عمومی | پژوهشگاه فضایی ایران

آیا ایستگاه فضایی تیانگونگ-۲ نیز در حال سقوط است؟

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی‌میل، کارشناسان ایالات متحده، از تاریخ ۱۳ ژوئن به مدت ۱۰ روز در حال نظارت روی کاهش ارتفاع این ایستگاه فضایی بودند. هنوز مشخص نیست که آیا ایستگاه فضایی تیانگونگ-۲ نیز در شرف سقوط به زمین است یا خیر. پس از آن که " تیانگونگ-۱ "(Tiangong-۱) در ماه آوریل امسال سقوط کرد و سوخت، اکنون سرنوشت دومین ایستگاه فضایی یعنی"تیانگونگ-۲"(Tiangong-۲) مشخص نیست.

تیانگونگ ۱ به معنای "کاخ آسمانی ۱" ، نخستین ایستگاه فضایی آزمایشی چین بود.این ایستگاه در تاریخ ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۱ و طی قسمتی از برنامه فضایی تیانگونگ به فضا پرتاب شد. ماموریت اصلی تیانگونگ ۱ ، آزمایشگاهی برای آزمایش تکنولوژی‌ها و ایجاد یک ایستگاه فضایی بزرگ در سال ۲۰۲۳ بود.

اما بر طبق اعلام دفتر مهندسی فضایی چین، تیانگونگ ۱ ، ۲ آوریل ۲۰۱۸ تقریبا در ساعت ۰۰:۱۶ به وقت "گرینویچ" در بالای قسمت جنوبی " اقیانوس آرام" سوخت.

ایستگاه فضایی "تیانگونگ- ۱" در تاریخ ۳۰ سپتامبر سال ۲۰۱۱ در مرکز پرتاب ماهواره "جوی کوآن" چین (JSLC)روی موشک ۲F/Gبه فضا پرتاب شد و ۶.۵ سال به دور زمین چرخید. در سال ۲۰۱۲ سه فضانورد ماموریت   "Shenzhou   ۹" عازم این ایستگاه شدند که اولین فضانورد چینی زن نیز در میان آنها بود. در ابتدا قرار بود این آزمایشگاه فضایی در سال ۲۰۱۳ نابود شود ولی ماموریت آن چندین بار تمدید شد.

ایستگاه فضایی "تیانگونگ- ۱" واحد نشانگر برای ایستگاه‌های بعدی ساخت چین محسوب می‌شد و قرار بود که ایستگاه فضایی بزرگتر " تیانگونگ۱" در سال ۲۰۲۳ به فضا پرتاب شود. ولی در سال ۲۰۱۶  اوضاع طبق برنامه پیش نرفت و مدیر "اداره فضایی ملی چین" اعلام کرد که ارتباط " تله متری"(دوری سنجی) با" تیانگونگ- ۱ " قطع شده است.

اکنون فضاپیمای تیانگونگ-۲ در حدود ۶۰ مایل (۹۵ کیلومتر) دور از سطح سیاره زمین دیده شده است.

از زمان بازگشت این ایستگاه فضایی به "ارتفاع مداری طبیعی" (normal orbital height) ، گمانه زنی‌هایی مبنی بر اینکه چین در حال آماده شدن برای انهدام این ایستگاه فضایی در آینده است، وجود دارد.

چین امیدوار است که این ایستگاه فضایی به سرنوشت ایستگاه فضایی تیانگونگ-۱ دچار نشود.

با وجود اینکه دفتر مهندسی فضایی چین، تاکنون اعلامیه رسمی در مورد آخرین وضعیت را منتشر نکرده است، اما مانورهای این ایستگاه فضایی به واسطه اطلاعات مداری توسط یگان "فرماندهی راهبردی ایالات متحده" ، آشکار شد.

مرکز عملیات فضایی مشترک، واقع در پایگاه نیروی هوایی واندنبرگ در کالیفرنیا، ادعا می‌کند که این ایستگاه فضایی در ۱۳ ژوئن از ارتفاع ۲۳۶ و ۲۴۰ مایلی (۳۸۰ تا ۳۸۶ کیلومتر) به ارتفاع ۱۸۱ تا ۱۸۵ مایل(۲۹۲ تا ۲۹۷ کیلومتری) آمده است.

بنابر گزارش‌ها این ایستگاه فضایی پیش از بازگشت به ارتفاع نرمال اولیه، ۱۰ روز در وضعیت کاهش ارتفاع باقی مانده است.

کارشناسان معتقدند این نشان می‌دهد که چین در تدارک اینست تا این ایستگاه فضایی را با کنترل بیشتری نسبت به تیانگونگ-۱ منهدم کند.

"جاناتان مکداول"(Jonathan McDowell)، اخترفیزیکدان "مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونین"(CFA) گفت: به نظر می‌رسد که کاهش سطح مدار تیانگونگ-۲ اولین گام در جهت برچیدن کنترل شده آن است.

ایستگاه فضایی تیانگونگ ۲، یک آزمایشگاه فضایی چینی و بخشی از برنامه پروژه ۲-۹۲۱ ایستگاه فضایی تیانگونگ است . ایستگاه فضایی تیانگونگ- ۲ در ۱۵ سپتامبر سال ۲۰۱۶ راه اندازی شد.

ایستگاه فضایی تیانگونگ ۲نه در طراحی و نه در برنامه‌ریزی، به عنوان یک ایستگاه مداری دایمی در نظر گرفته نشده‌ است بلکه، بستری آزمایشی برای فناوری‌های کلیدی‌است که در ایستگاه فضایی مدولار بزرگ چین، که برای راه اندازی در سال ۲۰۲۳ برنامه‌ریزی شده در نظر گرفته شده و استفاده می‌شود

طول ایستگاه فضایی تیانگونگ-۲، ۱۰.۴ متر ، قطر آن ۴.۲ متر و وزن ۸۶۰۰ کیلوگرم است.