عمومی | بنیاد ملی نخبگان

تحقیقات دانشگاهی باید منطبق بر استانداردهای بین‌المللی باشد

علی الیاسی؛ عضو هیئت‌علمی سازمان پژوهش علمی و صنعتی در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی بنیاد ملی نخبگان با اشاره به لزوم سازمان‌دهی موضوعات و فعالیت‌های تحقیقاتی کشور، گفت: حرکت به سمت تعریف پروژه‌های کاربردی، الزامی انکارناپذیر برای پیشرفت و توسعه است.

وی با بیان اینکه چارچوب و کیفیت آموزش باید در همه مقاطع مورد توجه اکید قرار بگیرد، افزود: در بهترین حالت پروژه‌های تحقیقاتی، پایان‌نامه‌ها و یا رساله‌های دانشگاهی باید هم از لحاظ علمی مطابق با استانداردهای بین‌المللی باشند و ضوابط حاکم بر کارِ تحقیقاتی در آنها رعایت شود و هم اینکه به لحاظ نتیجه، بتوانند در راستای توسعه و پیشرفت کشور کارآ باشند.

الیاسی ایجاد تعامل نظام‌مند دانشگاه و صنعت را یکی از ارکان فعالیت‌های تحقیقاتی استاندارد برشمرد و ادامه داد: دانشگاه و صنعت باید فعالیت‌های خود را هم‌راستا کنند تا اقدامات پژوهشی شکل منطقی داشته باشند و علاوه بر حمایت‌های دولتی، از سوی منابع بخش‌خصوصی و صنعت نیز مورد حمایت قرار بگیرند.

این محقق‌ مهندسی شیمی تصریح کرد: متاسفانه بخش زیادی از فعالیت‌های پژوهشی دانشگاه به امور محاسباتی خلاصه و محدود شده است این در حالیست که اگر بر مبنای نیازهای موجود در بخش‌های مختلف خاصه صنعت، پروژه تعریف شود، قطعاً هم هزینه‌ها و امکانات مورد نیاز تامین می‌شود و هم نتیجه کار از ارزش‌افزوده بالایی برخوردار خواهد بود.

وی ادامه داد: نکته مهم در انجام فعالیت‌های پژوهشی کاربردی، لزوم کارِ گروهی است. این مهم یکی از ارکان موفقیت در عرصه‌های عملیاتی علم است چراکه در ابعاد واقعی، هرگز یک تخصص و یا مهارت نمی‌تواند راه‌گشا و مشگل‌گشا باشد؛ البته در این بخش اقدامات خوبی انجام شده است اما برای رسیدن به جایگاه مطلوب، جامعه علمی نیازمند تمرین بیشتری است.

عضو هیئت‌علمی سازمان پژوهش علمی و صنعتی تاکید کرد: اهم مشکلات جامعه علمی در تیم‌سازی، فرهنگی است؛ به همین دلیل از همان ابتدا باید گروه براساس منطق موجود در پروژه شکل بگیرد تا اختلافات احتمالی کمینه شود. اگر فرهنگ کارِ گروهی به درستی نهادینه شود، می‌توان با تشکیل تیم‌های بزرگ، اشتراک‌گذاری بی‌بدیلی از داشته‌ها رقم زد که قطعاً این ظرفیت می‌تواند بسیاری از چالش‌ها و مسائل کشور را در کمترین زمان و با بهترین کیفیت رفع کند.

الیاسی در ادامه با اشاره به لزوم ایده‌پردازی، اظهار داشت: ایده‌های خلاقانه و کوچک باید به سمت کسب‌وکارهای نوپا حرکت کنند که برای تحقق این هدف، آموزش کاربردی و منطقی گام نخست است. افزایش دانش و اطلاعات از فضای موجود، افزایش اعتمادبه‌نفس و کاهش غرور کاذب و فراگیری مهارت‌های عملی ازجمله مواردی است که برای موفقیت در عرصه کسب‌وکار خلاقانه و نوپا باید رعایت شود.

وی در پایان تاکید کرد: علاوه بر عوامل فنی و فردی، اجتماع نیز باید پذیرای ایده نو باشد و زیرساخت لازم برای موفقیت کسب‌وکار در بازار را فراهم کند.