عمومی | دانشگاه یزد

روز قدس و پیامدهای منطقه ای تشکیل رژیم صهیونیستی

تامین امنیت انرژی؛ هدف راهبردی آمریکا و اسرائیل در منطقه غرب آسیا
دکتر طاهری در  گفتگو با روابط‌عمومی دانشگاه گفت: تشکیل رژیم صهیونیستی در قلب جهان اسلام بیانگر جنگ تمدنی است که طی تاریخ میان تمدن غربی و تمدن اسلامی در منطقه وجود داشته است. به عبارتی تشکیل رژیم صهیونیستی در ۱۹۴۸ میلادی نمود آشکاری از جنگی است که سابقه ای بیش از ۱۰۰۰ سال دارد و در آن دو موجودیت تمدنی در تلاش هستند میل و اراده ی خود را به دیگری تحمیل کنند. در این نبرد نابرابر، اسرائیل در تلاش است با استفاده از برتری های مادی تمدن غربی امیال خودخواهانه ی خود را بر مسلمانان تحمیل کند که البته در راستای خواست امریکا و انگلستان به عنوان سرمداران تمدن غربی هستند.
وی افزود: از گذشته تاکنون دو کشور یک هدف راهبردی را در منطقه غرب آسیا دنبال کرده اند: تامین امنیت انرژی. برای تحقق این هدف مجموعه ای از استراتژی ها و تاکتیک ها در دستور کار قرار گرفته است. از ابتدا با رژیم سازی یعنی ایجاد اسرائیل تلاش شد زمینه حضور دائمی خویش در منطقه خاورمیانه را نهادینه سازند و سپس در مرحله بعد تلاش کردند در قالب بازدارندگی هوشمند و یکجانبه تلاش کنند هر کشوری که امنیت انرژی و امنیت رژیم صهیونیستی را به خطر اندازد را از این طریق مهار کنند.

تلاش برای ایجاد خوداتکایی برای رژیم صهیونیستی
وی اظهار کرد: تا زمانی که اسرائیل در موقعیت ضعف راهبردی قرار داشت غربی ها تلاش می کردند از طریق اعمال سیستم بازدارندگی یکجانبه امنیت آن را تامین کنند. برای مثال طی جنگ های ۱۹۴۸، ۱۹۶۷ و ۱۹۷۳ انگلیسی ها و امریکایی ها به صورت آشکار و با ورود مستقیم نظامی تلاش کردند از برتری اعراب بر اسرائیل جلوگیری به عمل آورند.
وی با بیان اینکه تلاش برای ایجاد خوداتکایی برای این رژیم به گونه ای که در آینده باعث برتری راهبردی اسرائیل شود بخشی از راهبرد دیگر غربی ها بود گفت: در این راستا ابتدا تلاش شد به روزترین سلاح های متعارف در سطوح زمینی و هوایی در اختیار رژیم صهیونیستی قرار گیرد. سپس در مرحله بعد تلاش شد این کشور از سلاح های غیرمتعارف برخوردار شود. هسته ای شدن اسرائیل با حمایت های مادی و معنوی تمدن غربی در این راستا صورت گرفت.
به گفته وی روزی که اسرائیل تشکیل شد کمتر از ۳۵ درصد از سرزمین کنونی فلسطین اشغالی را در اختیار داشت اما امروزه و در نتیجه حمایت های جهانی از این رژیم بخش اعظم سرزمین فلسطین، بلندی های جولان سوریه و حتی به صورت غیررسمی صحرای سینا را در اختیار دارد. استراتژی نیل تا فرات که از سوی افراط گرایان صهیونیست دنبال می شود بخش دیگری از بلندپروازی های این رژیم را تشکیل می دهد.
وی ادامه داد: برای تحقق این هدف دولتمردان صهیونیست از ابتدا تاکنون تلاش کرده با استفاده از تاکتیک هایی همچون تغییر رفتار و تغییر رژیم به اهداف خود دست پیدا کنند. برای مثال از طریق امضای معاهداتی همچون کمپ دیوید که در سال ۱۹۷۸ میان مصر و اسرائیل امضا شد رابطه دو کشور به حالت عادی برگشت و مصر از داعیه رهبری جهان عرب برای مقابله با اسرائیل دست برداشت. از این زمان روابط کامل دیپلماتیک میان دو کشور برقرار شد.

استفاده از الگوی تغییر رفتار و تغییر رژیم
عضو هیات علمی گروه حقوق و علوم سیاسی دانشگاه یزد اظهار داشت: کشور دیگری که اسرائیل موفق شد از طریق تغییر رفتار، آنرا از جرگه کشورهای مخالف خویش دور کند اردن بود که از طریق موافقت نامه ای که میان دو کشور در ۱۹۹۳ میلادی به امضا رسید روابط دو کشور  به حالت عادی تبدیل شد و اردن از تمام ادعاهای خود نسبت به رژیم صهیونیستی چشم پوشی کرد.
دکتر طاهری اظهار کرد: در کنار الگوی تغییر رفتار، رژیم صهیونیستی با همکاری متحدین غربی اش تلاش کرده است تا در ارتباط با برخی کشورها مدل تغییر رژیم را عملیاتی کند. عراق، لیبی و سوریه از جمله کشورهایی بوده اند که اسرائیلی ها موفق شده اند از طریق تغییر رژیم زمینه های دشمنی آنها نسبت به خویشتن را به حداقل رسانند.
وی افزود: حتی بعد از تغییر رژیم نیز در برخی از این کشورها از الگوی فدرالیسم حمایت می کنند تا در  بلندمدت بتوانند زمینه های تجزیه کامل کشور آنها را فراهم آورند. عراق نمونه عینی این مثال است چرا که از زمان طرح داعیه استقلال از سوی اقلیم کردستان، سردمدارن رژیم صهیونیستی در محافل رسمی و غیر رسمی از این اقدام استقبال کرده و تلاش می کردند از این اقدام کردها در عراق حمایت به عمل آورند. چرا که از نظر اسرائیلی ها شکل گیری یک کشور غیر عرب در منطقه باعث می شد که زمینه های اتحاد میان آنها فراهم شود که این امر خود یادآور راهبرد محور پیرامونی بن گورین است که بر طبق آن رژیم صهیونیستی ازسوی مجموعه از کشورهای عربی احاطه شده و برای رهایی از این وضعیت بایستی تلاش کرد از میان کشورهای غیر عرب متحدینی را برای خود پیدا کرد.
به گفته وی از این جا می توان به این استنباط رسید که رژیم صهیونیستی در ارتباط با آینده ساخت سیاسی در سوریه نیز به دنبال عملیاتی کردن چنین الگویی است. در واقع آنها در مرحله اول تلاش خواهند کرد این کشور را تجزیه کنند اما از آنجایی که امکان تحقق چنین سناریویی برای آنها با توجه به مخالفت قدرت های منطقه ای از جمله ایران و ترکیه و فرامنطقه ای از جمله سوریه وجود دارد بنابراین این رژین تلاش خواهد کرد تا الگوی فدرالیسم ناقص مدل عراقی را در این کشور نیز عملیاتی کنند.

جلوگیری از بالفعل شدن ظرفیت های جمهوری اسلامی ایران
دکتر طاهری بیان کرد: از آنجایی که الگوی رفتاری فوق نسبت به ج ا ا موفق عمل نکرده است اسرائیلی ها با همراهی امریکایی ها تلاش کرده اند با به کارگیری مدل جنگ های ترکیبی زمینه های مهار جمهوری اسلامی ایران را فراهم آورند. در قالب این راهبرد اسرائیلی ها تلاش خواهند کرد با استفاده از ابزارهایی همچون تحریم، تبلیغ و عملیات روانی و حتی جنگ های سیاسی-دیپلماتیک از بالفعل شدن ظرفیت های جمهوری اسلامی ایران جلوگیری به عمل آورند.
وی تصریح کرد: در این بین رهبران و دولتمردان جمهوری اسلامی ایران نیز با به کارگیری استراتژی های مختلف تلاش کرده اند تا زمان فراهم آمدن امکان ضربه نهایی به اسرائیل این رژیم را مهار کنند. در واقع ایران با درس گیری از تجربه جنگ های اعراب و اسرائیل از الگوی متفاوتی برای مهار اسرائیل بهره برده است.
وی با اشاره به اینکه اساس استراتژی ایران بر جنگ های نیابتی است گفت: بدین معنی که در مرحله اول ایران تلاش کرده تا در منطقه شامات از طریق حمایت از گروههای مقاومت اسلامی از جمله حماس و حزب الله زمینه های مهار این رژیم را فراهم آورد. در این راستا با آنکه سیستم بازدارندگی نامتقارن جمهوری اسلامی ایران موفق شد از گسترش بیشتر سرزمین اسرائیل جلوگیری کند، به صورت همزمان باعث بیرون راندن اسرائیلی ها از جنوب لبنان نیز شده است. در واقع ایران تنها کشور منطقه است که به صورت واقعی موفق شده بخشی از سرزمین جهان اسلام را که ازسوی رژیم صهیونیستی تصرف شده بود از چنگ آن بیرون آورد.
وی افزود: استراتژی دیگری که ایران از ابتدای انقلاب اسلامی تا کنون دنبال کرده در قالب جنگ نرم معنا پیدا می کند طرح روز قدس از سوی امام خمینی(ره) است. برای اولین بار از زمان اشغال فلسطین و به منظور وارد کردن قدرت عظیم مسلمانان و مستضعفان جهان در حمایت از مردم مظلوم فلسطین، بنیان‌گذار انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) ، آخرین جمعه‌ ماه مبارک رمضان را به عنوان روز قدس انتخاب کرد تا مسلمانان جهان و دولت‌های اسلامی طی مراسمی، همبستگی بین‌المللی خود را در حمایت از حقوق قانونی مردم فلسطین اعلام نمایند و از این طریق رژیم صهیونیستی را تحت فشار قرار دهند.

مساله فلسطین، مهم‌ترین دغدغه جهان اسلام
وی با بیان اینکه به همین خاطر است که امروزه مساله فلسطین به عنوان مهم‌ترین دغدغه جهان اسلام مطرح است افزود: همواره افکار عمومی جهان اسلام نسبت به این مسئله با حساسیت پیگیر مسائل مربوط به فلسطین اشغالی است. اعلام روز جهانی قدس، مصیبت اشغال فلسطین را در راس مسائل جهان اسلام معرفی کرد و از همه‌ مسلمانان و مستضعفان جهان خواست تا با کمک یکدیگر به یاری خواهران و برادران خود در فلسطین بشتابند تا اسرائیل نتواند به اشغال سرزمین‌های فلسطینی ادامه دهد و ملت فلسطین را تضعیف نموده و از پای درآورد.
وی اضافه کرد: در این راستا ایران تلاش کرده از این طریق با افکار عمومی جهان اسلام ارتباط برقرار کند. یکی دیگر از پیامدهای روز قدس برای فلسطینی ها این خواهد بود از این طریق ایران قادر است نخبگان و رهبران جهان اسلام را که قصد به رسمیت شناختن اسرائیل را دارند را به چالش بکشد.
وی در  پایان گفت: در نهایت اینکه منطقه غرب آسیا به صورت عام و شامات به صورت خاص تحت تاثیر استراتژی های مختلف قدرت های منطقه ای از جمله ایران و رژیم صهیونیستی برای مهار و حتی نابودی یکدیگر است. تاکنون ایران موفق شده این رژیم را مهار کند و قصد دارد با استفاده از راهبردی تدریجی، زمینه های ضربه نهایی به این رژیم را فراهم آورد و سایه شوم صهیونیسم را از منطقه پاک کند.