مجلس نباید نماد تردید، یاس و بیاعتنایی به مسائل کشور باشد
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رئیس، نمایندگان و جمعی از کارکنان مجلس شورای اسلامی، مجلس را رکن رکین نظام و به فرمودهی امام راحل، عصارهی فضائل یعنی جوهرهی برترین خصوصیات ملت خواندند و افزودند: نمایندگان در قانونگذاری و عمل به وظایف اساسی خود، مسائل مهمی همچون «اولویتهای کشور، رفع مشکلات مردم بهویژه طبقات ضعیف و متوسط، تاثیرناپذیری از دیدگاههای غربی، انقلابیگری و پرهیز از اشرافیگری» را مورد توجه کامل قرار دهند.
حضرت آیتالله خامنهای در ابتدای سخنانشان، خدمت خالصانه به مردم را برترین عبادات دانستند و گفتند: همهی اقدامات، رفتار و گفتار نمایندگان اگر برای خدا و در راه رضای او باشد، خدمت واقعی و موجب تقرب به پروردگار است.
ایشان با تاکید بر اینکه کیفیت مجلس در هر دوره باید نسبت به دورهی قبل افزایش یابد، دستیابی به این هدف را در گرو کار بیشتر و بهتر برشمردند و خاطرنشان کردند: لازمهی در صدر قرار گرفتن در میدان خدمت، کار برتر و اقدام و عمل اساسی است.
رهبر انقلاب اسلامی، گزارش رئیس مجلس از کارهای انجامشده را خوب ارزیابی کردند و درعینحال افزودند: شاخصهای کمّی همچون تعداد مصوبات برای این ارزیابی کافی نیست بلکه باید وزن مصوبات در مدیریت کشور یعنی تاثیر قوانین در پیشرفت ایران و رفع مشکلات مردم، اندازهگیری شود.
ایشان با اشاره به تعبیر امام بزرگوار از مجلس بهعنوان «عصارهی فضائل ملت»، خاطرنشان کردند: ملت ایران در تاریخ، نماد فضائلی همچون «ایمان، علم، اعتمادبهنفس، استقلال، پایداری و افتخار به داشتههای خود» بوده است و بر همین اساس، مجلس و نمایندگان آن باید عصارهی چنین فضائلی و مظهر عزت ملی، اقتدار و استحکام نظام اسلامی باشند.
حضرت آیتالله خامنهای در همین زمینه تاکید کردند: مجلس نباید نماد تردید و خودکمبینی، یاس و ناامیدی، و بیاعتنایی و بیمبالاتی به مسائل کشور باشد و نباید با دید مایوسانه به ظرفیتها و تواناییهای ملی نگاه کند.
رهبر انقلاب اسلامی با یادآوری دو نمونهی تاریخی از تهاجم بیگانگان یعنی ورود سلجوقیان و مغولها به ایران و همچنین با اشاره به ورود اسلام عزیز به ایران، خاطرنشان کردند: در همهی این دورهها زبان فارسی و فرهنگ و هنر و تمدن ایرانی محفوظ ماند و روزبهروز پیشرفت کرد که این نشانهی اقتدار و استحکام ملت است.
ایشان، با اشاره به دشمنی همهجانبه با مردم ایران در چهل سال گذشته افزودند: چهل سال است که جبههی عظیمی از دشمنان همچون جنگ احزاب در صدر اسلام با هر کارِ ممکن مانند جنگ و تحریم و توطئهی امنیتی، سختترین اقدامات خصمانه را علیه ملت ایران انجام دادهاند اما امروز علم، اقتدار، پیشرفت، عظمت و حضور بینالمللی ایران، روزافزون و غیر قابل مقایسه با روز اول انقلاب است.
حضرت آیتالله خامنهای در نوعی جمعبندی از این بخشِ سخنانشان خطاب به نمایندگان تاکید کردند: ملت ایران چنین ملت پرافتخار و ممتازی است، بنابراین شما که عصارهی فضائل آنها هستید با این نگاه به خود و مجلس بنگرید و وظایفتان را انجام دهید.
رهبر انقلاب اسلامی، «قانونگذاری و ریلگذاری حرکت اجرایی کشور» را مهمترین وظیفهی مجلس خواندند و با تاکید بر افزایش مستمر کیفیت قانونگذاری، نکات مهمی را در این زمینه بیان کردند.
«توجه به اولویتهای کشور و پرهیز کامل از قانونگذاری در زمینهی مسائل کماهمیت» نخستین نکتهی ایشان بود.
حضرت آیتالله خامنهای به نمایندگان ملت خاطرنشان کردند: شما برای خدمت به ملت فقط چهار سال مهلت دارید، بنابراین لحظهلحظهی آن را صرف قانونگذاری در مسائل مهم و دارای اولویت کنید.
«عملی بودن قوانین» و «پرهیز از قانونگذاری در مسائل خلاف مصلحت کشور» دو نکتهی دیگر رهبر انقلاب خطاب به نمایندگان مجلس بود.
ایشان در همین بحث در زمینهی معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی گفتند: این معاهدات ابتدا در اتاقهای فکر قدرتهای بزرگ و برای تامین منافع و مصالح آنها پختوپز میشود و سپس با پیوستن دولتهای همسو یا دنبالهرو یا مرعوب، شکلِ بهظاهر بینالمللی میگیرد بهگونهای که اگر کشور مستقلی مانند ایران، آنها را قبول نکند او را مورد هجوم شدید قرار میدهند که مثلاً ۱۵۰ کشور پذیرفتهاند، شما چطور آن را رد میکنید؟
رهبر انقلاب در تبیین راه صحیح برخورد با اینگونه کنوانسیونها افزودند: همانگونه که دربارهی «برخی کنوانسیونهای بینالمللیِ اخیراً مطرحشده در مجلس» گفتیم، مجلس شورای اسلامی که رشید و بالغ و عاقل است، باید مستقلاً در موضوعاتی مثل مبارزه با تروریسم یا مبارزه با پولشویی قانونگذاری کند.
ایشان افزودند: البته ممکن است برخی مفاد معاهدات بینالمللی خوب باشد اما هیچ ضرورتی ندارد با استناد به این مفاد به کنوانسیونهایی بپیوندیم که از عمق اهداف آنها آگاه نیستیم یا میدانیم که مشکلاتی دارند.
حضرت آیتالله خامنهای در ادامهی بحث ضرورتهای قانونگذاری افزودند: قانون در درجهی اول باید در جهت رفع مشکلات مردم بهویژه طبقات ضعیف و متوسط باشد و بهگونهای نباشد که آلت دست و در خدمت صاحبان زر و زور قرار گیرد.
«رعایت کامل جنبههای کارشناسی با استفاده از توانمندیهای مرکز پژوهشهای مجلس و نیز آرا و دیدگاههای نخبگان خارج از مجلس» نکتهی دیگری بود که رهبر انقلاب به نمایندگان ملت توصیهی موکد کردند.
ایشان با انتقاد از برخی تاثیرپذیریها در مجلس از دیدگاههای غربی در بحث و بررسی مسائل مربوط به «خانواده» گفتند: در قانونگذاری در پی حل واقعی مشکلات باشید.
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: سبک زندگی غربی در تعارض با معنای حقیقی خانواده است و مشکلات لاعلاجی را برای آنها به وجود آورده است، بنابراین در قانونگذاری برای حل مشکلات خانوادههای ایرانی، نباید به نگاه غربیها به زن، فرزند، پدر و مادر توجه کرد.
«قانونگذاری در جهت اولویت مهم کشور یعنی حل معضلات اقتصادی» دستور کار دیگری بود که رهبر انقلاب برای مجلس ترسیم کردند.
ایشان با ابراز خرسندی از تشکیل جلسهی سران و عناصر سه قوه برای ورود جدی به مسائل اقتصادی گفتند: این جلسه باید بِبُرد و با تصمیمات قوی، راه را برای حل مشکلات موجود باز و مجلس نیز در همین جهت حرکت کند و به دشمنان اجازهی سوءاستفاده از مشکلات اقتصادی ندهد.
«تازهگردانی و تنقیح قوانین»، «حذف برخی قوانین گذشته که فلسفهی وجودی و منطق تصویب خود را از دست دادهاند»، «رفع برخی قوانین متضاد و مشکلآفرین از جمله برای تسهیل در فضای کسبوکار»، نکتهی دیگر رهبر انقلاب در باب ضرورتهای قانونگذاری در خانهی ملت بود.
ایشان با انتقاد از اجرا نشدن یا تاخیر در اجرای قوانین در برخی دستگاهها تاکید کردند: قانون برای اجرا تصویب میشود و مجلس، اجرای قوانین را پیگیری و مطالبهی جدی کند.
حضرت آیتالله خامنهای با تاکید بر رفتار انقلابی نمایندگان یعنی «رفتار عاقلانه، مدبرانه و مجاهدانه» خاطرنشان کردند: شما در سوگند نمایندگی متعهد میشوید که از مبانی و دستاوردهای انقلاب و نظام صیانت کنید و عمل به این سوگند جز با رفتار انقلابی به معنای صحیح آن ممکن نیست، ضمن اینکه اگر به این تعهد عمل نشود، حضور نماینده در مجلس از لحاظ قانون اساسی و شرع دچار اشکال میشود.
رهبر انقلاب با اشاره به توصیهی همیشگی خود به مسئولان کشور برای «مدیریت جهادی» گفتند: باید روحیه، ایمان و انگیزهی انقلابی بر رفتار، سخن گفتن و اقدامات نمایندگان مجلس حاکم باشد.
«حضور بهموقع و کامل در کمیسیونها و صحن علنی مجلس»، «پرهیز کامل از سفرهای خارجی غیر ضرور» و «پرهیز از اشرافیگری» توصیههای دیگر رهبر انقلاب به نمایندگان بود.
حضرت آیتالله خامنهای، «اشرافیگری» را بلای بزرگ کشور خواندند و افزودند: اگر خلقوخوی اشرافی جزو سبک زندگی ما شد، تبعات منفی آن از جمله ریزشها پایانی نخواهد داشت و کار خیلی مشکل میشود.
رهبر انقلاب در ادامهی سخنانشان بحث «نظارت بر رفتار نمایندگان» را حتی از نظارت مجلس بر دولت و دیگر مجموعهها مهمتر دانستند و تاکید کردند: هیاتی که در این زمینه در مجلس ایجاد شده باید تقویت شود و به معنای حقیقی کلمه بر رفتار نمایندگان نظارت کند.
ایشان عملکرد مجلس شورای اسلامی بهعنوان یک رکن اساسی نظام را تا به امروز خوب و روبهپیشرفت خواندند و تاکید کردند: این حرکت باید هرچه بیشتر تقویت شود، زیرا کشور به استحکام ساخت درونی ملت و نظام نیاز دارد.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به آشکار شدن روزافزون خباثت ذاتی زورگویان بینالمللی افزودند: دیدن تصاویر جنایت جدا کردن هزاران فرزند از مادرانشان در آمریکا، انسان را بیطاقت میکند اما آمریکاییها با خباثت کامل، فرزندان را از والدین مهاجر جدا میکنند.
ایشان حملات جنایتبار و خونین چند کشور دارای تسلیحات پیشرفته برای خارج کردن یک بندر از دست مردم مظلوم یمن را نمونهای دیگر از ذات خبیث زورگویان جهانی خواندند و افزودند: این دشمنان بشریت به علت ایستادگی و عدالتطلبی ملت ایران، با جمهوری اسلامی نیز دشمنی میکنند اما ملت ایران به فضل الهی با حفظ استحکام داخلی، بر آمریکا و دیگر دشمنان پیروز خواهد شد.
رهبر انقلاب اسلامی خاطرنشان کردند: این جنایتکاران، شمرهای زمان هستند و بهفرمودهی قرآن، هیچ عهد و پیمان آنها مورد اعتماد نیست و این حقیقت را ملت ایران امروز بهروشنی میبیند.
حضرت آیتالله خامنهای در پایان سخنانشان تاکید کردند: دشمنان ملت ایران به معنای واقعی کلمه باجطلب و زورگو هستند و بدیهی است که نظام، ملت و مسئولان ایران زیر بار هیچ باجطلب و زورگویی نخواهند رفت.
پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، رئیس مجلس با بیان گزارشی از اقدامات مجلس در حوزهی نظارت و قانونگذاری، گفت: در مجلس، ۲۰۰ جلسهی علنی برگزار شد و ۱۰۹ قانون و ۱۴ مورد تحقیق و تفحص به تصویب رسید.
آقای لاریجانی با اشاره به برخی از قوانینی که در مجلس دهم تصویب شده، خاطرنشان کرد: ۲۶ جلسهی مجلس به موضوعات مهمی نظیر بررسی وضعیت صندوقهای بازنشستگی، مشکلات آب، مسئلهسازیهای دیماه سال گذشته، مسائل هستهای و منطقهای، وضعیت بانکها و اشتغال و اولویتهای اقتصادی کشور اختصاص یافت.
رئیس مجلس افزود: مشکل تورم و طرحهای عمرانیِ نیمهتمام مورد توجه مجلس است و در بودجهی سال ۹۷ سازوکار جدیدی برای حل آن در نظر گرفته شد.
آقای لاریجانی حساسیت نمایندگان به اقدامات خصمانهی آمریکا و مقابله با تحریمها را بسیار جدی خواند و گفت: در شرایط حساس امروز ایران، با تدابیر هوشمندانهی رهبر انقلاب، ملت با سرافرازی از چالشها عبور خواهد کرد.
رئیس مجلس افزود: مجلس شورای اسلامی با همهی توان، در مقابله با دسیسههای بیگانگان میایستد و در جهت امنیت و سعادت ملت ایران بهویژه در ابعاد اقتصادی با قوای دیگر همکاری صمیمانه خواهد داشت.