عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

همایش طنین نشاط با حضور مسئولان کشوری در دانشگاه برگزار شد

گالری عکس

در همایش طنین نشاط که عصر یکشنبه ۳ تیرماه ۹۷ در سالن آمفی‌تئاتر ستاد مرکزی دانشگاه برگزار شد، دکتر رستمیان معاون اجتماعی فرهنگی دانشگاه ضمن خیرمقدم، تبسم را بهترین نشانه شادی و نشاط خواند و گفت: پیامبران و ائمه دینی ما همواره برداشتن تبسم و شاد بودن تاکید کرده‌اند. پیامبر اسلام نیز همواره هنگام دیدار یاران بیش از دیگران چهره‌ای شاداب و خندان داشتند و بر این مهم تاکید می‌کردند.
وی ادامه داد: مشارکت در فعالیت‌های اجتماعی شادابی را بیشتر می‌کند و این منجر به توسعه سلامت در جامعه خواهد شد.
دکتر رستمیان افزایش آگاهی، مسوولیت پذیری، توانمندی و مشارکت ساختارمند و فعالانه فرد، خانواده و جامعه در تامین، حفظ و ارتقاء سلامت با استفاده از ظرفیت نهادها و سازمان‌های فرهنگی، آموزشی و رسانه‌ای کشور و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را از سیاست‌های کلی سلامت برشمرد.
معاون اجتماعی فرهنگی دانشگاه، ادامه داد: استقرار نظام جامع توانمندسازی مردم برای خود مراقبتی، توسعه مشارکت مردمی، استقرار نظام جامع آموزش سلامت در مدارس، استقرار نظام جامع ارتقای سلامت کارکنان در محل کار و ارتقای فرهنگ سلامت ازجمله برنامه‌های پیشنهادی دولت به مجلس است که امیدواریم هر چه سریع‌تر محقق شود.
وی بر نهادینه کردن روش آموزش مهارت‌های اجتماعی تاکید کرد و افزود: روش آموزش مهارت‌های اجتماعی کارآمدتر از سایر روش‌ها برای افزایش شادی است.
معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه، خود مراقبتی را اصلی‌ترین راه سلامت خواند و افزود: قرن ما قرن رعایت سبک زندگی سالم است و سبک زندگی یعنی تغذیه سالم، فعالیت فیزیکی و... است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بهترین سن پیشگیری از پوکی استخوان را سنین مدرسه عنوان کرد و گفت: ساخت استخوان در بدن، فقط تا سن ۲۲ سالگی انجام می‌شود و توجه نداشتن بر این مهم در سالیان بعد خود را نشان خواهد داد.
دکتر رستمیان توجه به پوسیدگی دندان در سطح جامعه به‌ویژه کودکان و نوجوانان را ضروری خواند و گفت: آگاه کردن مردم برای پیشگیری از پوسیدگی دندان برنامه‌ریزی‌های هوشمندانه می‌طلبد هرچند بهترین استادان، دانشجویان و دانشکده‌های دندان‌پزشکی در کشور وجود دارد ولی این‌ها زمانی به موفقیت می‌رسد که پوسیدگی را در مناطق تحت پوشش کنترل شود.
وی عوارض مصرف سیگار در سطح جامعه را نیز بسیار مخرب دانست و افزود: کشور ایران در عوارض بر فروش سیگار جزء پایین‌ترین شاخص‌های جهانی قرار دارد. این معضل بزرگ با نصیحت کردن قابل حل نیست بلکه باید با آموزش‌های همگانی بخصوص به نسل جوان، تقاضا جهت مصرف سیگار را کاهش داد و از طرفی مسئولین عوارض فروش سیگار را که اکنون بسیار پایین است افزایش دهند و درامد حاصله صرف آموزش و پیشگیری شود.
سپس دکتر زارع حسین‌آبادی دبیر همایش گفت: در کشوری که پیامبر آن همواره تبسم بر لب داشتند و شادی را به‌عنوان یکی از محورهای تبلیغی دین خود می‌دانستند شادی رتبه بسیار پایینی دارد. طبق آمارهای جهانی ایران رتبه ۱۱۵ را در داشتن نشاط و شادی دارد.
وی ادامه داد: درحالی‌که کشورهای توسعه‌یافته جزء رتبه‌های برتر نشاط هستند، در کشور ما سیاست‌گذاری‌های واحدی برای توسعه و توجه به نشاط و شادکامی وجود ندارد. باید بدانیم که توسعه فقط در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نیست بلکه گسترش نشاط مهم‌ترین اصل سلامت در جامعه به شمار می‌آید.

توسعه نشاط، راه رسیدن به توسعه پایدار است
در ادامه، مهندس مقیمی، استاندار تهران، گسترش روحیه نشاط و شادابی در جامعه را از اولویت‌های رسیدن کشور به توسعه پایدار دانست و گفت: در دین مبین اسلام زندگی بانشاط، نعمت و رحمت خداست و سلامت معنوی یکی از مهم‌ترین محورهای نظام سلامت است.
مقیمی گسترش شهرها و صنعتی شدن جوامع را ارتباطی مستقیم با توسعه پایدار عنوان کرد و گفت: اکثر کشورهایی که در صدر رده‌بندی کشورهای بانشاط قرار دارند کشورهای توسعه‌یافته هستند.
وی خانواده و مدرسه را دو رکن اساسی تربیت نسل بانشاط در کشور دانست و افزود: بررسی‌های روانشناسان تربیتی نشان می‌دهد که بخش اعظمی از شخصیت افراد در سنین کودکی و در خانواده و همچنین در مدرسه شکل می‌گیرد و مسئولان نظام آموزش‌وپرورش کشور نقشی اثرگذار در تربیت نسلی بانشاط در کشور بر عهده‌دارند.
رئیس مجمع سلامت استان تهران انجمن‌های اولیاء و مربیان فعال  در مدارس را یکی از محورهای ارتقای نشاط اجتماعی در جامعه عنوان کرد و افزود: اگر بتوانیم ارتباطی نزدیک بین انجمن‌های اولیاء و مربیان و محافل علمی، روانشناسی و تربیتی ایجاد کنیم در این صورت توانسته‌ایم گامی موثر در تربیت افرادی شاداب و بانشاط در جامعه برداریم.
مقیمی تغییر مطالبات و خواسته‌های نسل جوان با نسل گذشته را یکی از بایسته‌های تغییر دیدگاه مدیران در عرصه ایجاد نشاط اجتماعی دانست و تاکید کرد: شناخت مطالبات جدید نسل جوان نیازمند بازتعریف و بازنگری در نگاه مدیران نسبت به این خواسته‌ها است و باید خود را در این زمینه همراه نسل جوان کنیم و به‌روز باشیم.
استاندار تهران افزایش سطح آگاهی و دانش مسئولان مرتبط با مقوله نشاط اجتماعی را یکی دیگر از عناصر اثربخش در ارتقای سطح نشاط اجتماعی در جامعه برشمرد و ‌تصریح کرد: برخی به‌اشتباه توسعه را دارای مفهومی اقتصادی و صنعتی قلمدادمی کنند اما توسعه مقولات اجتماعی نظیر نشاط را هم شامل می‌شود.
مقیمی در ادامه گفت: باید بتوانیم نسلی تربیت کنیم که خودساخته باشد و با کوچک‌ترین تلنگر سرخورده نشود و به بیراهه نرود.
وی در پایان سخنان خود، با یادآوری این نکته که افراد یک جامعه در گروه‌های سنی متفاوت، نیاز به شادابی دارند افزود: برای دستیابی به این مهم باید مولفه‌های اساسی را مدنظر قرار دهیم که یکی از مولفه‌های نشاط اجتماعی امیدبخشی و امیدآفرینی است.
دکتر عباسپور مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی انجمن‌های مدارس وزارت آموزش‌وپرورش نیز با اشاره به اهمیت شادی و نشاط در دانش آموزان و اجرای برنامه‌های فرهنگی مرتبط در مدارس مشارکت سایر متولیان مسائل فرهنگی را در این بخش مهم دانست و گزارش اداره انجمن اولیا و مربیان و برنامه‌های آموزش‌وپرورش در این خصوص را ارائه کرد.
در ادامه، دکتر زرندی عضو هیئت‌علمی دانشگاه، در خصوص مدیریت هیجان و طنین نشاط سخن گفت.
وی هیجان را یک تجربه درون شخصی عنوان کرد که سیستم عصبی به‌صورت فطری برای آن برنامه‌ریزی‌شده و فرد را آماده حرکت و رفتار در جهت خاصی برای دست‌یابی به تعادل و برآوردن نیازهایش می‌کند و در پاسخ به محرک‌ها به‌صورت سازمان‌یافته و منسجم بیدار می‌شود.
سپس دکتر صدری رئیس اداره انجمن اولیاء و مربیان، خانواده را مهم‌ترین نهاد اجتماعی خواند و آن را موردتوجه تمامی عالمان تعلیم و تربیت دانست.
وی ادامه داد: درزمینهٔ تعلیم و تربیت هر چه هزینه شود خروجی درزمینهٔ آسیب‌های اجتماعی موثرتر خواهد بود.
دکتر صدری بابیان آمار نگران‌کننده افسردگی، اظهار داشت: این موضوع وظیفه ما را در قبال خانواده‌ها سنگین‌تر می‌کند. البته تمامی سازمان‌ها و نهادها باید در کنار آموزش و پروش حق خود را نسبت به خانواده‌ها ادا کنند.
سخنران پایانی این همایش دکتر محمدرضا عارف نماینده مردم، تهران، ری و شمیرانات و رئیس کمیسیون آموزش در مجلس شورای اسلامی بود.
دکتر عارف، نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات و رئیس کمیسیون آموزش در مجلس شورای اسلامی، یاد شهدای هفتم تیر را گرامی داشت و گفت: انقلاب ما یک انقلاب مردمی بود و رمز ماندگاری آن حضور مردم و نهادهای مردمی است.
وی ادامه داد: نهادینه کردن نشاط و شادی در جامعه نیز نیازمند کمک نهادهای مردمی است. با توجه به اینکه بحران افسردگی، ناامیدی و یاس ریشه‌ی بخشی از آسیب‌های اجتماعی است، پیشگیری و کنترل آسیب‌های اجتماعی یک ضرورت محسوب می‌شود.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، بابیان اینکه، جامعه برای رشد و تعالی نیازمند نشاط است، تصریح کرد: نشاط بر روی کارایی افراد تاثیر بسزایی دارد و این مهم قطعاً در کاهش آسیب‌های اجتماعی موثر خواهد بود.
وی ایمان و اتکا به خدا، قناعت، صبوری، امید، خوش‌رویی، اعتماد حاکمیت به مردم و مردم به حاکمیت را از عوامل موثر در کاهش آسیب‌های اجتماعی و افزایش سلامت جامعه عنوان کرد.
اجرای موسیقی زنده توسط دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران و اهدای جایزه به برگزیدگان انجمن اولیاء و مربیان و ضیافت شام از برنامه‌های پایا نی این همایش بود.
توضیح اینکه، این همایش با همکاری و مشترک معاونت اجتماعی فرهنگی دانشگاه، آموزش‌وپرورش شهر تهران، انجمن استعدادهای برتر ایران، انجمن دیار کهن و با حمایت استانداری تهران و با حضور مهندس مقیمی استاندار تهران، دکتر عارف عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، مهندس حسن بیگی معاون سیاسی استانداری تهران، دکتر عباسپور مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی انجمن‌های مدارس، آموزش خانواده و مشاوره اولیاء وزارت آموزش‌وپرورش، دکتر رستمیان معاون اجتماعی فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مدیران اداره کل و مناطق بیست‌گانه آموزش‌وپرورش شهر تهران و مدرسان انجمن اولیا و مربیان شهر تهران عصر یکشنبه ۳ تیرماه ۹۷ در محل آمفی‌تئاتر ستاد مرکزی دانشگاه برگزار شد.
خبر: مقدم
عکس: جمشید ربیعی