عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر کریمی: ایجاد دانشکده‌های متعدد در کوچه‌پس‌کوچه‌های شهر در شان دانشگاه علوم پزشکی تهران نیست

گالری عکس
در این نشست که مطابق معمول، صبح روز یکشنبه ۳ خرداد ۹۷ در سالن شورای دانشگاه تشکیل شد، دکتر کریمی رییس دانشگاه در سخنان پیش از دستور با اشاره به ارزیابی خود از نتیجه شورای آموزش پزشکی و تخصصی که روز گذشته تشکیل‌شده بود، به‌نقد گسترش‌های کمی رشته‌های فوق تخصصی و ایجاد دانشکده‌های متعدد در دانشگاه پرداخت و گفت: از زمانی که به یاد دارم فضای حاکم بر دانشگاه افزایش دوره‌های فلوشیپ و ایجاد رشته‌های متعدد فوق تخصصی بود و این روند شاخه در شاخه ادامه داشت. مانند زیرشاخه‌های ریزی که در رشته‌های مختلف ایجادشده است. به‌این‌ترتیب به‌طور مداوم رشته‌ها و دانشکده‌های جدیدی بوجود آمده که گاها نیازسنجی واقعی نشده است.
وی با اشاره به نگاه اصلاحی وزیر بهداشت نسبت به این رویکرد گفت: وزیر بهداشت به‌شدت با گسترش کمی رشته‌ها و دانشکده‌ها و رشد بادکنکی آن‌ها مخالف است و پیگیری می‌کند که فوق تخصص‌ها و طول دوره‌ها کاهش یابد. برای نمونه ایشان  تاکید دارد  فلوشیپ ها و فوق تخصص‌های اطفال تاجایی که امکان دارد تجمیع یا تبدیل شود. همچنین امکان پذیرش فراگیران در رشته‌هایی مانند جراحی قلب و  توراکس و اطفال که داوطلب ندارد از پزشکی عمومی فراهم شود و حتی بعضی رشته‌ها به‌جای مقطع فوق تخصصی به مقطع تخصصی تبدیل شوند. همچنین در نظر است طول دوره اطفال را که از سه سال به چهار سال افزایش‌یافته بود دوباره به حالت اول بازگردد.
دکتر کریمی دراین‌باره توضیح داد: هرچند ممکن است این تصمیم با مقاومت‌های گروه‌های فوق تخصصی همراه باشد اما باید بپذیریم افرادی که ۴ سال دوره جراحی عمومی را می‌گذرانند و دوباره باید دوره جراحی قلب و یا توراکس را آموزش ببینند، درنتیجه این آموزش هم‌سنشان بالا می‌رود و هم هزینه‌های بسیاری به سیستم بهداشت و درمان تحمیل می‌شود.
رییس دانشگاه با تاکید بر پرهیز از هرگونه افراط‌وتفریط گفت: هنوز هم تقاضا برای ایجاد رشته‌های جدید فوق تخصصی وجود دارد و خوب است که دانشگاه نیز به این رویکرد توجه کند و به‌جای گسترش بی‌رویه کمی، روی کیفیت آموزش کار کند.
وی بابیان اینکه باید به‌صورت علمی به این مسئله نگاه شود افزود: دانشکده‌های متعددی که در کوچه‌پس‌کوچه‌های شهر ایجادشده به‌هیچ‌وجه در شان دانشگاه نیست و افراد گاهی به‌سختی می‌توانند نشانی این دانشکده‌ها را پیدا کنند. بنابراین ازاین‌پس باید کاملاً علمی با مسائل توسعه‌ای دانشگاه برخورد کنیم و از افراط و رشد بادکنکی رشته‌ها و دانشکده‌ها بپرهیزیم.

بررسی دو دستور
در ادامه دکتر هادیان، رییس دانشکده توان‌بخشی به معرفی فعالیت‌های این دانشکده پرداخت و گفت: تاسیس دانشکده توان‌بخشی به ایجاد رشته فیزیوتراپی دانشگاه تهران در سال ۱۳۴۴ بازمی‌گردد و این دانشکده ۵۳ ساله، به‌عنوان قدیمی‌ترین موسسه آموزش‌دهنده رشته‌های توان‌بخشی و دروازه ورود رشته‌های بازتوانی به کشور شناخته می‌شود.
وی افزود: در حال حاضر دانشکده توان‌بخشی در تمامی رشته‌ها و مقاطع گوناگون کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی دانشجو می‌پذیرد و با توجه به اینکه در منطقه و در میان کشورهای حوزه خلیج‌فارس، هند و پاکستان و... تنها دانشکده‌ای است که دکترای تخصصی تربیت می‌کند می‌تواند به‌عنوان مرجعیت علمی منطقه شناخته شود. در حال حاضر نیز ۴ دانشجوی پاکستانی که از اعضای هیئت‌علمی دانشکده کشور خود هستند و برای آموزش دکترای تخصصی به دانشکده ما آمدند.
رییس دانشکده توان‌بخشی با اشاره به برنامه‌های این دانشکده در راستای ماموریت‌های ابلاغی رییس دانشگاه گفت: به‌منظور حضور فعال و جدی اعضای هیئت‌علمی و فراگیران در بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها و استفاده از فضاهای بالینی به‌عنوان عرصه اصلی آموزش و پژوهش، درحال حاضر هریک از گروه‌های آموزشی دانشکده درمانگاه دایری دارند و از آنان خواسته‌شده علاوه بر نوبت صبح، در نوبت عصر هم خدمات خود را ارائه دهند. همچنین با تعاملی که با بیمارستان‌ها برقرارشده اعضای هیئت‌علمی دانشکده در بیمارستان‌ها به فعالیت می‌پردازند.
وی با اشاره به سایر فعالیت‌های آموزش و پژوهشی دانشکده و گوشه‌ای از دستاوردهای این حوزه شامل کسب مقام اول آموزشی بین دانشکده‌های دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۹۶ و ثبت ۵ اختراع بالینی توسط اعضای هیئت‌علمی دانشکده، به بیان درخواست‌های دانشکده از رییس دانشگاه و اعضای هیئت‌رئیسه پرداخت و گفت: باتوجه به فصل نوین فعالیت‌های دانشکده، شتاب بخشی در ساخت ساختمان جدید دانشکده ضروری به نظر می‌رسد و امیدوارم در تابستان امسال شاهد کلنگ زنی آن باشیم. همچنین در راستای استقرار اعضای هیئت‌علمی دانشکده در بیمارستان‌ها و افزایش وظایف آنان امیدواریم محرومیت از مطب و ضریب کا آنان مانند سایر رشته‌ها و دانشکده‌ها اعمال شود.
پس از گزارش رییس دانشکده توان‌بخشی، هریک از اعضای هیئت‌رئیسه به بیان دیدگاه‌ها و نقطه نظرات خود پرداختند.
سپس دکتر رستمیان معاون اجتماعی فرهنگی دانشگاه، به تشریح ادامه برنامه‌های معاونت اجتماعی و فرهنگی پرداخت و یادآور شد: پیش‌ازاین به بررسی بحران فاضلاب تهران و آبیاری با آب‌های غیرمتعارف و اقدامات دانشگاه در این زمینه پرداختیم.
وی با اشاره به استفاده از ظرفیت اوقاف در دانشگاه گفت: وقف ظرفیت خوبی دارد که می‌توانیم با استفاده از آن بسیاری از امور دانشگاه را حمایت کنیم. لذا لازم است معاونت توسعه نماینده‌ای را معرفی کند که بتوانیم امور اوقافی دانشگاه را پیگیری کنیم.
معاون اجتماعی فرهنگی دانشگاه با اشاره به آمارهای آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد و طلاق و... گفت: دانشگاه باید درزمینهٔ پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی وارد عمل شود در این زمینه نیز برنامه‌هایی در دستور کار معاونت قرار دارد.
دکتر رستمیان با تاکید بر اصل خودمراقبتی مردم گفت: بهترین سن خود مراقبتی در جامعه از مدارس آغاز می‌شود.
وی با اشاره به اجرای طرح ECD گفت: این طرح به‌صورت پایلوت به‌منظور ارتقای تکامل همه‌جانبه دوران ابتدایی کودکی و توانمندسازی مادران در چهاردانگه اسلامشهر اجرا می‌شود.
معاون اجتماعی فرهنگی دانشگاه، با اشاره به بازخورد اعضای هیئت‌علمی شرکت‌کننده در کارگاه‌های فرهنگی گفت: نظرات شرکت‌کنندگان این کارگاه‌ها جمع‌آوری‌شده تا برای برنامه‌ریزی‌های آینده مورداستفاده قرار گیرد.
پس از گزارش معاون فرهنگی دانشگاه نیز اعضای هیئت‌رئیسه در خصوص مباحث مطرح‌شده به بحث و تبادل‌نظر پرداختند.

جمع‌بندی
دکتر کریمی، رییس دانشگاه در جمع‌بندی مباحث مطرح‌شده به موضوع دانشکده توان‌بخشی اشاره کرد و گفت: مسائل دانشکده توان‌بخشی با دستور و قدرت برطرف نمی‌شود بلکه لازم است دکتر هادیان با درایت، تامل و تدبیر و بدون ایجاد هیچ تنشی دانشکده را بازتوانی کند.
وی خطاب به رییس دانشکده توان‌بخشی گفت: با معاونان و مدیران گروه‌های خود صحبت کنید تا بتوانید مسائل دانشکده را به مسیر درستی هدایت و در جهت اصلاح امور حرکت کنید. هرچند که بسیاری از مسائل را در کوتاه‌مدت نمی‌توان حل کرد.
رییس دانشگاه با تاکید برجذب اعضای هیئت‌علمی توانمند و علاقه‌مند در دانشکده توان‌بخشی گفت: حرف اول را نیروی انسانی می‌زند. در دانشکده توان‌بخشی نیز باید از اعضای هیئت‌علمی جوانی که مشتاق کار و از توانایی لازم برخوردارند استفاده کرد.
دکتر کریمی با تاکید بر تعامل دانشکده توان‌بخشی با بیمارستان‌ها و گروه‌های طب ورزشی و بازتوانی گفت: دکتر سهراب پور کمک کند تا امکان تعامل دانشکده با بیمارستان‌ها فراهم شود.
وی بابیان اینکه تمام خواسته‌های شما از دانشگاه در خود دانشکده تامین می‌شود افزود: دانشگاه نیز در این راه حتماً از دانشکده حمایت می‌کند. برای حل مسائل خود می‌توانید با هریک از معاونت‌های مربوطه همفکری کنید و درزمینهٔ توسعه فضای فیزیکی دانشکده نیز دکتر بیگلر کمک خواهد کرد.
دکتر کریمی در خصوص افزایش پرداختی اعضای هیئت‌علمی دانشکده توان‌بخشی گفت: به نسبت معرفی  افرادی که در دانشکده حضور ندارند، می‌توانید سهم اعضای هیئت‌علمی که در دانشکده حضور فعال دارند را افزایش دهید.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: سید میثم عطری