عمومی | دانشگاه علوم پزشکی تهران

تفاهم‌نامه راه‌اندازی مرکز توسعه فناوری سلامت دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران و صنعتی شریف امضا شد

گالری عکس روابط عمومی
گالری عکس وب دا

به گزارش وب‌دا، این تفاهم‌‌نامه باهدف توسعه علمی و بهره‌برداری همه‌جانبه از ظرفیت کشور در توسعه علم و فناوری و بالندگی اقتصاد دانش‌بنیان بین وزارتخانه‌های بهداشت و علوم روز سه‌شنبه ۲۲ خرداد ۹۷ در سالن کنفرانس دانشگاه شریف امضا شد.
مرکز توسعه فناوری سلامت صنعتی شریف و علوم پزشکی تهران، متشکل از دو مرکز زیست‌پایه شریف با مدیریت پژوهشکده زیست‌فناوری و محیط‌زیست دانشگاه صنعتی شریف و مرکز توسعه فناوری سلامت ترجمانی با مدیریت پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران و با تمرکز بر انجام تحقیقات بین‌رشته‌ای مرز دانش در حوزه سلامت و توسعه فناوری و محصولات دانش‌بنیان در این حوزه با استفاده از تجربیات علمی و ظرفیت‌های دو مجموعه و نیز همکاری‌های بین‌المللی با دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی طراز اول دنیا فعالیت خواهد کرد.
این مرکز با رویکرد استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های موجود در هر دو دانشگاه و در راستای تمرکز بر طرح‌های مشترک در حوزه‌های مرز دانش سلامت و نیز طراحی و ساخت تجهیزات و فناوری‌های موردنیاز کشور در حوزه سلامت بر حوزه‌های تخصصی آزمایشگاه بافت بر روی تراشه، مهندسی بیو و بیولوژی محاسباتی، نرم افزارهای تخصصی مورد نیاز و آنالیز داده های بزرگ، پزشکی شخصی و تجهیزات و ملزومات پزشکی متمرکز خواهد بود.

یکی از مشکلات امروز کشور، جدایی علوم پزشکی از حوزه‌های علوم، فنی و مهندسی است
دکتر رضا ملک‌زاده در مراسم امضای تفاهم‌نامه راه‌اندازی مرکز توسعه فناوری سلامت صنعتی شریف و علوم پزشکی تهران، اظهار داشت: حوزه پزشکی در بخش‌های مختلف نیاز دارد که از توان و ظرفیت‌های دانشکده‌های علوم، فنی و مهندسی کمک بگیرد.
وی تصریح کرد: روش‌های درمانی ژنتیک بسیار موفقیت‌آمیز بوده و بیماری‌هایی مانند هموفیلی، تالاسمی و معلولیت‌ها را می‌توان درمان کرد. حداقل ۱۰۰ نوع معلولیت ناشی از ژنتیک وجود دارد که مطالعات جدید نشان داده معلولیت‌ها قابل‌درمان هستند و به‌راحتی می‌توان حدود ۳۰۰ میلیون معلول در جهان را درمان کرد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت بابیان اینکه وضعیت پزشکی در ۲۰ سال آینده با امروز متفاوت خواهد بود، افزود: بخشی از پیشرفت‌های کنونی و آینده قطعاً حاصل همکاری‌های مشترک بین‌رشته‌ای است.
دکتر ملک‌زاده تاکید کرد: در تهران به فکر ایجاد مرکز ژن‌درمانی هستیم، چراکه ممکن است در چند سال آینده بیماران هموفیلی برای درمان مجبور به اعزام به خارج از کشور شوند، اما باتربیت نیروی انسانی در رشته‌های جدید، می‌توانیم آماده تحولات آینده سلامت شویم.
وی یادآور شد: در اکثر دانشگاه‌های بزرگ دنیا در اروپا و آمریکا، پیشرفت‌ها در کانونی شکل‌گرفته که همکاری نزدیکی بین دانشمندان پزشکی، علوم، فنی و مهندسی وجود داشته است. اگرچه در حال حاضر نمی‌توان جدایی بین وزارتخانه‌های بهداشت و علوم را حل کرد، اما می‌توان مراکز تحقیقاتی مشترک و شرکت‌های دانش‌بنیان را ایجاد کرد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: نیاز است که شرکت‌های دانش‌بنیان بسیاری در حوزه‌های تولید دارو و تجهیزات پزشکی راه‌اندازی شوند تا علاوه بر ایجاد اشتغال و کاهش هزینه‌های کشور، به تحقق اقتصاد مقاومتی و ارائه بهتر خدمات سلامت کمک کنند.
دکتر ملک‌زاده در پایان، تصریح کرد: در حال حاضر در حوزه پزشکی کمبودهایی داریم. برای مثال فردی که با خونریزی گوارشی به یک مرکز درمانی مراجعه می‌کند، باید ابزاری را برای متوقف کردن خونریزی تهیه کند، اما این ابزار تولید داخل نبوده و قیمت آن فوق‌العاده گران است؛ بنابراین با توجه به مشکلات آینده کشور نیاز است که این ابزارها در داخل کشور و با همکاری دانشمندان علوم پزشکی، علوم، فنی و مهندسی در شرکت‌های دانش‌بنیان ساخته شوند تا علاوه بر تامین نیازهای کشور، به بازارهای بزرگی که در اختیار شرکت‌های خارجی است، راه پیدا کنند.

امروزه سلامت بدون فنّاوری بی‌معنی است
دکتر محمدعلی صحراییان در نشست امضای تفاهم‌نامه راه‌اندازی مرکز توسعه فناوری سلامت دانشگاه‌های صنعتی شریف و علوم پزشکی تهران بابیان این‌که  امروزه مدل بیماری‌ها تغییر کرده است، گفت: جامعه مدرنیته، در کنار خود، بیماری‌های مدرنیته را به همراه دارد و اکنون معضل نظام سلامت، بیماری‌های غیر واگیر و سرطان‌ها است.
دکتر صحراییان خاطرنشان کرد: برخلاف بیماری‌های عفونی که درمان‌های ساده‌ای، عموماً با آنتی‌بیوتیک‌ها و بدون تکنولوژی های پیچیده‌ای داشت، بیماری‌های غیر واگیر و مدرن، تشخیص و درمان پیچیده‌ای دارد که بدون استفاده از تکنولوژی قابلیت تشخیص و درمان ندارند.
وی گفت: آنچه آینده نظام سلامت را تهدید می‌کند، این است که دنیا به سمتی درحرکت است که تشخیص و درمان بیماری‌های مدرن و غیر واگیر را با استفاده از تکنولوژی پیچیده تبدیل به درمان‌های گران‌قیمت کرده است و شاید کشورهایی پیشرفته‌ای که درگذشته با غذا، می‌توانستند کشورهای درحال‌توسعه را تهدید کنند، امروز، دارو و تکنولوژی‌های سلامت یکی از ابزارهای تهدیدی و امنیتی محسوب می‌شود.
دکتر صحراییان بابیان اینکه اگر در حال حاضر برای ۱۰ تا ۲۰ سال آینده برنامه‌ریزی نکنیم، نظام سلامت با تهدید جدی روبرو خواهد شد، تصریح کرد: در بسیاری از کشورهای پیشرفته برای بعضی از بیماری‌ها، درمان‌های گران‌قیمتی وجود دارد که به دلیل قیمت بسیار زیاد آن‌ها، نمی‌توانیم به این درمان‌ها دسترسی داشته باشیم، درحالی‌که مردم کشورمان درخواست دارند تا این درمان‌ها برایشان فراهم شود و به دلیل نبودن یک سری از روش‌های درمانی گله می‌کنند، این‌گونه مسائل به‌مرورزمان تبدیل به تهدیدهای امنیتی می‌شود.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران بابیان اینکه پزشکی در دنیا به سمت درمان شخصی نگر درحرکت است، ادامه داد: درمان شخصی نگر به این معنا است که نسخه برای بیماری نوشته نمی‌شود، بلکه نسخه برای بیمار نوشته می‌شود، بنابراین باید در این مورد هم برنامه‌ریزی کنیم.
دکتر صحراییان بیان کرد: کشور ما درزمینه نیروی انسانی متخصص وضعیت مطلوبی دارد، اما در زمینه تکنولوژی در حال پیشرفت هستیم، اما چنانچه همکاری‌ها اتفاق نیفتد و نتوانیم تکنولوژی‌ها و تجهیزات محدود خود را در کنار هم قرار دهیم، رسیدن به مرزهای دانش برایمان با مشکل روبرو می‌شود.
وی بابیان اینکه امروزه سلامت بدون تکنولوژی بی‌معنی است، گفت: با امضای این تفاهم‌نامه، فرصت مناسبی فراهم می‌شود تا هر دو دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه علوم پزشکی تهران، تجارب خود در زمینه انتقال تکنولوژی را در اختیار هم قرار داده و با همکاری یکدیگر، بتوانند محصولاتی ارائه دهند که ماحصل آن خدمت به مردم و نظام سلامت باشد.

ضرورت مجهزشدن به تکنولوژی‌های پیشرفته برای تشخیص و درمان بیماری‌های مدرن
دکتر حسین وطن پور در نشست امضای تفاهم‌نامه راه‌اندازی مرکز توسعه فناوری سلامت دانشگاه‌های صنعتی شریف و علوم پزشکی تهران گفت: پیشرفت‌های ما در حوزه پزشکی بسیار چشمگیر است تا جایی که می‌توان دانش پزشکی را به کشورهای دیگر صادر کرد، اما با بروز بیماری‌های مدرن در جوامع، به مجهز شدن به یک سری تکنولوژی‌های پیشرفته برای تشخیص و درمان این بیماری‌ها، الزامی است.
وی افزود: مثلاً در حوزه تصویربرداری‌ها، پروتزهای عصبی، ۳D پریتینگ ها و سلامت دیجیتال نیاز به پیشرفت در حوزه فنی داریم، چراکه در دنیا، پیشرفت‌های خوبی در این حوزه‌ها حاصل‌شده است.
دکتر وطن پور بابیان اینکه تاکنون بین حوزه فنی و حوزه پزشکی همکاری‌های فردی و غیر تشکیلاتی وجود داشته است، خاطرنشان کرد: با امضای این تفاهم‌نامه، ادامه همکاری‌ها در حوزه فنی و پزشکی به‌صورت نظم یافته تر و به‌صورت الگوی تشکیلاتی در سطح کشور و در سایر دانشگاه‌ها اجرا خواهد شد.
وی گفت: در وزارت بهداشت برای بازار سازی محصولات اتفاقات خوبی افتاده است و اگر محصولی معرفی شود، در هیئت‌امنای ارزی با اخذ مساعدت‌های لازم، می‌تواند بازار خود را توسعه دهد، ضمن اینکه اداره کل تجهیزات پزشکی نیز در این زمینه همکاری‌های خوبی را دارد تا چنانچه محصولات استانداردها و گواهینامه‌هایی لازم دارد، آن‌ها را فراهم کند.
رییس دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت بیان کرد: در حال حاضر در وزارت بهداشت نیاز داریم تا پروژه‌های عملیاتی را در دست‌گیریم، همچنین وزارت بهداشت از پروژه‌ها و ایده‌های جدید حمایت می‌کند تا در تحقق شعارهای کشور مبنی بر اشتغال‌زایی، خودکفایی و جلوگیری از خروج ازر و فرار نخبگان، وظیفه خود را به نحو احسن انجام دهیم.

حوزه سلامت از اولویت‌های پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف است
دکتر محمود فتوحی فیروزآباد در مراسم امضای تفاهم‌نامه راه‌اندازی مرکز توسعه فناوری سلامت دانشگاه‌های صنعتی شریف و علوم پزشکی تهران، اظهار داشت: دانشگاه صنعتی شریف دارای ۱۲ هزار دانشجو، ۴۸۰ عضو هیئت‌علمی و ۱۳ دانشکده است که بیش از ۵۰ درصد از آن‌ها در مقطع تحصیلات تکمیلی مشغول به تحصیل هستند.
وی با اشاره به وجود ۳۰ پژوهشکده و مرکز پژوهشی در دانشگاه صنعتی شریف، خاطرنشان کرد: خوشبختانه این دانشگاه به حوزه سلامت واردشده و وضعیت مناسبی دارد و اخیراً نیز تفاهم‌نامه‌ای با دانشگاه علوم پزشکی ایران به‌منظور اجرای دوره‌های مشترک کارشناسی ارشد و دکترا امضا کردیم و خوشحالیم که امروز نیز با دانشگاه علوم پزشکی تهران تفاهم‌نامه مشترک امضا می‌کنیم.
رییس دانشگاه صنعتی شریف یادآور شد: دانشکده‌های مهندسی برق، مکانیک، شیمی و مواد در حوزه سلامت فعالیت دارند و حوزه سلامت، از حوزه‌های مهم و با اولویت دانشگاه است.
دکتر فتوحی در پایان گفت: مرکز پژوهشی موفقیان دانشگاه صنعتی شریف که در حوزه توان‌بخشی فعالیت دارد توانسته اقدامات و پژوهش‌های بسیار ارزشمندی را انجام دهد و امیدواریم که همکاری‌های مشترک بین دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه‌های علوم پزشکی، افزایش یابد.
تنظیم: نسیم اخگر
عکس: جمشید ربیعی
لینک خبر در سایت دانشگاه صنعتی شریف

فیلم مصاحبه دکتر محمود فتوحی