دانشگاه دانست و گفت: باید بررسی شود که چرا دانشکده نتوانسته است در این زمینه اقدامات جدی انجام دهد. در دانشکده ایده هایی وجود دارد که باید روی آنها فکرکرد. شاید آشنا نبودن با مسیر و بسنده کردن به کارهای روتین پژوهشی علت عدم ورود اساتید به این مبحث باشد.
دکتر منظم، مسئول ارتباط با صنعت دانشگاه ایجاد طرح ارتباط با صنعت در دانشگاه ها را مرتبط با فرایند توسعه دانشگاه ها دانست و گفت: در مسیر حرکت دانشگاه ها از نسل های مختلف، در نسل دوم ارتباط با صنعت مطرح شد. ارتباط با صنعت در واقع پژوهش را کاربردی و نیازمحور و آموزش را مبتنی بر نیاز جامعه هدایت می کرد. در دانشگاه نسل دوم ارتباط با صنعت قرار بود که تقویت آموزش و توسعه و هدف دار کردن پژوهش را داشته باشد.
وی با تاکید بر اهمیت ارتباط با صنعت در دانشگاه ها تصریح کرد: اگر درسی که استاد می دهد با صنعت مورد نظر یا جاهایی که قرار است دانشجویان در آنجا ارائه خدمت کنند هیچ تعاملی نداشته باشد؛ قاعدتا درسی هم که می دهد هیچ ربطی به آنجا نخواهد داشت. ما یک سری متون علمی را درس می دهیم و دانشجوی ما چیزی را که یاد می گیرد هیچ ربطی به محیط و فضا نخواهد داشت. با تغییر تکنولوژی بی شک نیازها هم تغییر کند. علم و نیاز جامعه به سرعت در حال تغییر است و قاعدتا ارتباط با صنعت آمد که دانشگاه نسل دوم را کمک کند و در واقع پژوهش را که باعث توسعه آموزش بود تقویت کند.
وی تصریح کرد: دانشگاه ما هم که در پی توسعه یافتن بود تقریبا همزمان دفتر ارتباط با صنعت را راه اندازی کرد. دفتر ارتباط با صنعت از سال ۸۱ راه اندازی شد و این همان زمانی است که قرار بود دانشگاه ما وارد نسل دوم شود. از سال ۸۱ به قبل انجام یک پژوهش خیلی سخت بود. حوزه پژوهش در خودش تغییر ایجاد کرد و همراه خودش ارتباط با صنعت را شکل داد.
او ضمن اشاره به تبدیل ارتباط با صنعت در دانشگاه به دو حوزه ارتباط با صنعت و توسعه فناوری اظهار داشت: درست است که می خواهیم پژوهش را تقویت کنیم اما پژوهش ما باید در راستای نیاز جامعه و کاربردی باشد. در همه کشور این اتفاق افتاد. همانطور که دنیا جلو رفت به این رسیدیم که باید این علم تبدیل به ثروت شود و جامعه از آن استفاده کند و این بحث فناوری را مطرح کرد و دانشگاه ما هم در چهارسال گذشته سعی کرده است که پیشرو باشد. دانشگاه ما در حوزه فناوری چیزهایی دارد که در هیچ جای کشور وجود ندارد و قابل استفاده برای دانشگاه های دیگر است. دانشگاه های دیگر می خواهند که این تجربیات را بگیرند. ما تجارب را تبدیل به زیرساخت و عمل کردیم و موفقیت های خوبی به دست آوردیم.
دکتر منظم گفت: ما اصرار نداریم همه اساتید پژوهشگر و فناور باشند؛ اما در محیطی که آموزشی و پژوهشی است نمی شود پذیرفت که آن محیط ارتباط با صنعت نداشته باشد. مثل این است که بگوییم انسانی نفس نمی کشد. شاید این ارتباط وجود دارد اما خیلی مشخص و بارز نیست.
وی در تعریف شفاف صنعت گفت: مطابق آئین نامه صنعت فضایی خارج از این دانشگاه که نیاز به خدمات و علم ما دارد. آن فضا می توان شرکت سازمان، وزارت خانه و یا نهادی خصوصی باشد. اگر پایان نامه های شما در فیلدهایی است که دانشجویان بعد از فراغت از تحصیل ممکن است در آنجا مشغول به کار شوند؛ ارتباط با صنعت وجود دارد.
مسئول ارتباط با صنعت دانشگاه گفت: ما در مدیریت مان ۴ بخش داریم؛ بخش ارتباط با صنعت، مراکز رشد، شرکت های دانش بنیان، تجاری سازی و بخش پتنت.

در بحث ارتباط با صنعت چه می کنیم؟
دکتر منظم گفت: باید اساتید و دانشکده ها و محیط دانشگاه را ترغیب کنیم که وارد این تعامل شوند؛ برای این کار قاعدتا باید یک سری انگیزه هایی را ایجاد می کردیم. ما خیلی با تنبیه موافق نبودیم؛ این که اگر کسی کاری را که باید انجام می داده و انجام نداده است نمره کم کنیم. یکی از زمینه هایی که باید روی آن کار شود ایجاد انگیزه برای دانشکده ها و مراکز تحقیقاتی است.
وی افزود: باید بدانیم در بحث طرح های ارتباط با صنعت چه انگیزه هایی را ایجاد کردیم؟ استاد ما برای کار با صنعت باید قرارداد ببندد. اگر قرارداد با دانشگاه بسته شود در این صورت انجام پژوهش در خارج از دانشگاه با توجه به قوانین مربوط به طرح تمام وقتی اساتید کاملا قانونی خواهد بود. آن کار تخصصی که شما در خارج از دانشگاه نمی توانستید از نظر قانونی انجام دهید؛ الان در قالب ارتباط با صنعت می توانید انجام دهید.
او همچنین از احتساب امتیاز بالا برای طرح های ارتباط با صنعت در سیستم شعاع خبر داد و گفت: در بخش مقالات در سیستم شعاع برای طرح های ارتباط صنعت امتیاز در نظر گرفته شده است و جالب این است که امتیاز طرح های ارتباط با صنعت بالاتر از طرح های پژوهشی و معادل مقاله ISI است؛ حتی یک طرح که بالای ۵۰ میلیون باشد امتیازش از مقالات ISI هم بالاتر است.
وی افزود: از نظر مالی هم هر مبلغی که در قالب طرح ارتباط با صنعت به دانشگاه واریز می شود؛ تمام و کمال به صاحب طرح پرداخت می شود. طرح های ارتباط با صنعت همچنین از بیمه معاف هستند.
مسئول ارتباط با صنعت دانشگاه همچنین از ایجاد گرنت های ارتباط با صنعت خبر داد و گفت: اگر کسی طرح ارتباط با صنعت انجام داده و منابع از بخش خصوصی آورده است می تواند گرنت دریافت کند. البته در حال حاضر این گرنت برای طرح های پژوهشی است اما امیدواریم که طرح های خدماتی هم بتوانند از گرنت برخوردار شوند.
وی در توضیح طرح های خدماتی گفت: برخی از رشته ها طرح ارتباط با صنعتشان آموزش دادن است؛ فقط مشاوره، آموزش و خدمات شما نباید فقط نگاه مالی داشته باشد. اگر قرار است مشاوره دهیم باید یک دانشجو در این فرایند آموزش داده شود.
دکتر منظم تصریح کرد: در واقع هدف طرح های ارتباط با صنعت آورده مالی نیست؛ هدف اصلی ارتباط با صنعت توسعه و تقویت آموزش و جهت دار کردن پژوهش است.
طرح رتبه بندی دانشکده ها و مراکز تحقیقاتی بر مبنای انجام طرح های تحقیقاتی نیز از دیگر طرح های انگیزشی ای بود که دکتر منظم از آن یاد کرد: الان در فاز پایلوت این رتبه بندی هستیم؛ البته این رتبه بندی با توجه به بودجه پژوهشی و نوع دانشکده، جذب منابع، تکرار جذب منابع و خروجی ارتباط با صنعت انجام خواهد شد.
وی از تخصیص تشویق های پژوهشی به مراکزی که رتبه های بالاتری دارند خبر داد وگفت: دانشکده و یا مرکزی که ارتباط با صنعت خوبی دارد باید بودجه پژوهشی بالاتری را دریافت کند. چیزی از بودجه پژوهشی دانشکده ها و مراکز کم نخواهد شد اما پیشنهاد ما این است که مبلغی که هر سال به بودجه اضافه می شود را منوط به ارتباط با صنعت کنیم.
دکتر منظم تسهیل و تسریع در فرایند انجام طرح های ارتباط با صنعت را یکی دیگر از راه های افزایش انگیزه اعضای هیات علمی دانست و گفت: طرح های ارتباط با صنعت هر چه فرایندش ساده تر و سریع تر شود اساتید بیشتر ترغیب می شوند که به این سمت بیایند. تلاش ما بر این است که سرعت عمل در این طرح ها افزایش پیدا کند. با توجه به اصلاحیه زده شده به آئین نامه اگر دانشکده و یا مراکز می توانند این فرایند را تسهیل و تسریع کنند، می توان این امر را به دانشکده ها تفویض کرد. از اول سال تا به حال این امر را به ۶ مرکز دانشگاهی تفویض کردیم.
وی خاطرنشان کرد: البته ما راه دانشگاه را برای اساتید نبستیم؛تنها یک راه جدید باز کردیم و اگر اساتید بخواهند فرایند را از طریق دانشگاه انجام دهند کماکان این راه برایشان باز است.
مسئول ارتباط با صنعت دانشگاه با اشاره به کل ارتباط به صنعت دانشگاه با اشاره به افزایش ۵۰ برابری ارتباط با صنعت دانشگاه در چهار سال گذشته گفت: در سال ۹۲ آورده دانشگاه در ارتباط با صنعت حدود ۲ میلیارد تومان بود و این مبلغ در عرض چهارسال در سال ۹۶ به ۱۰۰ میلیارد تومان رسید. البته این ظرفیت دانشگاه ما نیست؛ دانشگاه ما دو هزار استاد دارد و این مبلغ خیلی برای دانشگاه ما کم است.
وی جذب همکاری و مشارکت با صنعت را نیازمند ارتباط، تعامل و پاسخگوئی به نیازها دانست و اظهار کرد: باید در گام اول سازمان هایی که می شود با آنها تعامل ایجاد کرد و در گام بعدی نیازهای آنها لیست شود. اساتید ما باید وارد تعامل شوند؛ گاهی سازمان ها و یا صنعت خودشان نمی دانند به چه چیزی نیاز دارد. هنر این است که نیاز سازمان را برایش روشن کنید. باید راهنمایی کنید و افق روشنی برایشان ایجاد کنید. این تخصص شماست و خودتان می توانید نیاز را شناسایی و بیان کنید.
دکتر منظم بر استفاده از دانشجویان در انجام طرح های ارتباط با صنعت در قالب انجام پایان نامه های دانشجویی تاکید کرد.
خبرنگار: شیما سادات عطری
عکس: حسین اکبریان